Jasmínová rýže





Voňavá, lepivá, asijská jasmínová rýže a její příprava.
Postup přípravy
Jasmínovou rýži propláchneme vlažnou vodou tak, aby už jen slabě odtékala světle mléčná voda, cca 2,5 krát. Čím důkladnější proplach bude, tím méně lepivá bude po uvaření, což je na škodu. Když propláchneme málo, bude tak lepivá, že zní, vznikne hmota.
Potom co rýži propláchneme, zalijeme slanou vodou tak 1/5 nad výšku rýže a zakápneme olejem. Přendáme na sporák v hrnci.
Lehce povaříme (2 minuty) a stále mícháme. Přendáme do trouby, zapneme na 160°C a pečeme přiklopené 20 minut. V polovině pečení rýží protrháme vidličkou.
Po upečení znovu protrháme a necháme 5 minut bez přiklopení.
A můžeme podávat.
Jednodušší provedení
Specialní hrnec na rýži.
Možnosti inovace
Pečení s párou, mění se teplota a čas.
Rada
Lze to i bez lehkého provaření s olejem, ale je to potom více lepivé.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Čaj zelený Doporučené přílohy: Bez doporučené přílohy Dietní jídlo: ano Kalorie v jedné porci: 230 cal Jednoduché jídlo: ano Způsob úpravy: Příprava (5min), Dušení (20min) Doba vaření 10 porcí: 25min
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Moučné produkty » Rýže
- Recepty dle chodu » Příloha
- Recepty dle regionu » Asie
- Recepty dle nákladů » Levné
- Recepty dle úpravy » Dušení
- Recepty dle kuchaře » Mirek 0777
Statistiky
- Datum vložení: 11.12.2012
- Recept zobrazen: 21102x