Roláda z vepřové pečeně na pepřové omáčce





...plněná sušenými švestkami a vlašskými ořechy, s gratinovanými bramborami.
Postup přípravy
Šál masa podélně po vlákně rozřízneme (jako knihu), tak aby dolní nejslabší tloušťka masa byla 1 cm. Od tohoto místa dál maso podřezáváme tak, aby nám vznikl stejně tlustý (vysoký), plochý kus masa, který můžeme zarolovat. Jen lehce naklepeme proto, aby maso bylo opravdu všude stejně vysoké. Potřeme povidly, vyskládáme sušené švestky (nešetřit), ořechy a orestovanou červenou cibulí, kterou jsme nakrájeli rustikálně na měsíčky.
Zarolujeme a svážeme řeznickým provázkem. Zprudka opečeme ze všech stran, dáme do pekáče a lehce podlijeme, necháme péct na 150°C, 55 minut. Po 15 minutách přiklopíme a po dalších 20 minutách přeléváme vlastní šťávou.
Po upečení necháme 15 minut odpočinout v pokojové teplotě. Teprve potom krájíme na plátky.
Šťávu z masa použijeme na dochucení pepřové omáčky.
Servírujeme ve dvou plátcích na omáčku, ke kostičce gratinovaných brambor.
Možnosti inovace
Když jsme líní si hrát s roládou, tak maso nakrájíme na tenké plátky cca 3 mm. Na pánvi orestujeme červenou cibuli, švestky, ořechy a po chvilce přidáme povidla.
Plátky masa orestujeme zvlášť tak 1 minutu.
Podáváme stejně jako rolku na omáčku a švestky přes maso.
Rada
Při pečení si musíme zjistit, zda vaše trouba má odtah a možnost jej zavřít. Tím, že prostředí v troubě je buď suché anebo ne, mění se nám teploty pro pečení.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Cabernet sauvignon syrah reserva Doporučené přílohy: Gratinované brambory Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 1 305 cal Jednoduché jídlo: ne Způsob úpravy: Pečení (1h 30min), Příprava (15min) Doba vaření 10 porcí: 1h 45min
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Masa » Vepřové maso » Vepřové karé (pečeně) bez kosti
- Recepty dle surovin » Ovoce » Ovoce sušené
- Recepty dle surovin » Ořechy a semena
- Recepty dle surovin » Zelenina » Čerstvá zelenina
- Recepty dle chodu » Hlavní chod
- Recepty dle regionu » Evropa » Čechy a Morava
- Recepty dle úpravy » Pečení,
- Recepty dle kuchaře » Mirek 0777
Statistiky
- Datum vložení: 02.11.2012
- Recept zobrazen: 5531x