Kohout na červeném víně Coq au vin





Nazýváme také kohout po Burgundsku kohout na víně, neboť jeho příprava je opravdu stejná jako hovězí po Burgundsku.
Postup přípravy
Máme tu mňamku z Francie. Ti, kteří si toto jídlo chtějí uvařit a místo kohouta přemýšlejí o kuřeti nebo slepici, ať kliknou jinam.
A hurá do toho, protože tohle vaření je radost a ke všemu relativně jednoduchá.
Kohouta koupíte nejspíš v mraženém stavu, takže doporučuji nechat ho večer rozmrazit a naporcovat až druhý den. Při bourání cca 4,5 kg kohouta nám vznikne 8-10 porcí. Potom nám zůstane skelet s páteří, který použijeme třeba na kvalitní vývar.
V hrnci na olivovém oleji opečeme ze všech stran osušené porce kohouta, cca 10 minut. Vyndáme je a přidáme nakrájenou slaninu, nemusí být anglická, klidně prorostlejší. Zarestujeme a postupně po 2 minutách přidáváme pokrájenou zeleninu - mrkev, celer, 1/3 žampionů, šalotku, česnek a bouquet garni.
Vrátíme kohouta do hrnce, přidáme protlak a zalijeme vínem. Pokud nám víno neponoří kohouta, tak přidáme vývar, nebo řídký demi glace.
Necháme na co nejmenším plamenu 3 hodiny táhnout. Po dvou hodinách si vyndáme vzorek masa, nejlépe stehno a zkusíme, zda je maso měkké a jde kloub od kosti. Pakliže ano, maso vyndáme.
Na poslední hodinu přidáme kousky suchého bílého pečiva (francouzskou bagetu) a případně ještě trochu česneku, a když je, tak i vína. Pakliže měl kohout droby a v nich játra, tak je pomeleme a také přidáme. Dochutíme solí a pepřem. 30 minut před koncem na olivovém oleji orestujeme na čtvrcené žampiony, dokud se "nesmrsknou" na poloviční velikost a přidáme s cipolínami do omáčky.
Jednodušší provedení
Není
Možnosti inovace
Panák kohoutí krve a armaňaku na posledních 20 minut.
Rada
Nezapomenout vyndat bouquet.
Když toto jídlo dám na polední nabídku, tak je to výborné i třetí den.
Víno samozřejmě musí být kvalitní prostě to co budu k jídlu pít tak v tom to vařím.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Cabernet sauvignon syrah reserva Doporučené přílohy: Bageta francouzská bílá Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 990 cal Jednoduché jídlo: ne Způsob úpravy: Příprava (20min), Restování pro základ (30min), Dušení (3h) Doba vaření 10 porcí: 3h 50min
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Masa » Drůbež a Ptáci » Kohout
- Recepty dle surovin » Podkalkulace
- Recepty dle surovin » Zelenina » Sterilovaná kompotovaná a nakládaná
- Recepty dle surovin » Zelenina » Čerstvá zelenina
- Recepty dle surovin » Nápoje » Alkoholické nápoje » Vína
- Recepty dle chodu » Hlavní chod
- Recepty dle regionu » Evropa » Francie
- Recepty dle úpravy » Restování pro základ, Dušení
- Recepty dle kuchaře » Mirek 0777
- Nej recepty
Statistiky
- Datum vložení: 03.04.2013
- Recept zobrazen: 27614x