Lasagne bolognese





Zapékané těstoviny s boloňskou omáčkou.
Postup přípravy
Hotovou boloňskou omáčku krátce provaříme s loupanými rajčaty (polpou), trochou smetany, moukou smíchanou s vodou, solí, pepřem, pestem a parmazánem.
Sušené plátky těstoviny lasagne nemusíme předvařovat.
Podle toho, zda pečeme lasagně v jednoporcových zapékacích miskách nebo v pekáči, či hlubokém v plechu (gastrošce), jsou gramáže surovin asi trochu odlišné, ale budete-li dodržovat poměr, tak je ok.
Peču vždy alespoň jeden gastro plech velikosti 1/1 a hloubky 10 cm. Ten potom porcuji na 3x6 porcí.
A samotné vrstvení, je následovné: jednu naběračku husté omáčky rozetřu po dně, na to poskládám plátky těstoviny, plátky rajčat, znovu bolognesu a plátky mozzarelly. To vše alespoň do tří vrstev.
Pečeme 45 minut, na 160°C.
Lasagne, pakliže nepečeme v zapékacích jednoporcových miskách, peču den dopředu. Vychladlé je nakrájím na porce, opatrně přendám s mezerami na další plechy v troubě a pomalu na 120°C ohřeji. Před podáváním ještě můžeme navrch položit další plátek mozzarelly a polít, nebo podlít trochou vyredukované rajčatové italské polévky.
Možnosti inovace
Prokládáním vrstev dalších naplátkovaných ingrediencí. Sice už to bude alla bolognese, ale plátky šunky tam mám rád, stejně tak když zbude eidam v lednici tak ho klidně přidám. Ital si přidá pikantní klobásku.
Rada
Někdo jako další vrstvu přidává bazalkový bešamel, ale nemyslím, že další moučná vrstva tam je ku prospěchu. Na poslední fotografii mám těstovinu chlazenou, taky ok.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Červené víno polosuché Doporučené přílohy: Bez doporučené přílohy Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 1 001 cal Jednoduché jídlo: ne Způsob úpravy: Příprava (15min), Provaření (15min), Pečení (45min) Doba vaření 10 porcí: 1h 15min
Videa
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Moučné produkty » Těstoviny a zavářka
- Recepty dle surovin » Zelenina » Sterilovaná kompotovaná a nakládaná
- Recepty dle surovin » Mléčné výrobky » Sýry » Pařené a hnětené sýry
- Recepty dle chodu » Hlavní chod
- Recepty dle regionu » Evropa » Itálie
- Recepty dle úpravy » Pečení
- Recepty dle kuchaře » Mirek 0777
- Nej recepty
Statistiky
- Datum vložení: 24.10.2012
- Recept zobrazen: 9805x