Gratinované brambory

Gratinované brambory Gratinované brambory

Zapečené šafránové brambory ve smetaně s celerem.

Seznam surovin

zobrazit množství pro porcí
Brambory standard A-B, 0,230 kg 3,09
Smetana nad 30%, 0,100 l 8,51
Celer bulva, 0,035 kg 0,88 ŠANDER ovoce zelenina
Parmazán sypaný, 0,005 kg 1,23 Lesa s.r.o.
Šafrán, 0,004 g 0,77 Lesa s.r.o.
Sůl standard, 0,002 kg 0,01 Fany gastroservis
Pepř bílý mletý, 0,001 kg 0,12
Máslo 0,003 kg 0,42
přidat zaškrtnuté na nákupní seznam celkem 14,32 Kalorie v 1 porci: 546 cal

Postup přípravy

Oloupané brambory nakrájíme na tenké 3 mm plátky, např. na nářezáku. Stejně tak celer. V rozpuštěném horkém másle necháme vybarvit šafrán. Smícháme ho se smetanou a strouhaným parmazánem. Lehce posolíme a popepříme. Vše promícháme s bramborem a celerem.

Poté vyskládáme do pekáče nebo vysokého plechu, pořádně stlačíme, aby smetana vystoupala nad brambory. Pečeme na 165°C, 45 minut.

Péct můžeme i kratší dobu a potom dát dopéct, gratinovat pod salamandr.

Možnosti inovace

Těch je mnoho i tento s parmazánem je jen variací na standart, jen ve smetaně. Přesto celer řapík je v tom taky fajn. Šafrán můžeme vystřídat muškátovým oříškem.

Rada

Po upečení je vršek tygrovaný. Když chceme dát porci tvar, necháme brambory vychladnout do druhého dne a poté si je krájíme třeba formou. A znovu lehce propečeme v troubě. Pro lepší barvu může zašvindlovat přidáním k šafránu trochou kurkumy.

Doplňující informace

Doporučené nápoje: Kofola Doporučené přílohy: Bez doporučené přílohy Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 546 cal Jednoduché jídlo: ano Způsob úpravy: Příprava (15min), Pečení (30min), Gratinování (15min), Z jednoho hrnce (1min) Doba vaření 10 porcí: 1h 1min

Zařazení receptu

Statistiky

  • Datum vložení: 11.06.2012
  • Recept zobrazen: 10651x

Komentáře - před komentováním se musíte přihlásit

45 minut nestacilo na brambory aspon hodinu
Záleží na výšce brambor v pekáči a tloušťce plátků brambor
Hledání receptů:

Spustili  jsme provoz nového portálu plného gastronomie.

Poznejte nový svět, který vás provede světem i profesionální kuchyně. 

Využijte nepřeberné množství variant jak najít inspiraci na cokoliv v gastronomii.

Můžete si převést Vaši domácí kuchařku ze zamaštěných papírků do elektronické podoby - a později jí využívat např. z tabletu ve Vaší kuchyni.

A můžete se do toho pustit ihned. Stačí se jen přihlásit. Zjistíte jak je to jednoduché!

Založením si profilu jako profesionál, získáte unikátní stránku na portálu profikuchari.cz/jmeno.prijmeni  s dokonalým formulářem na prezentační životopis i s vašimi jídly, s možností svého blogu a pod.

Budeme vděčni za jakékoliv postřehy.

Vaše redakce!

Přihlášení
Registrovat se
TOP recepty
Špagety ala Amatriciana italsky spaghetti pasta (těstoviny), rychlé, restování pro základ, vaření Špagety ala Amatriciana italsky spaghetti
Enchiladas hlavní chod, rychlé, restování, smažení-fritování Enchiladas
Hovězí svíčková s houskovým knedlíkem hlavní chod, marinování, restování pro základ, vaření Hovězí svíčková s houskovým knedlíkem