Bazalkové rizoto z rýže Arborio

Bazalkové rizoto z rýže Arborio

Italské krémové rizoto s pestem a bazalkou. Risotto z Arborio nebo Carnaroli rýže.

Seznam surovin

zobrazit množství pro porcí
Rýže Arborio, 0,100 kg 5,74
Máslo, 0,010 kg 1,40
Olivový olej sansa, 0,005 l 0,40 Lesa s.r.o.
Sůl standard, 0,001 kg 0,00 Fany gastroservis
Pepř bílý mletý, 0,001 kg 0,08
Recept zeleninový vývar zakladní, 1,000 porce 5,04
Bílé víno alkohol, 0,030 l 3,52
Pesto bazalkové, 0,008 kg 5,11 Lesa s.r.o.
Bazalka čerstvá, 0,001 kg 0,38
Sýr Parmiggiano, 0,015 kg 9,45 Lesa s.r.o.
Rajčata sušená v oleji 0,035 kg 6,17
přidat zaškrtnuté na nákupní seznam celkem 35,52 Kalorie v 1 porci: 762 cal

Postup přípravy

Rýži neproplachujeme. Máslo a olivový olej rozpustíme v kastrolu a přidáme najemno nakrájenou šalotku (když není tak cibuli), tu pomalu zpěníme po dobu 4 minut, nesmí zlátnout.

Pak přisypeme rýži a necháme smažit. Když se rýže začne přichytávat ke dnu, tak přilijeme bílé víno, necháme ho vsáknout a odpařit. Když se nám opět začne rýže už lepit ke dnu, přilijeme poprvé naběračku vývaru. Opět necháme vstřebat. To děláme, dokud máme vývar, tedy tak 2,5 l a cca 15 minut přilévání.

Nyní máme krémové, ale stále velmi al dente (pevnou na skus) rýži. Přilijeme nahoru poslední naběračku třeba horké vody, přiklopíme a necháme dojít bez vaření 20 minut.

V olivovém oleji rozmixujeme ponorným mixérem bazalku na kaši.

Na pánvi prohřejeme rizoto s trochou vody, vína a smetany, přidáme pesto a bazalkovou kašičku, pokrájená sušená rajčata, promícháme, dochutíme solí, pepřem a trochou parmazánu.

Pro tuto variantu zdobeně podávaného rizota si uděláme trochu pevnější. Jinak správné rizoto má býti opravdu kašovité.

Při podávání rizoto dáme do kulaté formy, necháme 1-2 minutu odležet a formu vysuneme. Posypeme hoblinkami parmazánu a přiložíme lístek bazalky.

Možnosti inovace

Rizoto má nekonečně mnoho podob s použitím italských surovin. Například do základu přidáme česnek a celer.

Rada

Dopoledne připravené rizoto se musí podávat ten den, nejlépe čerstvé. Druhý den už to není rizoto.

Díky škrobu v rýži nám předpřipravené rizoto stále houstne, při samotném podávání ho musíme znovu uvolnit.

Doplňující informace

Doporučené nápoje: Bílé víno sladké Doporučené přílohy: Bez doporučené přílohy Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 762 cal Jednoduché jídlo: ano Způsob úpravy: Příprava (15min), Vaření (25min), Kompletace (5min) Doba vaření 10 porcí: 45min

Zařazení receptu

Statistiky

  • Datum vložení: 10.02.2013
  • Recept zobrazen: 19303x

Nový komentář - před komentováním se musíte přihlásit

Hledání receptů:

Spustili  jsme provoz nového portálu plného gastronomie.

Poznejte nový svět, který vás provede světem i profesionální kuchyně. 

Využijte nepřeberné množství variant jak najít inspiraci na cokoliv v gastronomii.

Můžete si převést Vaši domácí kuchařku ze zamaštěných papírků do elektronické podoby - a později jí využívat např. z tabletu ve Vaší kuchyni.

A můžete se do toho pustit ihned. Stačí se jen přihlásit. Zjistíte jak je to jednoduché!

Založením si profilu jako profesionál, získáte unikátní stránku na portálu profikuchari.cz/jmeno.prijmeni  s dokonalým formulářem na prezentační životopis i s vašimi jídly, s možností svého blogu a pod.

Budeme vděčni za jakékoliv postřehy.

Vaše redakce!

Přihlášení
Registrovat se
TOP recepty
Toskánská pizza Siena hlavní chod, dietní, rychlé, pečení Toskánská pizza Siena
Zvěřinový guláš na višňovém víně hlavní chod, restování pro základ, dušení Zvěřinový guláš na višňovém víně
Lasagne bolognese hlavní chod, pečení Lasagne bolognese