Černý kořen

Černý kořen

Černý kořen tedy Hadí mord španělský je kořenová zelenina z čeledi hvězdnicovitých.

Černý kořen má i své další používané jméno Hadí mord španělský a to prý podle pověry, která říkala: když dáš kořen hadovy do úst, zahyne. Také se věřilo, že léčí hadí uštknutí. Španělský se mu říká proto, že se v 16. století, kdy se začal ve střední evropě používat, věřilo, že se knám dostal právě ze španělska. Ale nejspíš pochází z blízkého východu. Také slovo mord je ve jménu použito proto, že se věřilo v jeho schopnost léčit dýmějový mor. 

 Daří se mu všude - odolává mrazům a je pěstovám od jižní Evropy až po Asii. Největšími pěstiteli jsou: Nizozemsko, Belgie a Francie.

 Kořeny dorůstají délky cca 35cm o průměru 3-4cm. Je zaměnitelný za kořen petržele a mrkve, ale jeho povrch je jasně černý. Dužina je však jasně bílá. Při jeho loupání pouští kořen latex a je opravdu velmi lepivý.

Chuť bych přirovnal k chřestu, ředkvičce a kedlubně, či jejich kombinaci chutí. Dá se jíst i syrový, ale doporučuji ho krátce zblanžírovat v horké vodě, nebo alespoň nechat oloupaný hodinu ve vlažné vodě. Chutný je i smažený v trojobalu.

autor: Tomtom

Nový komentář - před komentováním se musíte přihlásit

Hledání receptů:

Spustili  jsme provoz nového portálu plného gastronomie.

Poznejte nový svět, který vás provede světem i profesionální kuchyně. 

Využijte nepřeberné množství variant jak najít inspiraci na cokoliv v gastronomii.

Můžete si převést Vaši domácí kuchařku ze zamaštěných papírků do elektronické podoby - a později jí využívat např. z tabletu ve Vaší kuchyni.

A můžete se do toho pustit ihned. Stačí se jen přihlásit. Zjistíte jak je to jednoduché!

Založením si profilu jako profesionál, získáte unikátní stránku na portálu profikuchari.cz/jmeno.prijmeni  s dokonalým formulářem na prezentační životopis i s vašimi jídly, s možností svého blogu a pod.

Budeme vděčni za jakékoliv postřehy.

Vaše redakce!

Přihlášení
Registrovat se
TOP recepty
Enchiladas hlavní chod, rychlé, restování, smažení-fritování Enchiladas
Špíz z pěti druhů masa grilování, rychlé, marinování, grilování Špíz z pěti druhů masa
Steak ze zebry hlavní chod, dietní, rychlé, grilování, vaření Steak ze zebry