Vývar hovězí základní

Vývar hovězí základní vychladlý hovězí vývar Vývar hovězí základní pro zesílení chuti zredukovaný vývar Vývar hovězí základní

Čistý vývar z morkových kostí a zeleniny.

Seznam surovin

zobrazit množství pro porcí
Sůl mořská jemná, 0,033 kg 0,67
Celer bulva, 0,033 kg 0,84 ŠANDER ovoce zelenina
Voda pitná standard, 0,400 l 0,53
Petržel kořen, 0,008 kg 0,01
Petržel plochá nať, 0,001 kg 0,13
Mrkev standard, 0,010 kg 0,15 ŠANDER ovoce zelenina
Cibule červená, 0,005 kg 0,13 ŠANDER ovoce zelenina
Cibule standard, 0,008 kg 0,15 ŠANDER ovoce zelenina
Sůl standard, 0,003 kg 0,02 Fany gastroservis
Pepř bílý mletý, 0,001 kg 0,07
Kosti telecí, 0,017 kg 0,84
Kosti hovězí, 0,033 kg 0,76
Česnek kuchyňský, 0,002 kg 0,26
Pepř černý celý, 0,001 kg 0,08
Bobkový list sušený 0,001 kg 0,02
přidat zaškrtnuté na nákupní seznam celkem 4,41 Kalorie v 1 porci: 84 cal

Postup přípravy

Kosti pokud možno telecí, zalijeme vlažnou vodou a uvedeme do varu. Průběžně odebíráme sraženou krev a pěnu, co ze sebe pustili kosti a ztlumíme příkon tepla na minimum, necháme to táhnout.

Současně přidáme očištěnou kořenovou zeleninu, omyté skoro neoloupané cibule, které rozpůlíme a dáme opéct řezem dolů. Přidáme sůl a pepř. Dalších 180 minut odebíráme pěnu z vrchu hrnce.

Přidáme nať řapíku a ploché petržele. Vaříme další 3 hodiny.

Přelijeme přes jemné síto popřípadě plátno. Pro ještě větší čistotu vývaru necháme v hrnci bez míchání 30 minut a pomalu přelijeme tak, abychom nepohnuli s lehkým kalem u dna hrnce.

Takto připravený vývar nám slouží nejen jako polévka, ale hlavně k dochucování dalších pokrmů.

Možnosti inovace

Do základního vývaru, je možno jako vložku dáti velké množství surovin. Nudle, zelenina, masové knedlíčky, játrové knedlíčky, různé tipy zavářek atd.

Rada

Čím déle a pomaleji tím lépe. Cibuli dávám i červenou a skoro neoloupanou, protože přidá vývaru krásnou barvu.

Doplňující informace

Doporučené nápoje: Nápoj není potřebný Doporučené přílohy: Chléb tmavý český Dietní jídlo: ano Kalorie v jedné porci: 84 cal Jednoduché jídlo: ne Způsob úpravy: Příprava (15min), Vaření (5h) Doba vaření 10 porcí: 5h 15min

Zařazení receptu

Statistiky

  • Datum vložení: 04.03.2012
  • Recept zobrazen: 8327x

Nový komentář - před komentováním se musíte přihlásit

Hledání receptů:

Spustili  jsme provoz nového portálu plného gastronomie.

Poznejte nový svět, který vás provede světem i profesionální kuchyně. 

Využijte nepřeberné množství variant jak najít inspiraci na cokoliv v gastronomii.

Můžete si převést Vaši domácí kuchařku ze zamaštěných papírků do elektronické podoby - a později jí využívat např. z tabletu ve Vaší kuchyni.

A můžete se do toho pustit ihned. Stačí se jen přihlásit. Zjistíte jak je to jednoduché!

Založením si profilu jako profesionál, získáte unikátní stránku na portálu profikuchari.cz/jmeno.prijmeni  s dokonalým formulářem na prezentační životopis i s vašimi jídly, s možností svého blogu a pod.

Budeme vděčni za jakékoliv postřehy.

Vaše redakce!

Přihlášení
Registrovat se
TOP recepty
Dušené hovězí plátky v tamarindové omáčce s rýží hlavní chod, dietní, rychlé, restování pro základ, dušení Dušené hovězí plátky v tamarindové omáčce s rýží
Velikonoční telecí roláda pro Anglickou verz. hlavní chod, pečení, postupy studené kuchyně, vaření Velikonoční telecí roláda pro Anglickou verz.
Špekový knedlík příloha, rychlé, vaření v páře Špekový knedlík