Holandská omáčka





Holandská omáčka.
Postup přípravy
Rozpustíme kostku másla, sebereme horní sraženou pěnu a poté máslo slijeme do jiné nádoby tak, aby se nám nezvedla mléčná sedlina na dně kastrolku. A máme přepuštěné máslo, které necháme.
Postavíme na sporák kastrůlek s vodou a na něj položíme větší kovovou misku. Do ní dáme pět perfektně oddělených žloutků od bílků, polévkovou lžíci vlažné vody a začneme ručně šlehat jemnou metlou. Když je vše krásně vyšlehané, přidáme lžíci vína a znovu šleháme, pak přidáme lžíci přepuštěného másla a šleháme, přidáme lžíci octu a opět šleháme. Vše opakujeme, dokud nám dojde ocet s vínem a vývarem.
Máslo přidáváme, dokud nám ho žloutky přijímají. Konzistence, ať je podobná třeba husté svíčkové omáčce, klidně i pevnější.
Holandskou omáčku ihned podáváme. Nicméně vydrží celý polední výdejový čas, cca 2,5 hodiny. Když nám moc zhoustne, povolíme zašleháním vlažné vody.
Možnosti inovace
S estragonem a šalotkovým základem nám vznikne Bernaise omáčka.
Rada
Prosím, když už jste líní a nechcete vařit holandskou omáčku a chcete polotovar, nekupujte sušenou, existuje hotová a velmi kvalitní. Prodává se v litrovém kartonu jako na mléko.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Tramín červený Doporučené přílohy: Brambory vařené Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 227 cal Jednoduché jídlo: ano Způsob úpravy: Příprava (5min), Ve vodní lázni (15min) Doba vaření 10 porcí: 20min
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Oleje, másla, tuky
- Recepty dle surovin » Majonézy, Vejce
- Recepty dle chodu » Omáčka
- Recepty dle regionu » Evropa » Francie
- Recepty dle úpravy » Ve vodní lázni
- Recepty dle kuchaře » Mirek 0777
Statistiky
- Datum vložení: 27.05.2012
- Recept zobrazen: 12693x