Hovězí po Burgundsku, Beef Bourguignon

Hovězí po Burgundsku, Beef Bourguignon

Francouzská klasika, která i ve Francii má mnoho variant. Tato patří mezi ty klasické.

Seznam surovin

zobrazit množství pro porcí
Hovězí zadní charolais (kýta), 0,125 kg 39,38
Slunečnicový olej, 0,013 l 0,56
Vepřový špek, 0,008 kg 0,65 Řeznictví Blahuta
Cibule bílá Francie, 0,040 kg 2,52
Mrkev standard, 0,040 kg 0,61 ŠANDER ovoce zelenina
Tymián čerstvý, 0,001 kg 0,15
Bobkový list čerstvý, 0,001 kg 0,09
Petržel plochá nať, 0,001 kg 0,05
Celer řapíkatý, 0,010 kg 0,47 ŠANDER ovoce zelenina
Česnek kuchyňský, 0,002 kg 0,31
Máslo, 0,010 kg 1,40
Víno červené alkohol, 0,070 l 7,94
Cukr krystal, 0,003 kg 0,06
Žampiony čerstvé, 0,020 kg 1,38
Pasta Provensál Knor 0,005 kg 4,35
přidat zaškrtnuté na nákupní seznam celkem 57,05 Kalorie v 1 porci: 523 cal

Postup přípravy

V hrnci na oleji osmažíme špek a maso nakrájené na kostičky 3x4 cm. Přisypeme cukr a necháme zkaramelizovat, zalijeme hovězím vývarem tak, ať je maso ponořené.

V druhém hrnci na másle zpěníme nahrubo nakrájenou mrkev, cibuli, česnek, řapíkatý celer a slaninu, přidáme bouquet garni (svázané bylinky) a 20 minut povaříme.

Po hodině lépe dvou, co se nám v prvním hrnci vaří maso, přidáme vše z druhého hrnce s přilitým vínem (hodně kvalitní). Dosolíme a opepříme, přidáme provensál pastu a orestované houby. Vaříme další tři hodiny.

Na závěr přidáme máslovou jíšku a znovu hodinu vaříme. Po dobu vaření doléváme jen čistý hovězí vývar.

Jednodušší provedení

Lze to udělat doma i v papiňáku, je to za dvě hodiny hotové, ale má to poloviční chuť.

Možnosti inovace

Je jich mnoho, od přidávání různých druhů hub a zeleniny, po druhy vín. Přidávám cipollini (nakládané malé cibulky).

Rada

Francouzi si na tom fakt ujíždějí, takže to vaří tři hodiny a vypnou, druhý den vaří znovu a třetí den znovu. Končí v tom láhve vína za pěkný peníz.

Doplňující informace

Doporučené nápoje: Cabernet sauvignon syrah reserva Doporučené přílohy: Bramborová Kaše, Bageta francouzská bílá Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 523 cal Jednoduché jídlo: ne Způsob úpravy: Příprava (30min), Vaření (6h) Doba vaření 10 porcí: 6h 30min

Zařazení receptu

Statistiky

  • Datum vložení: 23.10.2012
  • Recept zobrazen: 8338x

Komentáře - před komentováním se musíte přihlásit

Co je pasta provensál a kde ji seženu? Pasta Provensál je produkt Knorr řady Primerba, který je určený pro restaurace. Je možné, že je k sehnání v samoobsluze. Je možné nahradit sušenou směsí nebo čerstvými bylinkami.
Hledání receptů:

Spustili  jsme provoz nového portálu plného gastronomie.

Poznejte nový svět, který vás provede světem i profesionální kuchyně. 

Využijte nepřeberné množství variant jak najít inspiraci na cokoliv v gastronomii.

Můžete si převést Vaši domácí kuchařku ze zamaštěných papírků do elektronické podoby - a později jí využívat např. z tabletu ve Vaší kuchyni.

A můžete se do toho pustit ihned. Stačí se jen přihlásit. Zjistíte jak je to jednoduché!

Založením si profilu jako profesionál, získáte unikátní stránku na portálu profikuchari.cz/jmeno.prijmeni  s dokonalým formulářem na prezentační životopis i s vašimi jídly, s možností svého blogu a pod.

Budeme vděčni za jakékoliv postřehy.

Vaše redakce!

Přihlášení
Registrovat se
TOP recepty
Hovězí ragů s houbami a brokolicí hlavní chod, rychlé, restování pro základ, dušení Hovězí ragů s houbami a brokolicí