Pečené koleno

Pečené vepřové koleno, kolénko Pečené vepřové koleno, kolénko Pečené vepřové koleno, kolénko Pečené vepřové koleno, kolénko Pečené vepřové koleno, kolénko Pečené vepřové koleno, kolénko Pečené vepřové koleno, kolénko Pečené koleno

Křupavá kůrčička a šťavnaté masíčko, prostě vepřová mňamka „pečené kolínko“.

Seznam surovin

zobrazit množství pro porcí
Vepřové koleno, 1,000 kg 60,48
Česnek kuchyňský, 0,050 kg 7,86
Hořčice kremžská, 0,050 kg 3,64
Rajčatový protlak, 0,050 kg 2,12
Tymián čerstvý, 0,005 kg 2,42
Sůl standard, 0,010 kg 0,07 Fany gastroservis
Pepř černý mletý, 0,005 kg 1,50
Worcesterová omáčka, 0,050 l 6,11
Bobkový list sušený, 0,001 kg 0,30
Tandoori masala, 0,002 kg 1,49
Med lesní 0,050 kg 6,89
přidat zaškrtnuté na nákupní seznam celkem 88,45 Kalorie v 1 porci: 3 428 cal

Postup přípravy

Koleno podélně prořízneme až ke kosti. Dáme vařit do osolené vody s kořením tandoori a bobkovým listem. Pomalu vaříme podle velikosti kolena a kvality masa tak 30 minut. Maso se nesmí rozpadat a kůže se nesmí trhat. Lépe povařit méně a potom déle a na menší teplotu péct.

Mezitím si připravíme omáčku, kterou budeme koleno potírat při pečení.

Pomeleme česnek s cibulkou najemno, smícháme s pokrájeným čerstvým tymiánem, protlakem, hořčicí, worcestrovou omáčkou, medem, vodou (vývarem od kolene) a pivem.

Kolena vykoupeme v omáčce a vyskládáme do pekáče kůží nahoru. Pečeme přiklopené 20 minut na 180°C. Potom pečeme bez poklice a každých 7 minut potíráme omáčkou, teplotu snížíme na 170°C.

Pečení je u konce když, jde maso od kosti lehkým tahem, kůže je zlato hněda a křupavá.

Jednodušší provedení

Pečeme-li více porcí a nechceme podávat jedno koleno jako porci, můžeme je po uvaření vykostit a péct je dáme už naporcované, viz foto.

Možnosti inovace

To čím dáváme kolenu chuť, je jak koření při vaření, tak omáčka kterou potíráme při pečení a zde se meze nekladou. Přesto chuť je vždy intenzivnější, když použijeme čerstvé bylinky. O další extra třídu výše je koleno z divočáka. Snad to letos na fotím a přidám recept.

Rada

S počtem ingrediencí už v tomto receptu jsme na hraně. Koleno můžeme dobře upéct i s minimem koření a o to nám stoupne chuť masa.

Doplňující informace

Doporučené nápoje: Pilsner Urguell Doporučené přílohy: Chléb tmavý český Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 3 428 cal Jednoduché jídlo: ne Způsob úpravy: Příprava (15min), Vaření (25min), Pečení (35min) Doba vaření 10 porcí: 1h 15min

Zařazení receptu

Statistiky

  • Datum vložení: 23.10.2012
  • Recept zobrazen: 26286x

Nový komentář - před komentováním se musíte přihlásit

Hledání receptů:

Spustili  jsme provoz nového portálu plného gastronomie.

Poznejte nový svět, který vás provede světem i profesionální kuchyně. 

Využijte nepřeberné množství variant jak najít inspiraci na cokoliv v gastronomii.

Můžete si převést Vaši domácí kuchařku ze zamaštěných papírků do elektronické podoby - a později jí využívat např. z tabletu ve Vaší kuchyni.

A můžete se do toho pustit ihned. Stačí se jen přihlásit. Zjistíte jak je to jednoduché!

Založením si profilu jako profesionál, získáte unikátní stránku na portálu profikuchari.cz/jmeno.prijmeni  s dokonalým formulářem na prezentační životopis i s vašimi jídly, s možností svého blogu a pod.

Budeme vděčni za jakékoliv postřehy.

Vaše redakce!

Přihlášení
Registrovat se
TOP recepty
Hovězí guláš hlavní chod, dušení, restování pro základ Hovězí guláš
Krevetový salát s kuskusem studený předkrm, dietní, rychlé, restování, postupy studené kuchyně Krevetový salát s kuskusem