Pečené koleno





Křupavá kůrčička a šťavnaté masíčko, prostě vepřová mňamka „pečené kolínko“.
Postup přípravy
Koleno podélně prořízneme až ke kosti. Dáme vařit do osolené vody s kořením tandoori a bobkovým listem. Pomalu vaříme podle velikosti kolena a kvality masa tak 30 minut. Maso se nesmí rozpadat a kůže se nesmí trhat. Lépe povařit méně a potom déle a na menší teplotu péct.
Mezitím si připravíme omáčku, kterou budeme koleno potírat při pečení.
Pomeleme česnek s cibulkou najemno, smícháme s pokrájeným čerstvým tymiánem, protlakem, hořčicí, worcestrovou omáčkou, medem, vodou (vývarem od kolene) a pivem.
Kolena vykoupeme v omáčce a vyskládáme do pekáče kůží nahoru. Pečeme přiklopené 20 minut na 180°C. Potom pečeme bez poklice a každých 7 minut potíráme omáčkou, teplotu snížíme na 170°C.
Pečení je u konce když, jde maso od kosti lehkým tahem, kůže je zlato hněda a křupavá.
Jednodušší provedení
Pečeme-li více porcí a nechceme podávat jedno koleno jako porci, můžeme je po uvaření vykostit a péct je dáme už naporcované, viz foto.
Možnosti inovace
To čím dáváme kolenu chuť, je jak koření při vaření, tak omáčka kterou potíráme při pečení a zde se meze nekladou. Přesto chuť je vždy intenzivnější, když použijeme čerstvé bylinky. O další extra třídu výše je koleno z divočáka. Snad to letos na fotím a přidám recept.
Rada
S počtem ingrediencí už v tomto receptu jsme na hraně. Koleno můžeme dobře upéct i s minimem koření a o to nám stoupne chuť masa.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Pilsner Urguell Doporučené přílohy: Chléb tmavý český Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 3 428 cal Jednoduché jídlo: ne Způsob úpravy: Příprava (15min), Vaření (25min), Pečení (35min) Doba vaření 10 porcí: 1h 15min
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Masa » Vepřové maso » Kolínko a nožička přední
- Recepty dle surovin » Zelenina » Čerstvá zelenina » Cibulová zelenina
- Recepty dle surovin » Koření » Octy, redukce, studené omáčky, ochucené oleje
- Recepty dle surovin » Koření » Čerstvé bylinky » Provensálské bylinky
- Recepty dle chodu » Hlavní chod
- Recepty dle regionu » Evropa » Čechy a Morava
- Recepty dle úpravy » Vaření, Pečení
- Recepty dle kuchaře » Vaclav Langer
- Nej recepty
Statistiky
- Datum vložení: 23.10.2012
- Recept zobrazen: 35394x