Kulajda





Sladkokyselá polévka s koprem a houbami, to je kulajda. Česká oblíbená polévka, která má spousty variací.
Postup přípravy
Povolím špek nebo sádlo v hrnci, přidám cibuli, mrkev, celer, brambor a nechám to dozlatova orestovat, zasypu cukrem a nechám ho rozpustit. Zaliji vodou, lépe vývarem a 20 minut povařím, dosolím a opepřím. Houby nakrájíme na kostičky a zvlášť orestujeme. Přidáme do polévky.
Lehce zahustím jíškou, přidám vejce, které jen roztrhám a dám zavařit.
Znovu dochutím (cukr, ocet, sůl pepř), zahustím a provařím.
Na závěr zjemním smetanou.
Při podávání vložím lžičku zakysané smetany a větvičku čerstvého kopru.
Možnosti inovace
Klasika je bez mrkve a celeru, ale je tam toho minimum a chutná to skvěle.
Rada
Nebát se je tady lépe, odvaha sladit a dát ocet je fajn.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Pilsner Urguell Doporučené přílohy: Chléb tmavý český Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 228 cal Jednoduché jídlo: ne Způsob úpravy: Příprava (15min), Vaření (40min) Doba vaření 10 porcí: 55min
Restaurace, kde toto jídlo podávají
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Zelenina » Houby a řasy
- Recepty dle surovin » Zelenina » Čerstvá zelenina » Lilkovité
- Recepty dle surovin » Koření » Čerstvé bylinky
- Recepty dle surovin » Koření » Octy, redukce, studené omáčky, ochucené oleje
- Recepty dle surovin » Mléčné výrobky » Jogurty ,smetany, mléka
- Recepty dle chodu » Polévka
- Recepty dle regionu » Evropa » Čechy a Morava
- Recepty dle úpravy » Vaření
- Recepty dle kuchaře » Mirek 0777
- Nej recepty
Statistiky
- Datum vložení: 28.08.2012
- Recept zobrazen: 9150x