Kohout na červeném víně Coq au vin

Kohout na červeném víně Coq au vin Kohout na červeném víně Coq au vin Kohout na červeném víně Coq au vin Kohout na červeném víně Coq au vin Kohout na červeném víně Coq au vin Kohout na červeném víně Coq au vin Kohout na červeném víně Coq au vin Kohout na červeném víně Coq au vin Kohout na červeném víně Coq au vin Kohout na červeném víně Coq au vin Kohout na červeném víně Coq au vin

Nazýváme také kohout po Burgundsku kohout na víně, neboť jeho příprava je opravdu stejná jako hovězí po Burgundsku.

Seznam surovin

zobrazit množství pro porcí
Anglická slanina, 0,015 kg 2,15
Kohout, 0,500 kg 50,40
Šalotka cibule, 0,030 kg 3,77 ŠANDER ovoce zelenina
Česnek kuchyňský, 0,008 kg 1,18
Recept bouquet garni, 1,000 porce 2,52
Cipolline (cibulky v balsamicu), 0,030 kg 4,69 Lesa s.r.o.
Mrkev standard, 0,030 kg 0,46 ŠANDER ovoce zelenina
Celer řapíkatý, 0,030 kg 1,42 ŠANDER ovoce zelenina
Žampiony čerstvé, 0,025 kg 1,73
Rajčatový protlak, 0,013 kg 0,53
Máslo, 0,013 kg 1,75
Olivový olej extra virgin, 0,013 l 1,57 Lesa s.r.o.
Víno červené alkohol, 0,100 l 11,34
Koňak, brendy, 0,008 l 2,61
Bageta francouzská v kg 0,010 kg 0,51
přidat zaškrtnuté na nákupní seznam celkem 86,61 Kalorie v 1 porci: 990 cal

Postup přípravy

Máme tu mňamku z Francie. Ti, kteří si toto jídlo chtějí uvařit a místo kohouta přemýšlejí o kuřeti nebo slepici, ať kliknou jinam.

A hurá do toho, protože tohle vaření je radost a ke všemu relativně jednoduchá.

Kohouta koupíte nejspíš v mraženém stavu, takže doporučuji nechat ho večer rozmrazit a naporcovat až druhý den. Při bourání cca 4,5 kg kohouta nám vznikne 8-10 porcí. Potom nám zůstane skelet s páteří, který použijeme třeba na kvalitní vývar.

V hrnci na olivovém oleji opečeme ze všech stran osušené porce kohouta, cca 10 minut. Vyndáme je a přidáme nakrájenou slaninu, nemusí být anglická, klidně prorostlejší. Zarestujeme a postupně po 2 minutách přidáváme pokrájenou zeleninu - mrkev, celer, 1/3 žampionů, šalotku, česnek a bouquet garni.

Vrátíme kohouta do hrnce, přidáme protlak a zalijeme vínem. Pokud nám víno neponoří kohouta, tak přidáme vývar, nebo řídký demi glace.

Necháme na co nejmenším plamenu 3 hodiny táhnout. Po dvou hodinách si vyndáme vzorek masa, nejlépe stehno a zkusíme, zda je maso měkké a jde kloub od kosti. Pakliže ano, maso vyndáme.

Na poslední hodinu přidáme kousky suchého bílého pečiva (francouzskou bagetu) a případně ještě trochu česneku, a když je, tak i vína. Pakliže měl kohout droby a v nich játra, tak je pomeleme a také přidáme. Dochutíme solí a pepřem. 30 minut před koncem na olivovém oleji orestujeme na čtvrcené žampiony, dokud se "nesmrsknou" na poloviční velikost a přidáme s cipolínami do omáčky.

Jednodušší provedení

Není

Možnosti inovace

Panák kohoutí krve a armaňaku na posledních 20 minut.

Rada

Nezapomenout vyndat bouquet.

Když toto jídlo dám na polední nabídku, tak je to výborné i třetí den.

Víno samozřejmě musí být kvalitní prostě to co budu k jídlu pít tak v tom to vařím.

Doplňující informace

Doporučené nápoje: Cabernet sauvignon syrah reserva Doporučené přílohy: Bageta francouzská bílá Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 990 cal Jednoduché jídlo: ne Způsob úpravy: Příprava (20min), Restování pro základ (30min), Dušení (3h) Doba vaření 10 porcí: 3h 50min

Zařazení receptu

Statistiky

  • Datum vložení: 03.04.2013
  • Recept zobrazen: 27614x

Komentáře - před komentováním se musíte přihlásit

Vypadá to hezky. Musím to vyzkoušet. Samodzřejmě použiji kohouta z domácího chovu. Jedovaté brojlery nadopované antibiotiky přenechám jiným labužníkům.
Dnes je opravdu těžké najít bio chov, ale když má člověk to štěstí a v jeho okolí je farma tak závidím. Každopádně je toto jídlo lahůdka. Tak ať se podaří.
Dělala jsem to podle podobného receptu, a je to moc dobré. Místo žampiónů jsem použila hlívu ústřičnou. Nikde v marketu jsem nemohla sehnat kohouta. Nakonec jsem sehnala kohouty z domácího chovu za 110kč za kg. A bylo to moc dobré. Chovatelce jsem vyplenila mrazák, a tuto neděli bude další a na Boží hod znova.
Hledání receptů:

Spustili  jsme provoz nového portálu plného gastronomie.

Poznejte nový svět, který vás provede světem i profesionální kuchyně. 

Využijte nepřeberné množství variant jak najít inspiraci na cokoliv v gastronomii.

Můžete si převést Vaši domácí kuchařku ze zamaštěných papírků do elektronické podoby - a později jí využívat např. z tabletu ve Vaší kuchyni.

A můžete se do toho pustit ihned. Stačí se jen přihlásit. Zjistíte jak je to jednoduché!

Založením si profilu jako profesionál, získáte unikátní stránku na portálu profikuchari.cz/jmeno.prijmeni  s dokonalým formulářem na prezentační životopis i s vašimi jídly, s možností svého blogu a pod.

Budeme vděčni za jakékoliv postřehy.

Vaše redakce!

Přihlášení
Registrovat se
TOP recepty
Gazpacho studený předkrm, dietní, rychlé, postupy studené kuchyně Gazpacho
Thajská pánev s jasmínovou rýží hlavní chod, dietní, rychlé, wok Thajská pánev s jasmínovou rýží
Kuřecí prsíčko supreme na zeleninovém tian nedělní oběd, dietní, pečení Kuřecí prsíčko supreme na zeleninovém tian