Španělský ptáček





Dušený hovězí závitek plněný vařeným vejcem, okurkou, párkem nebo klobáskou, slaninou a cibulí. Tato varianta je obohacená o proužek kapie, který dělá hezkou mozaiku v řezu ptáčkem.
Postup přípravy
Zvolil jsem hovězí roštěnou, protože jí mám za podobné peníze jako hovězí zadní a práce s ní je pro ptáčky ideální.
Očištěný šál roštěné nakrájíme přes vlákno na 140 až 160 gramové plátky, které ještě rozřízneme jako knihu. Plátky naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí.
Na naklepané maso položíme plátek anglické slaniny, na něj 1/4 vařeného vejce, špalíček klobásy, okurku, špek a proužek kapie.
Plátky zavineme a naskládáme těsně k sobě do pekáče tak, aby se opírali o ostatní. Díky tomu je nemusíme vázat. Lehce je osolíme.
Dáme péct prvních 10 minut na 180°C bez pokličky, poté lehce podlijeme vodou, přiklopíme a pečeme na 160°C, 50 minut podle kvality masa. Průběžně vodu doléváme.
Mezi tím v hrnci na oleji zpěníme na kostičky nakrájený špek a cibuli. Po upečení závitku slijeme šťávu, kterou pustili do základu v hrnci a vydusíme na tuk, znovu zlijeme vodou a zahustíme jíškou.
Dochutíme solí, pepřem a trochou hořčice. Přecedíme nebo rozmixujeme a znovu krátce povaříme.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Gambrinus Doporučené přílohy: Rýže Parboiled standard dušená Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 495 cal Jednoduché jídlo: ne Způsob úpravy: Příprava (35min), Dušení (50min), Vaření (30min), Kompletace (3min) Doba vaření 10 porcí: 1h 58min
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Masa » Hovězí a telecí » České dělění » Hovězí vysoký roštěnec
- Recepty dle surovin » Masa » Uzeniny a paštiky
- Recepty dle surovin » Majonézy, Vejce
- Recepty dle surovin » Zelenina » Sterilovaná kompotovaná a nakládaná
- Recepty dle chodu » Hlavní chod
- Recepty dle regionu » Evropa » Čechy a Morava
- Recepty dle úpravy » Dušení, Vaření,
- Recepty dle kuchaře » Mirek 0777
- Nej recepty
Statistiky
- Datum vložení: 26.11.2012
- Recept zobrazen: 16147x