Kulajda

Kulajda

Sladkokyselá polévka s koprem a houbami, to je kulajda. Česká oblíbená polévka, která má spousty variací.

Seznam surovin

zobrazit množství pro porcí
Houbová směs mražená, 0,050 kg 11,06
Cibule standard, 0,020 kg 0,35 ŠANDER ovoce zelenina
Brambory standard A-B, 0,035 kg 0,47
Vepřový špek, 0,003 kg 0,22 Řeznictví Blahuta
Celer bulva, 0,010 kg 0,25 ŠANDER ovoce zelenina
Mrkev standard, 0,006 kg 0,09 ŠANDER ovoce zelenina
Rostlinný olej, 0,004 l 0,18
Mouka pšeničná hladká, 0,001 kg 0,01 Food and frends
Kopr čerstvý, 0,001 kg 0,28
Kopr sušený, 0,001 kg 0,22
Ocet kvasný, 0,007 l 0,08
Cukr krystal, 0,005 kg 0,11
Sůl standard, 0,001 kg 0,01 Fany gastroservis
Pepř černý celý, 0,001 kg 0,07
Voda pitná standard, 0,300 l 0,40
Vejce 1ks=45g, 0,026 kg 1,97
Smetana nad 30% 0,025 l 2,13
přidat zaškrtnuté na nákupní seznam celkem 17,02 Kalorie v 1 porci: 228 cal

Postup přípravy

Povolím špek nebo sádlo v hrnci, přidám cibuli, mrkev, celer, brambor a nechám to dozlatova orestovat, zasypu cukrem a nechám ho rozpustit. Zaliji vodou, lépe vývarem a 20 minut povařím, dosolím a opepřím. Houby nakrájíme na kostičky a zvlášť orestujeme. Přidáme do polévky.

Lehce zahustím jíškou, přidám vejce, které jen roztrhám a dám zavařit.

Znovu dochutím (cukr, ocet, sůl pepř), zahustím a provařím.

Na závěr zjemním smetanou.

Při podávání vložím lžičku zakysané smetany a větvičku čerstvého kopru.

Možnosti inovace

Klasika je bez mrkve a celeru, ale je tam toho minimum a chutná to skvěle.

Rada

Nebát se je tady lépe, odvaha sladit a dát ocet je fajn.

Doplňující informace

Doporučené nápoje: Pilsner Urguell Doporučené přílohy: Chléb tmavý český Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 228 cal Jednoduché jídlo: ne Způsob úpravy: Příprava (15min), Vaření (40min) Doba vaření 10 porcí: 55min

Restaurace, kde toto jídlo podávají

Zařazení receptu

Statistiky

  • Datum vložení: 28.08.2012
  • Recept zobrazen: 6418x

Komentáře - před komentováním se musíte přihlásit

Miluji kulajdu a patří podle mne na vrchol polévek je to podle mne dotažená bramboračka s houbami a koprem do sladko-kysela. Je to o houbách jen hříbky je blbě jen babky to samé. prostě lesní směs co ten den najdu nebo super dodavatel.
Hledání receptů:

Spustili  jsme provoz nového portálu plného gastronomie.

Poznejte nový svět, který vás provede světem i profesionální kuchyně. 

Využijte nepřeberné množství variant jak najít inspiraci na cokoliv v gastronomii.

Můžete si převést Vaši domácí kuchařku ze zamaštěných papírků do elektronické podoby - a později jí využívat např. z tabletu ve Vaší kuchyni.

A můžete se do toho pustit ihned. Stačí se jen přihlásit. Zjistíte jak je to jednoduché!

Založením si profilu jako profesionál, získáte unikátní stránku na portálu profikuchari.cz/jmeno.prijmeni  s dokonalým formulářem na prezentační životopis i s vašimi jídly, s možností svého blogu a pod.

Budeme vděčni za jakékoliv postřehy.

Vaše redakce!

Přihlášení
Registrovat se
TOP recepty
Kančí svíčková s jehněčí kotletkou a kachním prsíčkem. hlavní chod, grilování, vaření, restování pro základ Kančí svíčková s jehněčí kotletkou a kachním prsíčkem.
Zavináč hlavní chod, nakládání, postupy studené kuchyně, marinování Zavináč
Španělský ptáček hlavní chod, dušení, vaření Španělský ptáček