Bazalkové rizoto z rýže Arborio





Italské krémové rizoto s pestem a bazalkou. Risotto z Arborio nebo Carnaroli rýže.
Postup přípravy
Rýži neproplachujeme. Máslo a olivový olej rozpustíme v kastrolu a přidáme najemno nakrájenou šalotku (když není tak cibuli), tu pomalu zpěníme po dobu 4 minut, nesmí zlátnout.
Pak přisypeme rýži a necháme smažit. Když se rýže začne přichytávat ke dnu, tak přilijeme bílé víno, necháme ho vsáknout a odpařit. Když se nám opět začne rýže už lepit ke dnu, přilijeme poprvé naběračku vývaru. Opět necháme vstřebat. To děláme, dokud máme vývar, tedy tak 2,5 l a cca 15 minut přilévání.
Nyní máme krémové, ale stále velmi al dente (pevnou na skus) rýži. Přilijeme nahoru poslední naběračku třeba horké vody, přiklopíme a necháme dojít bez vaření 20 minut.
V olivovém oleji rozmixujeme ponorným mixérem bazalku na kaši.
Na pánvi prohřejeme rizoto s trochou vody, vína a smetany, přidáme pesto a bazalkovou kašičku, pokrájená sušená rajčata, promícháme, dochutíme solí, pepřem a trochou parmazánu.
Pro tuto variantu zdobeně podávaného rizota si uděláme trochu pevnější. Jinak správné rizoto má býti opravdu kašovité.
Při podávání rizoto dáme do kulaté formy, necháme 1-2 minutu odležet a formu vysuneme. Posypeme hoblinkami parmazánu a přiložíme lístek bazalky.
Možnosti inovace
Rizoto má nekonečně mnoho podob s použitím italských surovin. Například do základu přidáme česnek a celer.
Rada
Dopoledne připravené rizoto se musí podávat ten den, nejlépe čerstvé. Druhý den už to není rizoto.
Díky škrobu v rýži nám předpřipravené rizoto stále houstne, při samotném podávání ho musíme znovu uvolnit.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Bílé víno sladké Doporučené přílohy: Bez doporučené přílohy Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 762 cal Jednoduché jídlo: ano Způsob úpravy: Příprava (15min), Vaření (25min), Kompletace (5min) Doba vaření 10 porcí: 45min
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Moučné produkty » Rýže
- Recepty dle surovin » Nápoje » Alkoholické nápoje » Vína
- Recepty dle surovin » Koření » Pesta pasty koření v nálevu
- Recepty dle surovin » Koření » Čerstvé bylinky » Provensálské bylinky
- Recepty dle surovin » Mléčné výrobky » Sýry » Velmi tvrdé sýry
- Recepty dle chodu » Příloha, Teplý předkrm
- Recepty dle regionu » Evropa » Itálie
- Recepty dle úpravy » Vaření,
- Recepty dle kuchaře » Mirek 0777
Statistiky
- Datum vložení: 10.02.2013
- Recept zobrazen: 25109x