Znojemský guláš





Kousky šťavnatého masa v kořeněné červenohnědé omáčce s kousky nakládaných okurek.
Postup přípravy
Opláchnuté maso nakrájíme na kousky přiměřené velikosti. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, osmahneme na oleji dorůžova, posypeme paprikou a necháme zpěnit.
Na tomto základu osmažíme maso, osolíme, opepříme, přidáme kmín a krátce podusíme. Poté podlijeme trochou vývaru a vody z nakládaných okurek, přikryjeme poklicí a dusíme, dokud maso není poloměkké. Poté šťávu vydusíme na tuk, posypeme moukou, osmahneme, přilijeme zbytek vlažného vývaru, rozmícháme a dusíme za občasného míchání do změknutí masa.
Poté maso přendáme do jiné nádoby a omáčku přecedíme přes hustý cedník přímo na maso, krátce povaříme. Při servírování pokládáme na každou porci na nudličky nakrájené okurky, které jsme předtím podusily na oleji.
Možnosti inovace
Okurky nemusíme servírovat na hotový pokrm, ale můžeme je dát povařit 10 minut před koncem do omáčky.
Rada
Fáze restování cibule do lehce hněda je asi nejpodstatnější, hranice správně lehce nahořklé chuti a hořké až připálené je tady i při přisypávání mleté papriky.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Velkopovický Kozel černý Doporučené přílohy: Houskové knedlíky, Brambory vařené Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 381 cal Jednoduché jídlo: ne Způsob úpravy: Příprava (15min), Restování (15min), Dušení (45min), Kompletace (10min) Doba vaření 10 porcí: 1h 25min
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Masa » Hovězí a telecí » České dělění » Hovězí přední kližka
- Recepty dle surovin » Zelenina » Sterilovaná kompotovaná a nakládaná
- Recepty dle chodu » Hlavní chod
- Recepty dle regionu » Evropa » Čechy a Morava
- Recepty dle úpravy » Restování, Dušení,
- Recepty dle kuchaře » Vítek Preiszler
Statistiky
- Datum vložení: 01.05.2013
- Recept zobrazen: 1705x