Filet candáta na citrónové omáčce





Delikatesní provedení citrónové omáčky s nejkvalitnější sladkovodní rybou.
Postup přípravy
Přepustíme máslo (tedy, pomalu v hrnečku rozpustíme a sbíráme pěnu, potom přelijeme tak, že sedlinu na dně nepřelijeme).
Připravíme citrónovou omáčku. Nastrouháme kůru z citrónu. Odšťavníme citrón a šťávu dáme stranou. Na přepuštěném másle zpěníme najemno pokrájenou cibulku nebo šalotku, citrónovou kůru a zaprášíme moukou. Přidáme znovu kůru a trochu cukru. Podlijeme vínem, citrónovou šťávou, dochutíme solí, pepřem a provaříme. Pro nadýchanost přelijeme omáčku do úzké nádoby, ponorným mixerem mixujeme a propěníme.
Filet z 1/2 candáta překrojíme na polovinu a osušíme. Obalíme v mouce, která je smíchaná s rybím kořením. Oklepeme od přebytečné mouky. Na přepuštěném másle opečeme pomalu filety tak, aby byli hotové. Přendáme stranou na teplo.
Pánvičku od candáta podlijeme malinko vodou nebo vývarem a lehce provaříme (abychom jí vlastně smyli od výpeku a chuti candáta) - pak přelijeme do citrónové omáčky. Znovu lehce provaříme a přepasírujeme přes nejjemnější špičák nebo síto. Hotovou omáčku opatrně pomalu zjemníme smetanou.
Možnosti inovace
Kmín
Rada
Candát nesmí být vysušený, tedy jen pomalu opéct a nechat dojít. Omáčku nemusíme pasírovat a ani zjemňovat smetanou, ale pro krásnou bílou barvu a jemnou chuť k rybě doporučuji toto provedení.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Tramín červený, Chateau du Cros Blanc Doporučené přílohy: Tarhoňa s provensálskou zeleninou., Míchaný salát, Bageta francouzská bílá Dietní jídlo: ano Kalorie v jedné porci: 466 cal Jednoduché jídlo: ano Způsob úpravy: Příprava (10min), Restování pro základ (8min), Rychlé opečení (5min), Vaření (30min), Kompletace (3min) Doba vaření 10 porcí: 56min
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Ryby a plody moře » Ryby » Sladkovodní ryby mražené
- Recepty dle surovin » Oleje, másla, tuky
- Recepty dle surovin » Zelenina » Čerstvá zelenina
- Recepty dle chodu » Hlavní chod, Teplý předkrm
- Recepty dle regionu » Evropa » Čechy a Morava
- Recepty dle úpravy » Restování pro základ, Vaření,
- Recepty dle kuchaře » Vaclav Langer
- Nej recepty
Statistiky
- Datum vložení: 23.10.2012
- Recept zobrazen: 28693x