Moravský guláš





Kousky dušeného hovězího masa se zelím a bramborem.
Postup přípravy
Hovězí nakrájíme na kostičky s váhou asi 30g. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na oleji do světle hněda. Přidáme maso a necháme jej opéct. Zasypeme paprikou a kmínem.
Potom přidáme sůl a rajčatový protlak, přilijeme trochu vlažné vody, přikryjeme poklicí a dusíme do měkka. Dle potřeby podléváme. Měkké maso vyndáme, šťávu vydusíme na tuk, posypeme moukou a osmahneme.
Zalijeme vlažnou vodou, promícháme a povaříme. Přidáme brambory nakrájené na malé kostky a na nudličky nakrájené zelí (očištěné a zbavené košťálu). Podusíme do přiměřené měkkosti (nesmíme rozvařit!!!), vložíme maso, dosolíme dle potřeby a povaříme.
Možnosti inovace
Vkládáním dalších ingrediencí jako např. žampiony, klobása, okurky děláme další varianty gulášů, viz další recepty.
Do oleje na základ přidávám pokrájený špek.
Rada
Fáze restování cibule do lehce hněda je asi nejpodstatnější, hranice správně lehce nahořklé chuti a hořké až připálené je tady i při přisypávání mleté papriky.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Krušovice tmavé Doporučené přílohy: Chléb tmavý český Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 655 cal Jednoduché jídlo: ne Způsob úpravy: Příprava (15min), Restování pro základ (15min), Dušení (30min), Vaření (20min) Doba vaření 10 porcí: 1h 20min
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Masa » Hovězí a telecí » České dělění » Hovězí zadní kližka
- Recepty dle surovin » Zelenina » Čerstvá zelenina » Lilkovité
- Recepty dle surovin » Zelenina » Čerstvá zelenina » Košťálová zelenina
- Recepty dle chodu » Hlavní chod
- Recepty dle regionu » Evropa » Čechy a Morava
- Recepty dle úpravy » Restování pro základ, Dušení, Vaření
- Recepty dle kuchaře » Vítek Preiszler
Statistiky
- Datum vložení: 01.05.2013
- Recept zobrazen: 5733x