Francouzský guláš Daube

Francouzský guláš  Daube

Hovězí provensálský, má lahodnou omáčku z červeného vína a vůni mnoha druhů koření.

Seznam surovin

zobrazit množství pro porcí
Sůl standard, 0,100 kg 0,71 Fany gastroservis
Hovězí zadní, 0,200 kg 34,18
Tymián čerstvý, 0,002 kg 0,97
Bobkový list sušený, 0,001 kg 0,06
Skořice tyčinky, 0,001 kg 0,45
Petržel plochá nať, 0,010 kg 1,60
Pepř černý celý, 0,020 kg 4,66
Pomeranč, 0,015 kg 0,48 ŠANDER ovoce zelenina
Cibule bílá Francie, 0,035 kg 2,21
Mrkev standard, 0,100 kg 1,52 ŠANDER ovoce zelenina
Víno červené alkohol, 0,100 l 11,34
Česnek kuchyňský, 0,003 kg 0,47
Celer řapíkatý, 0,020 kg 0,95 ŠANDER ovoce zelenina
Uzený domácí bok (slanina), 0,010 kg 1,39
Mouka pšeničná hrubá, 0,010 kg 0,13
Olivový olej extra virgin, 0,010 l 1,26 Lesa s.r.o.
Koňak, brendy, 0,005 l 1,74
Pepř bílý mletý, 0,001 kg 0,08
Recept hovězí vývar základní, 0,200 porce 1,01
Rajčatový protlak 0,010 kg 0,42
přidat zaškrtnuté na nákupní seznam celkem 62,49 Kalorie v 1 porci: 741 cal

Postup přípravy

Umístěte skořici, pomerančovou kůru, bobkový list, tymián, petržel, pepř, hřebíček, celer a listy petržele do plátýnka, svažte a odložte stranou.

Promícháme dohromady nahrubo pokrájený celer, cibuli, česnek, mrkev, hovězí maso, slaninu. Svazek bylinek v plátýnku položíme na dno keramické mísy a nato vyskládáme promíchanou směs. Nalijte si víno a koňak do směsí a necháme v chladu 12 až 24 hodin.

Předehřejte troubu na 160°C.

Vyjměte hovězí maso ze zeleniny - a nechte okapat. Rozehřejte olej ve velké pánvi. Hovězí maso prohozené v mouce a slaninu dohněda opečeme v rozpáleném oleji. Maso vyndáme z pánve, vrátíme do keramické mísy, do pánve přidáme hovězí vývar a rajčatový protlak, oškrábáme opečené kousky ze dna pánve a zredukujeme na polovinu

Hovězí maso, omáčku, sůl, a zeleninovou směs ve víně opět smícháme v zapékací míse a přiklopíme víkem. Dusíme 2 1/2 až 3 hodiny, dokud maso nezměkne. Průběžně kontrolujte, zda je dostatek šťávy a případně doléváme vývarem. Chcete-li silnější guláš, odstraňte víko na posledních 30 minut doby vaření.

Mezitím si uvařte rýži.

Po upečení odstraníme bylinky v plátýnku a guláš posypeme čerstvou nasekanou petrželkou.

Jednodušší provedení

Založit základ v hrnci a celé udělat v něm.

Možnosti inovace

Vařte se zelenými olivy.

Rada

I tady si pomáhám demi glasem. Ve Franci je nejčastější přílohou rýže já doporučuji basmati i když krom jasmínové a rýže pro rizota jako arborio použijte jakoukoliv.

Doplňující informace

Doporučené nápoje: Cabernet sauvignon syrah reserva Doporučené přílohy: Basmati rýže, Bageta francouzská bílá Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 741 cal Jednoduché jídlo: ne Způsob úpravy: Příprava (20h), Restování pro základ (10min), Dušení (3h 20min), Kompletace (10min) Doba vaření 10 porcí: 23h 40min

Zařazení receptu

Statistiky

  • Datum vložení: 23.10.2012
  • Recept zobrazen: 4421x

Nový komentář - před komentováním se musíte přihlásit

Hledání receptů:

Spustili  jsme provoz nového portálu plného gastronomie.

Poznejte nový svět, který vás provede světem i profesionální kuchyně. 

Využijte nepřeberné množství variant jak najít inspiraci na cokoliv v gastronomii.

Můžete si převést Vaši domácí kuchařku ze zamaštěných papírků do elektronické podoby - a později jí využívat např. z tabletu ve Vaší kuchyni.

A můžete se do toho pustit ihned. Stačí se jen přihlásit. Zjistíte jak je to jednoduché!

Založením si profilu jako profesionál, získáte unikátní stránku na portálu profikuchari.cz/jmeno.prijmeni  s dokonalým formulářem na prezentační životopis i s vašimi jídly, s možností svého blogu a pod.

Budeme vděčni za jakékoliv postřehy.

Vaše redakce!

Přihlášení
Registrovat se
TOP recepty
Upečena Pražma královská v troubě hlavní chod, dietní, rychlé, pečení, vaření Upečena Pražma královská v troubě
Kuřecí stehýnka v římském hrnci hlavní chod, rychlé, dušení, pečení, z jednoho hrnce Kuřecí stehýnka v římském hrnci
Brownies - express dezerty, rychlé, pečení Brownies - express