Černý kořen

Černý kořen

Černý kořen tedy Hadí mord španělský je kořenová zelenina z čeledi hvězdnicovitých.

Černý kořen má i své další používané jméno Hadí mord španělský a to prý podle pověry, která říkala: když dáš kořen hadovy do úst, zahyne. Také se věřilo, že léčí hadí uštknutí. Španělský se mu říká proto, že se v 16. století, kdy se začal ve střední evropě používat, věřilo, že se knám dostal právě ze španělska. Ale nejspíš pochází z blízkého východu. Také slovo mord je ve jménu použito proto, že se věřilo v jeho schopnost léčit dýmějový mor. 

 Daří se mu všude - odolává mrazům a je pěstovám od jižní Evropy až po Asii. Největšími pěstiteli jsou: Nizozemsko, Belgie a Francie.

 Kořeny dorůstají délky cca 35cm o průměru 3-4cm. Je zaměnitelný za kořen petržele a mrkve, ale jeho povrch je jasně černý. Dužina je však jasně bílá. Při jeho loupání pouští kořen latex a je opravdu velmi lepivý.

Chuť bych přirovnal k chřestu, ředkvičce a kedlubně, či jejich kombinaci chutí. Dá se jíst i syrový, ale doporučuji ho krátce zblanžírovat v horké vodě, nebo alespoň nechat oloupaný hodinu ve vlažné vodě. Chutný je i smažený v trojobalu.

autor: Tomtom

Nový komentář - před komentováním se musíte přihlásit

Hledání receptů:

Spustili  jsme provoz nového portálu plného gastronomie.

Poznejte nový svět, který vás provede světem i profesionální kuchyně. 

Využijte nepřeberné množství variant jak najít inspiraci na cokoliv v gastronomii.

Můžete si převést Vaši domácí kuchařku ze zamaštěných papírků do elektronické podoby - a později jí využívat např. z tabletu ve Vaší kuchyni.

A můžete se do toho pustit ihned. Stačí se jen přihlásit. Zjistíte jak je to jednoduché!

Založením si profilu jako profesionál, získáte unikátní stránku na portálu profikuchari.cz/jmeno.prijmeni  s dokonalým formulářem na prezentační životopis i s vašimi jídly, s možností svého blogu a pod.

Budeme vděčni za jakékoliv postřehy.

Vaše redakce!

Přihlášení
Registrovat se
TOP recepty
Špagety ala Amatriciana italsky spaghetti pasta (těstoviny), rychlé, restování pro základ, vaření Špagety ala Amatriciana italsky spaghetti
Steak ze zebry hlavní chod, dietní, rychlé, grilování, vaření Steak ze zebry