Vitamíny ve stravě

Vitamíny ve stravě

Vitamíny se nám starají o idealní průběh přeměny bílkovin, tuků a uhlohyďrátů v rámci látkove výměny. Tělo neumí všechny vitamíny  vyprodukovat, proto si je stále odebírá ze stravy. Hlavně jde o vitaminy A, D, E a K, tedy vitamíny rozpustné v tucích, které je tělo schopno ukládat. Také se jedná o vitamíny rozpustné ve vodě,  vitamíny Bl, B2, niacin, B6, kysetinu lisrovou, kyselinu pantotenovou, vitamín B 12 a vitamín C. 
 

Tělo není schopno tyto látky ukládat. Nejdůležitější vitamíny: 
Vitamín A: se nachází  v játrech, rybím tuku, špenátu, mrkvi, paprice, mléku, máslu, margarínu a jako provitamín A v zelenině a ovoci. Je důležitý pro růst a zrak. 

Vitamín B l: vyskytuje se ve vepřovém mase, celozrnném chlebu, 
luštěninách, bramborách, zelenině, drozdi a játrech. Je důležitý 
pro nervový systém, srdce a střeva. 

Vitamín B2: je obsažen v droždí, žloutcích, játrech, mléku, celozrnném chlebu a lislové zelenině. 
Je potřebný pro celkovou látkovou výměnu. 

Vitamín B6: jeho zdrojem je, droždí, játra, listová zelenina, ryby a drůbež. Je důležitý pro látkovou výměnu a krvetvorbu. 
Vitamín B12: vyskytuje se v játrech, ledvinách, masu, rybách a žloutku. Má význam při 
látkové výměně. 
Niacin: je obsažen ve vnitřnostěch, droždí, luštěninách a celozrnném pečivu. Podporuje nervový systém. 

Kyselina listová: je v mléku, zelené zelenině, v ovoci, masu a játrech. Je nezbytná pro tvorbu červených krvinek. 

Kyselina pantotenová: ZIrojem jsou vnitřnosti, svalovina, listová zelenina, obilí a vejce. Tělo ji potřebuje pro látkovou vyměnu a pokožku. 
Vitamín C: je obsažen v citrusech, kiwi, černém rybízu, petrželi a paprice. Je důležitý pro imunimí systém. 
Minerály: jsou nepostradatelnými stavebními kameny pro kosti a chrup. Bez nich by se nemohlo uskutečnit mnoho procesů látkove výměny. Každá živá buňka jim vděčí za svou existenci, fungování a obnovu. K nejvýznamnějším minerálům patří: 
Vápník: nachází se v mléku, mléčných výrobcích, zelenině, ovoci, chlebu, ovesných vločkách, rybách, luštěninách a ořechách. Je významný pro tvorbu kostí, zubů, krve a nervový systém. 
Draslík: je obsažen v banánech, rybízu, brokolici, sýru a mléce. Je důležitý pro funkci svalů. 
Hořčík- vyskytuje se v rybím a krůtím mase, luštěninách, celozrnném pečivu, bramborách a rybízu. Je nezbytný pro nervový systém, svaly a chrup. 
Fosfor: jeho zdrojem je mléko a mléčné výrobky, maso, ryby, salám, obilné výrobky a zelenina. Je 
potřebný pro tvorbu kostní tkáně. 
Často se Hovoří také o stopových prvcích. Nazývají se tak proto, že jich člověk potřebuje jen nepatrne množství, několik miligramů. K nejdůležitějším stopovým prvkům patří: 
Železo: nachází se v mase vnitřností, špenátu, štěrbáku, polníčku, pažitce, luštěninách a celozrnném chlebu. Je nezbytné pro tvorbu hemoglobinu. 
Jód: vyskytuje se v mořských rybach, plnotučném mléku, ředkvičkách, řeřiše, kapustě a vejcích. 
Měď: je obsažena ve vnitřnostěch, obilí, luštěninách, žampionech a kakau. Je důležitá pro tvorbu krevního barviva a kostní tkáň. 
Mangan: jeho zdrojem je ovoce, listová zelenina, sójové boby, obilí a ořechy. Je významný pro látkovou výměnu. 
Kobalt: nachází se v hrachu, ředkvičkách, masu, játrech a mléce. Je důležitý pro tvorbu vitamínu B 12.

autor: Miroslav Černohorský

Nový komentář - před komentováním se musíte přihlásit

Hledání receptů:

Spustili  jsme provoz nového portálu plného gastronomie.

Poznejte nový svět, který vás provede světem i profesionální kuchyně. 

Využijte nepřeberné množství variant jak najít inspiraci na cokoliv v gastronomii.

Můžete si převést Vaši domácí kuchařku ze zamaštěných papírků do elektronické podoby - a později jí využívat např. z tabletu ve Vaší kuchyni.

A můžete se do toho pustit ihned. Stačí se jen přihlásit. Zjistíte jak je to jednoduché!

Založením si profilu jako profesionál, získáte unikátní stránku na portálu profikuchari.cz/jmeno.prijmeni  s dokonalým formulářem na prezentační životopis i s vašimi jídly, s možností svého blogu a pod.

Budeme vděčni za jakékoliv postřehy.

Vaše redakce!

Přihlášení
Registrovat se
TOP recepty
Těsto na pizzu pečivo, rychlé, pečení Těsto na pizzu
Velikonoční telecí roláda pro Anglickou verz. hlavní chod, pečení, postupy studené kuchyně, vaření Velikonoční telecí roláda pro Anglickou verz.
Thajská pánev s jasmínovou rýží hlavní chod, dietní, rychlé, wok Thajská pánev s jasmínovou rýží