Vepřové medailonky z panenky a šafránové brambory

Vepřové medailonky z panenky a šafránové brambory

Vepřová panenka s fazolkami a smetanovými šafránovými brambůrkami.

Seznam surovin

zobrazit množství pro porcí
Vepřová panenka, 0,180 kg 33,26
Šalvěj čerstvá, 0,001 kg 0,60
Brambory standard A-B, 0,200 kg 2,69
Šafrán, 0,016 g 3,52 Lesa s.r.o.
Smetana nad 30%, 0,040 l 3,40
Recept zeleninový vývar zakladní, 0,400 porce 2,02
Máslo, 0,020 kg 2,80
Sůl standard, 0,001 kg 0,01 Fany gastroservis
Pepř bílý mletý, 0,001 kg 0,12
Fazolové lusky mladé 0,140 kg 11,12
přidat zaškrtnuté na nákupní seznam celkem 56,71 Kalorie v 1 porci: 751 cal

Postup přípravy

Jednoduché minutkové jídlo.

Jako při každé minutkové úpravě masa si jej vyndáme 15-20 minut předem do pokojové teploty.

Předtím již máme oloupané a naplátkované brambory o síle cca 5 mm. V kastrolku si rozpustíme máslo a přidáme šafrán, až nám pustí barvu, přilijme mléko nebo vývar a naplátkované brambory. Tekutin vždy jen tolik, aby se posléze vstřebala. Pod pokličkou dusíme brambor do poloměkka 15 minut. Poté přidáme smetanu, necháme na minimum dojít a smetanu opět vstřebat. Případně do solíme.

Umyté mladé fazolové lusky spaříme 2 minuty v horké vodě a následně prohodíme v másle s vývarem.

A teď, když je vše hotovo, kromě masa jej jdeme zprudka opéct na olivovém oleji. Opečeme dva cca 90g medailonky, které se nám marinovali v čerstvé pokrájené šalvěji a bílém víně. Pro dopečení medailonků pánvičku přiklopíme a necháme na minimum 3 minuty dusit. Podle výšky a kvality masa necháme dál pod pokličkou dojít.

Možnosti inovace

To co nám zbylo v pánvi po opečení medailonků, lehce podlijeme vývarem, zredukujeme na potřebné množství šťávy a zašleháme povolené máslo.

Rada

Panenka se podává v řezu růžová, rozhodně nedopečená. Je pravda, že pod pojmem růžová má spousty kuchařů nejasno. Rozhodně tím není, namysli syrový střed. Ale jsou hosté, kteří to chtějí. Prostě ono pravidlo co propéct a jak je to správně neexistuje pro průměrného hosta.

Doplňující informace

Doporučené nápoje: Pilsner Urguell, Veltlínské zelené Doporučené přílohy: Bageta rustikální, Gratinované brambory Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 751 cal Jednoduché jídlo: ano Způsob úpravy: Příprava (15min), Čas na přílohu (30min), Rychlé opečení (5min), Dušení (15min), Kompletace (5min) Doba vaření 10 porcí: 1h 10min

Zařazení receptu

Statistiky

  • Datum vložení: 23.10.2012
  • Recept zobrazen: 5388x

Nový komentář - před komentováním se musíte přihlásit

Hledání receptů:

Spustili  jsme provoz nového portálu plného gastronomie.

Poznejte nový svět, který vás provede světem i profesionální kuchyně. 

Využijte nepřeberné množství variant jak najít inspiraci na cokoliv v gastronomii.

Můžete si převést Vaši domácí kuchařku ze zamaštěných papírků do elektronické podoby - a později jí využívat např. z tabletu ve Vaší kuchyni.

A můžete se do toho pustit ihned. Stačí se jen přihlásit. Zjistíte jak je to jednoduché!

Založením si profilu jako profesionál, získáte unikátní stránku na portálu profikuchari.cz/jmeno.prijmeni  s dokonalým formulářem na prezentační životopis i s vašimi jídly, s možností svého blogu a pod.

Budeme vděčni za jakékoliv postřehy.

Vaše redakce!

Přihlášení
Registrovat se
TOP recepty
Houbová omáčka omáčka, restování pro základ, vaření Houbová omáčka
Křepelčí stehýnka v křupavém kabátku teplý předkrm, rychlé, smažení-fritování, redukování, vaření Křepelčí stehýnka v křupavém kabátku
Krkonošské kyselo polévka, rychlé, vaření Krkonošské kyselo