Vepřové medailonky z panenky a šafránové brambory





Vepřová panenka s fazolkami a smetanovými šafránovými brambůrkami.
Postup přípravy
Jednoduché minutkové jídlo.
Jako při každé minutkové úpravě masa si jej vyndáme 15-20 minut předem do pokojové teploty.
Předtím již máme oloupané a naplátkované brambory o síle cca 5 mm. V kastrolku si rozpustíme máslo a přidáme šafrán, až nám pustí barvu, přilijme mléko nebo vývar a naplátkované brambory. Tekutin vždy jen tolik, aby se posléze vstřebala. Pod pokličkou dusíme brambor do poloměkka 15 minut. Poté přidáme smetanu, necháme na minimum dojít a smetanu opět vstřebat. Případně do solíme.
Umyté mladé fazolové lusky spaříme 2 minuty v horké vodě a následně prohodíme v másle s vývarem.
A teď, když je vše hotovo, kromě masa jej jdeme zprudka opéct na olivovém oleji. Opečeme dva cca 90g medailonky, které se nám marinovali v čerstvé pokrájené šalvěji a bílém víně. Pro dopečení medailonků pánvičku přiklopíme a necháme na minimum 3 minuty dusit. Podle výšky a kvality masa necháme dál pod pokličkou dojít.
Možnosti inovace
To co nám zbylo v pánvi po opečení medailonků, lehce podlijeme vývarem, zredukujeme na potřebné množství šťávy a zašleháme povolené máslo.
Rada
Panenka se podává v řezu růžová, rozhodně nedopečená. Je pravda, že pod pojmem růžová má spousty kuchařů nejasno. Rozhodně tím není, namysli syrový střed. Ale jsou hosté, kteří to chtějí. Prostě ono pravidlo co propéct a jak je to správně neexistuje pro průměrného hosta.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Pilsner Urguell, Veltlínské zelené Doporučené přílohy: Bageta rustikální, Gratinované brambory Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 751 cal Jednoduché jídlo: ano Způsob úpravy: Příprava (15min), Čas na přílohu (30min), Rychlé opečení (5min), Dušení (15min), Kompletace (5min) Doba vaření 10 porcí: 1h 10min
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Masa » Vepřové maso » Vepřová svíčková (panenka)
- Recepty dle surovin » Zelenina » Čerstvá zelenina » Lilkovité
- Recepty dle surovin » Koření » Sušené bylinky a kořenící směsi
- Recepty dle surovin » Mléčné výrobky » Jogurty ,smetany, mléka
- Recepty dle surovin » Zelenina » Čerstvá zelenina » Luštěniny
- Recepty dle chodu » Hlavní chod
- Recepty dle regionu » Evropa » Francie
- Recepty dle úpravy » Dušení,
- Recepty dle kuchaře » Vaclav Langer
Statistiky
- Datum vložení: 23.10.2012
- Recept zobrazen: 5388x