Černý kořen
Černý kořen tedy Hadí mord španělský je kořenová zelenina z čeledi hvězdnicovitých.
Černý kořen má i své další používané jméno Hadí mord španělský a to prý podle pověry, která říkala: když dáš kořen hadovy do úst, zahyne. Také se věřilo, že léčí hadí uštknutí. Španělský se mu říká proto, že se v 16. století, kdy se začal ve střední evropě používat, věřilo, že se knám dostal právě ze španělska. Ale nejspíš pochází z blízkého východu. Také slovo mord je ve jménu použito proto, že se věřilo v jeho schopnost léčit dýmějový mor.
Daří se mu všude - odolává mrazům a je pěstovám od jižní Evropy až po Asii. Největšími pěstiteli jsou: Nizozemsko, Belgie a Francie.
Kořeny dorůstají délky cca 35cm o průměru 3-4cm. Je zaměnitelný za kořen petržele a mrkve, ale jeho povrch je jasně černý. Dužina je však jasně bílá. Při jeho loupání pouští kořen latex a je opravdu velmi lepivý.
Chuť bych přirovnal k chřestu, ředkvičce a kedlubně, či jejich kombinaci chutí. Dá se jíst i syrový, ale doporučuji ho krátce zblanžírovat v horké vodě, nebo alespoň nechat oloupaný hodinu ve vlažné vodě. Chutný je i smažený v trojobalu.
autor: Tomtom