Pečené jehněčí koleno na višňovém víně se šťouchaným bramborem





Jehněčí kolénko se silnou omáčkou, meruňkou a výbornou variantou brambor.
Postup přípravy
Jehněčí kolínka vyskládáme do pečící nádoby na pokrájenou cibuli, rozmačkaný česnek, větvičky rozmarýnu a zalijeme kvalitním červeným vínem.
Přiklopíme a pečeme na 165°C, 40 minut. V polovině pečení kolínka otočíme a podlijeme. Po 40 minutách odklopíme a pečeme cca 10 minut, tak třikrát přelijeme výpekem.
Po upečení kolínka dáme stranou a výpek zředíme vodou. To vše přilejeme do hrnce. Přidáme demi glace, případně trochu rajského protlaku, vývaru a vína. Vaříme tak dlouho než zbude 1 dcl omáčky na porci.
Nakonec omáčku přepasírujeme přes špičák či jemnější síto, v této redukované šťávě podusíme půlky meruněk.
Podáváme na šťouchaných bramborách.
Možnosti inovace
Tymián, koňak. Ale také kořenová zelenina nebo řapíkatý celer do základu.
Rada
Kvalitní jehněčí je relativně rychle měkké, proto pozor na to, aby se nám při delší úpravě maso nerozpadalo a nepřestalo držet na kosti.
Kolínko hned na začátku kosti odřízneme, aby při pečení maso sedalo dolů a zůstala nám horní část kosti čistá.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: VIŠŇOVÉ Víno z vinařství Anovino Lednicee, Voda, Voda Doporučené přílohy: Brambory šťouchané s cibulkou Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 1 037 cal Jednoduché jídlo: ano Způsob úpravy: Příprava (20min), Pečení (40min), Čas na přílohu (35min), Kompletace (10min), Čas na základní omáčku (30min) Doba vaření 10 porcí: 2h 15min
Restaurace, kde toto jídlo podávají
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Masa » Jehněčí a ovčí maso
- Recepty dle surovin » Koření » Čerstvé bylinky » Provensálské bylinky
- Recepty dle surovin » Zelenina » Čerstvá zelenina » Cibulová zelenina
- Recepty dle surovin » Ovoce » Čerstvé ovoce » Peckovité ovoce
- Recepty dle surovin » Nápoje » Alkoholické nápoje » Vína
- Recepty dle chodu » Hlavní chod
- Recepty dle regionu » Mezinárodní Fusion
- Recepty dle úpravy » Pečení,
- Recepty dle kuchaře » Vaclav Langer
- Nej recepty
Statistiky
- Datum vložení: 23.10.2012
- Recept zobrazen: 3632x