Špenát

Špenát

Čerstvý špenát do již hotových špaget, tak to má být.

I když nám Pepek námořník vsugeroval, že špenát je bohatý na železo a rostou po něm svaly, zrovna na to železo je špenát podprůměrný. Přesto je špenát doporučován na prevenci rakoviny. Obsahuje ve vysokých dávkách karotenoidy i beta-karoten, který napomáhá při potížích se zrakem. Obsahuje také lutein, který působí antioxidačně. Vysoký obsah železa se mu přisoudil matematickou chybou v desetinné čárce v jednom odborném článku. Nicméně poslední výzkumy prokázaly přítomnost fotohormonů, působící na růst svalstva člověka.

Z gastronomického hlediska je špenát nejoblíbenější listovou zeleninou. Často se pěstuje jako odrůda „baby’’, která je vhodná do studené kuchyně pro jemnější sladší chuť. 

autor: Miroslav Černohorský

Nový komentář - před komentováním se musíte přihlásit

Hledání receptů:

Spustili  jsme provoz nového portálu plného gastronomie.

Poznejte nový svět, který vás provede světem i profesionální kuchyně. 

Využijte nepřeberné množství variant jak najít inspiraci na cokoliv v gastronomii.

Můžete si převést Vaši domácí kuchařku ze zamaštěných papírků do elektronické podoby - a později jí využívat např. z tabletu ve Vaší kuchyni.

A můžete se do toho pustit ihned. Stačí se jen přihlásit. Zjistíte jak je to jednoduché!

Založením si profilu jako profesionál, získáte unikátní stránku na portálu profikuchari.cz/jmeno.prijmeni  s dokonalým formulářem na prezentační životopis i s vašimi jídly, s možností svého blogu a pod.

Budeme vděčni za jakékoliv postřehy.

Vaše redakce!

Přihlášení
Registrovat se
TOP recepty
Pizza Margarita hlavní chod, dietní, pečení Pizza Margarita
Hovězí guláš hlavní chod, dušení, restování pro základ Hovězí guláš