Přepočet jednotek v surovinách

Pokud potřebujete převést lžíce, hrnky atd. na gramy a kilogramy, připravili jsme pro Vás přehledného pomocníka!

Při vkládání receptu z Vašeho papírového vydaní se bezpochyby setkáte s tím, že je množství potřebných surovin uvedeno ve zjednodušujících jednotkách (hrnek, sklenice, polévková lžíce, ořech másla, atd.).

Pokud ovšem chcete začít využívat veškeré výhody portálu PROFI recepty, a nechat si přesně přepočítat množství surovin přesně na množství, které aktuálně chcete vařit a přitom nezničit jedinečnou chuť originálního receptu, je potřeba recept převést na kilogramy a litry.

Veškeré uváděné jednotkové váhy jsou přibližné a orientační, neboť objem různých lžící, hrnků, sklenic se dost liší, ale pro začátek je to velmi výhodné zjednodušení. Časem si receptury určitě sami zpřesníte, pokud prvotní převod neproběhl správně.
Dále nezapomeňte, že váhy sypkých potravin závisí na jejich vlhkosti a objem na jejich nakypření. Někdy je úspěch správné kombinace surovin závislý na teplotě suroviny. Toto je snad nejvíce znatelné při přípravě kynutého těsta (knedlíky, chleba).
Takže žádnou paniku, občas je to trochu alchymie.

Jsme rádi, že využíváte náš portál PROFI recepty!

A zde je již slíbený pomocník:

  polévková lžíce - zarovnaná polévková lžíce - vrchovatá kávová lžička - zarovnaná kávová lžička-vrchovatá hrnek 250ml
mouka hladká 10 g 20 g 6 g 7 g 135 g
mouka hrubá 12 g 17g     170 g
krupice 10 g 22 g 3 g 7 g 170 g
ovesné vločky 5 g 10 g 3 g   100 g
rýže 20 g 30 g     250 g
mák 17 g   9 g   145 g
mletá káva 6 g   3 g    
kakao 6 g        
strouhanka 10g 15g      
cukr krupice 12 g 22 g 5 g 10 g  
cukr moučka     3 g 8 g  
sůl 13 g 20 g 5 g 9 g  
solamyl, škrobová moučka 11 g 17 g 7 g 11 g  
prášek do pečiva 10 g   3 g    
hořčice   25g      
voda 17 g   4 g   245 g
ocet     5 g    
mléko 18 g   4 g   250 g
smetana 12 g   8 g    
citrónová štáva     5 g    
olej 11 g   5 g   230 g
mléko     4 g    
med 36 g   18 g    
sojová omáčka     5 g    
           
tuk, máslo, sádlo 15 g 30 g 5 g 15 g 250 g
kečup, protlak 20g   8 g    
marmeláda 35 g   15 g   380 g

 

Obecné míry:

500 g mouky je asi 1 litr
100g zakysané smetany je asi 110 ml
čajový šálek je asi 1/8 litru

sůl na špičku nože je asi 1 g
špetka soli je asi 0,5 g

střední vejce je asi 45 g
velké vejce je 65 g
žloutek je asi 20 g
bílek je asi 30 g

ořech másla je 10 g
velká kostka cukru je 10 g
malá kostka cukru je 5 g
malý brambor je 60 g
střední brambor je 85 g
velký brambor je 200 g

autor: Redakce

Nový komentář - před komentováním se musíte přihlásit

Hledání receptů:

Spustili  jsme provoz nového portálu plného gastronomie.

Poznejte nový svět, který vás provede světem i profesionální kuchyně. 

Využijte nepřeberné množství variant jak najít inspiraci na cokoliv v gastronomii.

Můžete si převést Vaši domácí kuchařku ze zamaštěných papírků do elektronické podoby - a později jí využívat např. z tabletu ve Vaší kuchyni.

A můžete se do toho pustit ihned. Stačí se jen přihlásit. Zjistíte jak je to jednoduché!

Založením si profilu jako profesionál, získáte unikátní stránku na portálu profikuchari.cz/jmeno.prijmeni  s dokonalým formulářem na prezentační životopis i s vašimi jídly, s možností svého blogu a pod.

Budeme vděčni za jakékoliv postřehy.

Vaše redakce!

Přihlášení
Registrovat se
TOP recepty
Lososové carpaccio studený předkrm, dietní, rychlé, bez úpravy Lososové carpaccio
Vepřové řízečky s wasabi kaší hlavní chod, rychlé, smažení-fritování Vepřové řízečky s wasabi kaší
Bábovka klasická dezerty, rychlé, pečení Bábovka klasická