Francouzský guláš Daube





Hovězí provensálský, má lahodnou omáčku z červeného vína a vůni mnoha druhů koření.
Postup přípravy
Umístěte skořici, pomerančovou kůru, bobkový list, tymián, petržel, pepř, hřebíček, celer a listy petržele do plátýnka, svažte a odložte stranou.
Promícháme dohromady nahrubo pokrájený celer, cibuli, česnek, mrkev, hovězí maso, slaninu. Svazek bylinek v plátýnku položíme na dno keramické mísy a nato vyskládáme promíchanou směs. Nalijte si víno a koňak do směsí a necháme v chladu 12 až 24 hodin.
Předehřejte troubu na 160°C.
Vyjměte hovězí maso ze zeleniny - a nechte okapat. Rozehřejte olej ve velké pánvi. Hovězí maso prohozené v mouce a slaninu dohněda opečeme v rozpáleném oleji. Maso vyndáme z pánve, vrátíme do keramické mísy, do pánve přidáme hovězí vývar a rajčatový protlak, oškrábáme opečené kousky ze dna pánve a zredukujeme na polovinu
Hovězí maso, omáčku, sůl, a zeleninovou směs ve víně opět smícháme v zapékací míse a přiklopíme víkem. Dusíme 2 1/2 až 3 hodiny, dokud maso nezměkne. Průběžně kontrolujte, zda je dostatek šťávy a případně doléváme vývarem. Chcete-li silnější guláš, odstraňte víko na posledních 30 minut doby vaření.
Mezitím si uvařte rýži.
Po upečení odstraníme bylinky v plátýnku a guláš posypeme čerstvou nasekanou petrželkou.
Jednodušší provedení
Založit základ v hrnci a celé udělat v něm.
Možnosti inovace
Vařte se zelenými olivy.
Rada
I tady si pomáhám demi glasem. Ve Franci je nejčastější přílohou rýže já doporučuji basmati i když krom jasmínové a rýže pro rizota jako arborio použijte jakoukoliv.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Cabernet sauvignon syrah reserva Doporučené přílohy: Basmati rýže, Bageta francouzská bílá Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 741 cal Jednoduché jídlo: ne Způsob úpravy: Příprava (20h), Restování pro základ (10min), Dušení (3h 20min), Kompletace (10min) Doba vaření 10 porcí: 23h 40min
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Masa » Hovězí a telecí » České dělění » Hovězí zadní
- Recepty dle surovin » Koření » Čerstvé bylinky » Provensálské bylinky
- Recepty dle surovin » Koření » Sušené bylinky a kořenící směsi » Skořice
- Recepty dle surovin » Zelenina » Čerstvá zelenina » Kořenová zelenina
- Recepty dle chodu » Hlavní chod
- Recepty dle regionu » Evropa » Francie
- Recepty dle úpravy » Restování pro základ, Dušení,
- Recepty dle kuchaře » Vaclav Langer
- Nej recepty
Statistiky
- Datum vložení: 23.10.2012
- Recept zobrazen: 6076x