Vitamíny ve stravě

Vitamíny ve stravě

Vitamíny se nám starají o idealní průběh přeměny bílkovin, tuků a uhlohyďrátů v rámci látkove výměny. Tělo neumí všechny vitamíny  vyprodukovat, proto si je stále odebírá ze stravy. Hlavně jde o vitaminy A, D, E a K, tedy vitamíny rozpustné v tucích, které je tělo schopno ukládat. Také se jedná o vitamíny rozpustné ve vodě,  vitamíny Bl, B2, niacin, B6, kysetinu lisrovou, kyselinu pantotenovou, vitamín B 12 a vitamín C. 
 

Tělo není schopno tyto látky ukládat. Nejdůležitější vitamíny: 
Vitamín A: se nachází  v játrech, rybím tuku, špenátu, mrkvi, paprice, mléku, máslu, margarínu a jako provitamín A v zelenině a ovoci. Je důležitý pro růst a zrak. 

Vitamín B l: vyskytuje se ve vepřovém mase, celozrnném chlebu, 
luštěninách, bramborách, zelenině, drozdi a játrech. Je důležitý 
pro nervový systém, srdce a střeva. 

Vitamín B2: je obsažen v droždí, žloutcích, játrech, mléku, celozrnném chlebu a lislové zelenině. 
Je potřebný pro celkovou látkovou výměnu. 

Vitamín B6: jeho zdrojem je, droždí, játra, listová zelenina, ryby a drůbež. Je důležitý pro látkovou výměnu a krvetvorbu. 
Vitamín B12: vyskytuje se v játrech, ledvinách, masu, rybách a žloutku. Má význam při 
látkové výměně. 
Niacin: je obsažen ve vnitřnostěch, droždí, luštěninách a celozrnném pečivu. Podporuje nervový systém. 

Kyselina listová: je v mléku, zelené zelenině, v ovoci, masu a játrech. Je nezbytná pro tvorbu červených krvinek. 

Kyselina pantotenová: ZIrojem jsou vnitřnosti, svalovina, listová zelenina, obilí a vejce. Tělo ji potřebuje pro látkovou vyměnu a pokožku. 
Vitamín C: je obsažen v citrusech, kiwi, černém rybízu, petrželi a paprice. Je důležitý pro imunimí systém. 
Minerály: jsou nepostradatelnými stavebními kameny pro kosti a chrup. Bez nich by se nemohlo uskutečnit mnoho procesů látkove výměny. Každá živá buňka jim vděčí za svou existenci, fungování a obnovu. K nejvýznamnějším minerálům patří: 
Vápník: nachází se v mléku, mléčných výrobcích, zelenině, ovoci, chlebu, ovesných vločkách, rybách, luštěninách a ořechách. Je významný pro tvorbu kostí, zubů, krve a nervový systém. 
Draslík: je obsažen v banánech, rybízu, brokolici, sýru a mléce. Je důležitý pro funkci svalů. 
Hořčík- vyskytuje se v rybím a krůtím mase, luštěninách, celozrnném pečivu, bramborách a rybízu. Je nezbytný pro nervový systém, svaly a chrup. 
Fosfor: jeho zdrojem je mléko a mléčné výrobky, maso, ryby, salám, obilné výrobky a zelenina. Je 
potřebný pro tvorbu kostní tkáně. 
Často se Hovoří také o stopových prvcích. Nazývají se tak proto, že jich člověk potřebuje jen nepatrne množství, několik miligramů. K nejdůležitějším stopovým prvkům patří: 
Železo: nachází se v mase vnitřností, špenátu, štěrbáku, polníčku, pažitce, luštěninách a celozrnném chlebu. Je nezbytné pro tvorbu hemoglobinu. 
Jód: vyskytuje se v mořských rybach, plnotučném mléku, ředkvičkách, řeřiše, kapustě a vejcích. 
Měď: je obsažena ve vnitřnostěch, obilí, luštěninách, žampionech a kakau. Je důležitá pro tvorbu krevního barviva a kostní tkáň. 
Mangan: jeho zdrojem je ovoce, listová zelenina, sójové boby, obilí a ořechy. Je významný pro látkovou výměnu. 
Kobalt: nachází se v hrachu, ředkvičkách, masu, játrech a mléce. Je důležitý pro tvorbu vitamínu B 12.

autor: Miroslav Černohorský

Nový komentář - před komentováním se musíte přihlásit

Hledání receptů:

Spustili  jsme provoz nového portálu plného gastronomie.

Poznejte nový svět, který vás provede světem i profesionální kuchyně. 

Využijte nepřeberné množství variant jak najít inspiraci na cokoliv v gastronomii.

Můžete si převést Vaši domácí kuchařku ze zamaštěných papírků do elektronické podoby - a později jí využívat např. z tabletu ve Vaší kuchyni.

A můžete se do toho pustit ihned. Stačí se jen přihlásit. Zjistíte jak je to jednoduché!

Založením si profilu jako profesionál, získáte unikátní stránku na portálu profikuchari.cz/jmeno.prijmeni  s dokonalým formulářem na prezentační životopis i s vašimi jídly, s možností svého blogu a pod.

Budeme vděčni za jakékoliv postřehy.

Vaše redakce!

Přihlášení
Registrovat se
TOP recepty
Toulouse-Style Cassoulet hlavní chod, namočení, restování, pečení Toulouse-Style Cassoulet
Pizza Margarita hlavní chod, dietní, pečení Pizza Margarita
Plněné paprikové lusky na rajské omáčce hlavní chod, restování pro základ, dušení Plněné paprikové lusky na rajské omáčce