Francie
Francie má neuvěřitelnou paletu originálních skvostů gurmánského světa. Stejně tak samotní Francouzi patří k elitě ve znalostech, umu a vážení si profesí s ní spjatých.
Francie je určitě národem, který hraje ligu mistrů v gastronomii. Mají k tomu ideální zeměpisné a kulturní podmínky. Z jedné strany Středozemní moře a z druhé Atlantik. Spousty velkých řek pramenících v horách Alpy, Ardeny, Pyreneje. A mnoho úrodné, nebo kopcovité půdy ve Středozemí.
V tomto článku to vezmeme jen zrychleným přeletem nad celou Francii, už jen proto, abychom si posléze mohli brát vždy jednu oblast a té věnovat podrobnější popis.
Co se mi jako první vybaví, když si řeknu Francie a kulinářství? Je to asi samotný francouzský styl života a přístup k umění řemesel, která spojuje gastronomie. Když se znovu zamyslím, co dál je pro mne Francie, tak je to asi sled pojmů, křupavá čerstvá bageta, kavárny, patisserie, lanýže, catering, cibulová polévka se sýrem. http://www.profirecepty.cz/recept/194-francouzska-cibulova-polevka/. Sýry, šampaňské, foie gras, lotrinské koláčky, calvados, pralinky, žampiony, vinařství, dijonská hořčice, burgundská vína, charoliaský skot, lyonské bistro, lyonská čokoláda, kapoun, kohout. http://www.profirecepty.cz/recept/436-kohout-na-cervenem-vine-coq-au-vin/. Grand Marnier, ústřice, koňak, fialová hořčice, armaňak, baskický koláč, skvělá kachna, jehněčí, roquefort, zelená čočka, minerální voda, rybí polévka, bouillabaissa (česky bujabéza ). http://www.profirecepty.cz/recept/711-bujabeza-bouillabaissa/, ančovičky, hlemýždi, pastis, provensálské koření, kandované ovoce, zeleninová kuchyně (nejen Ratatouille), pilobřich, kaštany, Korsika. http://www.profirecepty.cz/recept/603-jeleni-svickova-steak-na-svestkove-omacce-a-kastanovym-pure/. Uf, může to být asi tak 10x delší výčet a pořád to bude zlomek toho, co Francie v tomto pohledu nabízí. Ale hodil jsem to skoro bez přemýšlení, tak pardon za ten chaos.
autor: Miroslav Černohorský