Bazalkové rizoto z rýže Arborio

Bazalkové rizoto z rýže Arborio

Italské krémové rizoto s pestem a bazalkou. Risotto z Arborio nebo Carnaroli rýže.

Seznam surovin

zobrazit množství pro porcí
Rýže Arborio, 0,100 kg 5,74
Máslo, 0,010 kg 1,40
Olivový olej sansa, 0,005 l 0,40 Lesa s.r.o.
Sůl standard, 0,001 kg 0,00 Fany gastroservis
Pepř bílý mletý, 0,001 kg 0,08
Recept zeleninový vývar zakladní, 1,000 porce 5,04
Bílé víno alkohol, 0,030 l 3,52
Pesto bazalkové, 0,008 kg 5,11 Lesa s.r.o.
Bazalka čerstvá, 0,001 kg 0,38
Sýr Parmiggiano, 0,015 kg 9,45 Lesa s.r.o.
Rajčata sušená v oleji 0,035 kg 6,17
přidat zaškrtnuté na nákupní seznam celkem 35,52 Kalorie v 1 porci: 762 cal

Postup přípravy

Rýži neproplachujeme. Máslo a olivový olej rozpustíme v kastrolu a přidáme najemno nakrájenou šalotku (když není tak cibuli), tu pomalu zpěníme po dobu 4 minut, nesmí zlátnout.

Pak přisypeme rýži a necháme smažit. Když se rýže začne přichytávat ke dnu, tak přilijeme bílé víno, necháme ho vsáknout a odpařit. Když se nám opět začne rýže už lepit ke dnu, přilijeme poprvé naběračku vývaru. Opět necháme vstřebat. To děláme, dokud máme vývar, tedy tak 2,5 l a cca 15 minut přilévání.

Nyní máme krémové, ale stále velmi al dente (pevnou na skus) rýži. Přilijeme nahoru poslední naběračku třeba horké vody, přiklopíme a necháme dojít bez vaření 20 minut.

V olivovém oleji rozmixujeme ponorným mixérem bazalku na kaši.

Na pánvi prohřejeme rizoto s trochou vody, vína a smetany, přidáme pesto a bazalkovou kašičku, pokrájená sušená rajčata, promícháme, dochutíme solí, pepřem a trochou parmazánu.

Pro tuto variantu zdobeně podávaného rizota si uděláme trochu pevnější. Jinak správné rizoto má býti opravdu kašovité.

Při podávání rizoto dáme do kulaté formy, necháme 1-2 minutu odležet a formu vysuneme. Posypeme hoblinkami parmazánu a přiložíme lístek bazalky.

Možnosti inovace

Rizoto má nekonečně mnoho podob s použitím italských surovin. Například do základu přidáme česnek a celer.

Rada

Dopoledne připravené rizoto se musí podávat ten den, nejlépe čerstvé. Druhý den už to není rizoto.

Díky škrobu v rýži nám předpřipravené rizoto stále houstne, při samotném podávání ho musíme znovu uvolnit.

Doplňující informace

Doporučené nápoje: Bílé víno sladké Doporučené přílohy: Bez doporučené přílohy Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 762 cal Jednoduché jídlo: ano Způsob úpravy: Příprava (15min), Vaření (25min), Kompletace (5min) Doba vaření 10 porcí: 45min

Zařazení receptu

Statistiky

  • Datum vložení: 10.02.2013
  • Recept zobrazen: 24595x

Nový komentář - před komentováním se musíte přihlásit

Hledání receptů:

Spustili  jsme provoz nového portálu plného gastronomie.

Poznejte nový svět, který vás provede světem i profesionální kuchyně. 

Využijte nepřeberné množství variant jak najít inspiraci na cokoliv v gastronomii.

Můžete si převést Vaši domácí kuchařku ze zamaštěných papírků do elektronické podoby - a později jí využívat např. z tabletu ve Vaší kuchyni.

A můžete se do toho pustit ihned. Stačí se jen přihlásit. Zjistíte jak je to jednoduché!

Založením si profilu jako profesionál, získáte unikátní stránku na portálu profikuchari.cz/jmeno.prijmeni  s dokonalým formulářem na prezentační životopis i s vašimi jídly, s možností svého blogu a pod.

Budeme vděčni za jakékoliv postřehy.

Vaše redakce!

Přihlášení
Registrovat se
TOP recepty
Moravský vrabec s bramborovým knedlíkem a špenátem hlavní chod, rychlé, namočení, pečení, pasírování Moravský vrabec s bramborovým knedlíkem a špenátem
Hovězí Wellington v houbách a anglické slanině hlavní chod, dietní, rychlé, restování, pečení, pečení Hovězí Wellington v houbách a anglické slanině
Houskové kynuté knedlíky příloha, rychlé, vaření Houskové kynuté knedlíky