Gratinované brambory

Gratinované brambory Gratinované brambory

Zapečené šafránové brambory ve smetaně s celerem.

Seznam surovin

zobrazit množství pro porcí
Brambory standard A-B, 0,230 kg 3,09
Smetana nad 30%, 0,100 l 8,51
Celer bulva, 0,035 kg 0,88 ŠANDER ovoce zelenina
Parmazán sypaný, 0,005 kg 1,23 Lesa s.r.o.
Šafrán, 0,004 g 0,77 Lesa s.r.o.
Sůl standard, 0,002 kg 0,01 Fany gastroservis
Pepř bílý mletý, 0,001 kg 0,12
Máslo 0,003 kg 0,42
přidat zaškrtnuté na nákupní seznam celkem 14,32 Kalorie v 1 porci: 546 cal

Postup přípravy

Oloupané brambory nakrájíme na tenké 3 mm plátky, např. na nářezáku. Stejně tak celer. V rozpuštěném horkém másle necháme vybarvit šafrán. Smícháme ho se smetanou a strouhaným parmazánem. Lehce posolíme a popepříme. Vše promícháme s bramborem a celerem.

Poté vyskládáme do pekáče nebo vysokého plechu, pořádně stlačíme, aby smetana vystoupala nad brambory. Pečeme na 165°C, 45 minut.

Péct můžeme i kratší dobu a potom dát dopéct, gratinovat pod salamandr.

Možnosti inovace

Těch je mnoho i tento s parmazánem je jen variací na standart, jen ve smetaně. Přesto celer řapík je v tom taky fajn. Šafrán můžeme vystřídat muškátovým oříškem.

Rada

Po upečení je vršek tygrovaný. Když chceme dát porci tvar, necháme brambory vychladnout do druhého dne a poté si je krájíme třeba formou. A znovu lehce propečeme v troubě. Pro lepší barvu může zašvindlovat přidáním k šafránu trochou kurkumy.

Doplňující informace

Doporučené nápoje: Kofola Doporučené přílohy: Bez doporučené přílohy Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 546 cal Jednoduché jídlo: ano Způsob úpravy: Příprava (15min), Pečení (30min), Gratinování (15min), Z jednoho hrnce (1min) Doba vaření 10 porcí: 1h 1min

Zařazení receptu

Statistiky

  • Datum vložení: 11.06.2012
  • Recept zobrazen: 10524x

Komentáře - před komentováním se musíte přihlásit

45 minut nestacilo na brambory aspon hodinu
Záleží na výšce brambor v pekáči a tloušťce plátků brambor
Hledání receptů:

Spustili  jsme provoz nového portálu plného gastronomie.

Poznejte nový svět, který vás provede světem i profesionální kuchyně. 

Využijte nepřeberné množství variant jak najít inspiraci na cokoliv v gastronomii.

Můžete si převést Vaši domácí kuchařku ze zamaštěných papírků do elektronické podoby - a později jí využívat např. z tabletu ve Vaší kuchyni.

A můžete se do toho pustit ihned. Stačí se jen přihlásit. Zjistíte jak je to jednoduché!

Založením si profilu jako profesionál, získáte unikátní stránku na portálu profikuchari.cz/jmeno.prijmeni  s dokonalým formulářem na prezentační životopis i s vašimi jídly, s možností svého blogu a pod.

Budeme vděčni za jakékoliv postřehy.

Vaše redakce!

Přihlášení
Registrovat se
TOP recepty
Lasagne bolognese hlavní chod, pečení Lasagne bolognese
Jablečný Tarte - Tatin dezerty, rychlé, pečení Jablečný Tarte - Tatin
Francouzský guláš Daube hlavní chod, restování pro základ, dušení Francouzský guláš  Daube