Hovězí po Burgundsku, Beef Bourguignon





Francouzská klasika, která i ve Francii má mnoho variant. Tato patří mezi ty klasické.
Postup přípravy
V hrnci na oleji osmažíme špek a maso nakrájené na kostičky 3x4 cm. Přisypeme cukr a necháme zkaramelizovat, zalijeme hovězím vývarem tak, ať je maso ponořené.
V druhém hrnci na másle zpěníme nahrubo nakrájenou mrkev, cibuli, česnek, řapíkatý celer a slaninu, přidáme bouquet garni (svázané bylinky) a 20 minut povaříme.
Po hodině lépe dvou, co se nám v prvním hrnci vaří maso, přidáme vše z druhého hrnce s přilitým vínem (hodně kvalitní). Dosolíme a opepříme, přidáme provensál pastu a orestované houby. Vaříme další tři hodiny.
Na závěr přidáme máslovou jíšku a znovu hodinu vaříme. Po dobu vaření doléváme jen čistý hovězí vývar.
Jednodušší provedení
Lze to udělat doma i v papiňáku, je to za dvě hodiny hotové, ale má to poloviční chuť.
Možnosti inovace
Je jich mnoho, od přidávání různých druhů hub a zeleniny, po druhy vín. Přidávám cipollini (nakládané malé cibulky).
Rada
Francouzi si na tom fakt ujíždějí, takže to vaří tři hodiny a vypnou, druhý den vaří znovu a třetí den znovu. Končí v tom láhve vína za pěkný peníz.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Cabernet sauvignon syrah reserva Doporučené přílohy: Bramborová Kaše, Bageta francouzská bílá Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 523 cal Jednoduché jídlo: ne Způsob úpravy: Příprava (30min), Vaření (6h) Doba vaření 10 porcí: 6h 30min
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Masa » Hovězí a telecí
- Recepty dle surovin » Oleje, másla, tuky » Rostlinné tuky
- Recepty dle surovin » Koření » Pesta pasty koření v nálevu
- Recepty dle chodu » Hlavní chod
- Recepty dle regionu » Evropa » Francie
- Recepty dle úpravy » Vaření
- Recepty dle kuchaře » Vaclav Langer
- Nej recepty
Statistiky
- Datum vložení: 23.10.2012
- Recept zobrazen: 12917x