Kulajda

Kulajda

Sladkokyselá polévka s koprem a houbami, to je kulajda. Česká oblíbená polévka, která má spousty variací.

Seznam surovin

zobrazit množství pro porcí
Houbová směs mražená, 0,050 kg 11,06
Cibule standard, 0,020 kg 0,35 ŠANDER ovoce zelenina
Brambory standard A-B, 0,035 kg 0,47
Vepřový špek, 0,003 kg 0,22 Řeznictví Blahuta
Celer bulva, 0,010 kg 0,25 ŠANDER ovoce zelenina
Mrkev standard, 0,006 kg 0,09 ŠANDER ovoce zelenina
Rostlinný olej, 0,004 l 0,18
Mouka pšeničná hladká, 0,001 kg 0,01 Food and frends
Kopr čerstvý, 0,001 kg 0,28
Kopr sušený, 0,001 kg 0,22
Ocet kvasný, 0,007 l 0,08
Cukr krystal, 0,005 kg 0,11
Sůl standard, 0,001 kg 0,01 Fany gastroservis
Pepř černý celý, 0,001 kg 0,07
Voda pitná standard, 0,300 l 0,40
Vejce 1ks=45g, 0,026 kg 1,97
Smetana nad 30% 0,025 l 2,13
přidat zaškrtnuté na nákupní seznam celkem 17,02 Kalorie v 1 porci: 228 cal

Postup přípravy

Povolím špek nebo sádlo v hrnci, přidám cibuli, mrkev, celer, brambor a nechám to dozlatova orestovat, zasypu cukrem a nechám ho rozpustit. Zaliji vodou, lépe vývarem a 20 minut povařím, dosolím a opepřím. Houby nakrájíme na kostičky a zvlášť orestujeme. Přidáme do polévky.

Lehce zahustím jíškou, přidám vejce, které jen roztrhám a dám zavařit.

Znovu dochutím (cukr, ocet, sůl pepř), zahustím a provařím.

Na závěr zjemním smetanou.

Při podávání vložím lžičku zakysané smetany a větvičku čerstvého kopru.

Možnosti inovace

Klasika je bez mrkve a celeru, ale je tam toho minimum a chutná to skvěle.

Rada

Nebát se je tady lépe, odvaha sladit a dát ocet je fajn.

Doplňující informace

Doporučené nápoje: Pilsner Urguell Doporučené přílohy: Chléb tmavý český Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 228 cal Jednoduché jídlo: ne Způsob úpravy: Příprava (15min), Vaření (40min) Doba vaření 10 porcí: 55min

Restaurace, kde toto jídlo podávají

Zařazení receptu

Statistiky

  • Datum vložení: 28.08.2012
  • Recept zobrazen: 6241x

Komentáře - před komentováním se musíte přihlásit

Miluji kulajdu a patří podle mne na vrchol polévek je to podle mne dotažená bramboračka s houbami a koprem do sladko-kysela. Je to o houbách jen hříbky je blbě jen babky to samé. prostě lesní směs co ten den najdu nebo super dodavatel.
Hledání receptů:

Spustili  jsme provoz nového portálu plného gastronomie.

Poznejte nový svět, který vás provede světem i profesionální kuchyně. 

Využijte nepřeberné množství variant jak najít inspiraci na cokoliv v gastronomii.

Můžete si převést Vaši domácí kuchařku ze zamaštěných papírků do elektronické podoby - a později jí využívat např. z tabletu ve Vaší kuchyni.

A můžete se do toho pustit ihned. Stačí se jen přihlásit. Zjistíte jak je to jednoduché!

Založením si profilu jako profesionál, získáte unikátní stránku na portálu profikuchari.cz/jmeno.prijmeni  s dokonalým formulářem na prezentační životopis i s vašimi jídly, s možností svého blogu a pod.

Budeme vděčni za jakékoliv postřehy.

Vaše redakce!

Přihlášení
Registrovat se
TOP recepty
Plněná kalamára dalmatským rizotem hlavní chod, dietní, rychlé, restování pro základ, pečení Plněná kalamára dalmatským rizotem
Pečené plněné brambory mletým masem nedělní oběd, rychlé, pečení Pečené plněné brambory mletým masem
Rajská omáčka omáčka, restování pro základ, vaření Rajská omáčka