Holandská omáčka

Losos v listovém těstě s holandskou omáčkou.

Holandská omáčka.

Seznam surovin

zobrazit množství pro porcí
Máslo, 0,025 kg 3,50
Vejce 1ks=45g, 0,023 kg 1,70
Bílé víno alkohol, 0,010 l 1,17
Ocet vinný červený, 0,005 l 0,29
Voda pitná standard, 0,005 l 0,01
Zeleninový vývar sušený, 0,001 kg 0,03
Voda pitná standard, 0,025 l 0,03
Sůl standard, 0,001 kg 0,00 Fany gastroservis
Pepř bílý mletý 0,001 kg 0,04
přidat zaškrtnuté na nákupní seznam celkem 6,45 Kalorie v 1 porci: 227 cal

Postup přípravy

Rozpustíme kostku másla, sebereme horní sraženou pěnu a poté máslo slijeme do jiné nádoby tak, aby se nám nezvedla mléčná sedlina na dně kastrolku. A máme přepuštěné máslo, které necháme.

Postavíme na sporák kastrůlek s vodou a na něj položíme větší kovovou misku. Do ní dáme pět perfektně oddělených žloutků od bílků, polévkovou lžíci vlažné vody a začneme ručně šlehat jemnou metlou. Když je vše krásně vyšlehané, přidáme lžíci vína a znovu šleháme, pak přidáme lžíci přepuštěného másla a šleháme, přidáme lžíci octu a opět šleháme. Vše opakujeme, dokud nám dojde ocet s vínem a vývarem.

Máslo přidáváme, dokud nám ho žloutky přijímají. Konzistence, ať je podobná třeba husté svíčkové omáčce, klidně i pevnější.

Holandskou omáčku ihned podáváme. Nicméně vydrží celý polední výdejový čas, cca 2,5 hodiny. Když nám moc zhoustne, povolíme zašleháním vlažné vody.

Možnosti inovace

S estragonem a šalotkovým základem nám vznikne Bernaise omáčka.

Rada

Prosím, když už jste líní a nechcete vařit holandskou omáčku a chcete polotovar, nekupujte sušenou, existuje hotová a velmi kvalitní. Prodává se v litrovém kartonu jako na mléko.

Doplňující informace

Doporučené nápoje: Tramín červený Doporučené přílohy: Brambory vařené Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 227 cal Jednoduché jídlo: ano Způsob úpravy: Příprava (5min), Ve vodní lázni (15min) Doba vaření 10 porcí: 20min

Zařazení receptu

Statistiky

  • Datum vložení: 27.05.2012
  • Recept zobrazen: 12523x

Nový komentář - před komentováním se musíte přihlásit

Hledání receptů:

Spustili  jsme provoz nového portálu plného gastronomie.

Poznejte nový svět, který vás provede světem i profesionální kuchyně. 

Využijte nepřeberné množství variant jak najít inspiraci na cokoliv v gastronomii.

Můžete si převést Vaši domácí kuchařku ze zamaštěných papírků do elektronické podoby - a později jí využívat např. z tabletu ve Vaší kuchyni.

A můžete se do toho pustit ihned. Stačí se jen přihlásit. Zjistíte jak je to jednoduché!

Založením si profilu jako profesionál, získáte unikátní stránku na portálu profikuchari.cz/jmeno.prijmeni  s dokonalým formulářem na prezentační životopis i s vašimi jídly, s možností svého blogu a pod.

Budeme vděčni za jakékoliv postřehy.

Vaše redakce!

Přihlášení
Registrovat se
TOP recepty
Hovězí ragů s houbami a brokolicí hlavní chod, rychlé, restování pro základ, dušení Hovězí ragů s houbami a brokolicí
Kančí svíčková s jehněčí kotletkou a kachním prsíčkem. hlavní chod, grilování, vaření, restování pro základ Kančí svíčková s jehněčí kotletkou a kachním prsíčkem.
Filet candáta na citrónové omáčce hlavní chod, dietní, rychlé, restování pro základ, vaření Filet candáta na citrónové omáčce