Zvěřinový guláš na višňovém víně





Zvěřinový guláš z divočáka s perníkovým knedlíkem
Postup přípravy
V kastrole na špeku a oleji osmažte cibuli tak dlouho, až dostane zlatohnědou az tmevě hnědou barvu. Na základ vsypte maso nakrájené na větší kostky. Promíchejte, aby se zatáhlo v základu, poprašte ještě trochou papriky, osolte, opepřete čerstvě mletým pepřem, přidejte tymian a majoránku. Zalijte veškerým červeným vínem a nechte ho vyrestovat "vydusit" na nic. Mezitím se nám ve vedlejším hrnečku vaří odvar s bobkového listu a jalovce. Ten následně scezený slejeme do guláše.Snižte plamen a zakryté maso zvolna duste, jen aby šťáva takzvaně probublávala. Pokud nechcete zahušťovat bramborou, ale moukou, pak nechte šťávu odvařit až do základu (na povrch vystoupá červeně zbarvený tuk), základ poprašte moukou a důkladně promíchejte.Přidejte trochu papriky, protlak a základ mírně podlijte.Cibule by mělo být stejně jako masa, ale míní se tím objem, nikoli váha; ta je o třetinu nižší.
Během dušení maso měkne ze základu je voňavá, hustá šťáva. Není vhodné zahušťovat ji nadměrným množstvím mouky, a už vůbec byste to neměli dělat až na závěr. Jakmile však maso poprášíte moukou, musíte ho zároveň podlít trochou vody, jinak by se základ mohl připálit ještě dřív, než hovězí bude úplně měkké. Podléváme vždy jen málo, a pouze pokud je to třeba.
Na úplný závěr dotáhněte chuť solí a kořením. Můžete přidat i lisovaný česnek nebo pokrájenou chilli papričku.
Možnosti inovace
Šťávu můžete zahustit také škrobem z brambor. Najemno nastrouhaná brambora se rozvaří a zahustí šťávu za dvacet třicet minut; přidejte ji tedy ve chvíli, kdy je maso už téměř měkké.Zdá-li se vám přesto šťáva málo hustá, nechte ji bez pokličky odpařovat. Tím se zahustí přirozeně a chuť základu velmi zesílí.
Rada
Zkušenost kuchaře dovoluje posouvat restování základu do tmavší až spálené podoby, tak aby nebyl moc hořký, to dává gulášům tmavší barvu a správný level chutě.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: VIŠŇOVÉ Víno z vinařství Anovino Lednicee Doporučené přílohy: Houskové knedlíky Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 1 928 cal Jednoduché jídlo: ne Způsob úpravy: Příprava (20min), Restování pro základ (15min), Dušení (50min), Kompletace (10min) Doba vaření 10 porcí: 1h 35min
Restaurace, kde toto jídlo podávají
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Masa » Zvěřína » Prase divoké (Kančí)
- Recepty dle surovin » Ovoce » Ovoce kompotované, marmelády, džemy, chutney
- Recepty dle surovin » Nápoje » Alkoholické nápoje » Vína
- Recepty dle chodu » Hlavní chod
- Recepty dle regionu » Evropa » Čechy a Morava
- Recepty dle úpravy » Restování pro základ, Dušení,
- Recepty dle kuchaře » Vaclav Langer
- Nej recepty
Statistiky
- Datum vložení: 23.10.2012
- Recept zobrazen: 4973x