Vývar hovězí základní





Čistý vývar z morkových kostí a zeleniny.
Postup přípravy
Kosti pokud možno telecí, zalijeme vlažnou vodou a uvedeme do varu. Průběžně odebíráme sraženou krev a pěnu, co ze sebe pustili kosti a ztlumíme příkon tepla na minimum, necháme to táhnout.
Současně přidáme očištěnou kořenovou zeleninu, omyté skoro neoloupané cibule, které rozpůlíme a dáme opéct řezem dolů. Přidáme sůl a pepř. Dalších 180 minut odebíráme pěnu z vrchu hrnce.
Přidáme nať řapíku a ploché petržele. Vaříme další 3 hodiny.
Přelijeme přes jemné síto popřípadě plátno. Pro ještě větší čistotu vývaru necháme v hrnci bez míchání 30 minut a pomalu přelijeme tak, abychom nepohnuli s lehkým kalem u dna hrnce.
Takto připravený vývar nám slouží nejen jako polévka, ale hlavně k dochucování dalších pokrmů.
Možnosti inovace
Do základního vývaru, je možno jako vložku dáti velké množství surovin. Nudle, zelenina, masové knedlíčky, játrové knedlíčky, různé tipy zavářek atd.
Rada
Čím déle a pomaleji tím lépe. Cibuli dávám i červenou a skoro neoloupanou, protože přidá vývaru krásnou barvu.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Nápoj není potřebný Doporučené přílohy: Chléb tmavý český Dietní jídlo: ano Kalorie v jedné porci: 84 cal Jednoduché jídlo: ne Způsob úpravy: Příprava (15min), Vaření (5h) Doba vaření 10 porcí: 5h 15min
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Zelenina
- Recepty dle surovin » Zelenina » Čerstvá zelenina » Kořenová zelenina
- Recepty dle surovin » Zelenina » Čerstvá zelenina » Naťová zelenina
- Recepty dle surovin » Masa » Hovězí a telecí » Telecí maso
- Recepty dle surovin » Masa » Hovězí a telecí
- Recepty dle chodu » Polévka
- Recepty dle regionu » Evropa » Čechy a Morava
- Recepty dle úpravy » Vaření
- Recepty dle kuchaře » Zdeněk
Statistiky
- Datum vložení: 04.03.2012
- Recept zobrazen: 10262x