Provensálské koření
Provensálské koření (také Provensálská směs koření) je označení pro směsi bylin používané jako koření.
Název je odvozen od francouzské oblasti Provence, kde se bylinky vyskytují.
Provensálské koření obvykle obsahuje rozmarýn, bazalku a tymián, někdy také majoránku, dobromysl, saturejku, estragon, v americké variantě se přidává i levandule. Používá se na dušené zeleniny, grilovaného masa (kuřecího, králičího, jehněčího a skopového), ryb atd.
Přesné složení provensálského koření bylo definováno v roce 1970 obchodníky s kořením (např. firma Ducros).
Koření může být pro větší trvanlivost naloženo v oleji, nebo v octě.
Je velmi jednoduché si tyto bylinky pěstovat doma a udělat z nich svojí provensálskou směs v oleji, která nám vydrží moc dlouho v lednici a perfektně dochutí každé jídlo, viz recept.
autor: Redakce