Moravský guláš

Kousky dušeného hovězího masa se zelím a bramborem.

Seznam surovin

zobrazit množství pro porcí
Hovězí kliška zadní, 0,140 kg 24,53
Olej řepkový, 0,020 l 1,01
Cibule standard, 0,028 kg 0,48 ŠANDER ovoce zelenina
Paprika sladká mletá, 0,002 kg 0,26
Rajčatový protlak, 0,020 kg 0,85
Kmín mletý, 0,001 kg 0,05
Mouka pšeničná hladká, 0,010 kg 0,14 Food and frends
Brambory loupané, 0,090 kg 1,59
Hlávkové zelí bílé, 0,128 kg 2,52
Sůl standard, 0,003 kg 0,02 Fany gastroservis
Voda pitná standard 0,050 l 0,07
přidat zaškrtnuté na nákupní seznam celkem 29,99 Kalorie v 1 porci: 655 cal

Postup přípravy

Hovězí nakrájíme na kostičky s váhou asi 30g. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na oleji do světle hněda. Přidáme maso a necháme jej opéct. Zasypeme paprikou a kmínem.

Potom přidáme sůl a rajčatový protlak, přilijeme trochu vlažné vody, přikryjeme poklicí a dusíme do měkka. Dle potřeby podléváme. Měkké maso vyndáme, šťávu vydusíme na tuk, posypeme moukou a osmahneme.

Zalijeme vlažnou vodou, promícháme a povaříme. Přidáme brambory nakrájené na malé kostky a na nudličky nakrájené zelí (očištěné a zbavené košťálu). Podusíme do přiměřené měkkosti (nesmíme rozvařit!!!), vložíme maso, dosolíme dle potřeby a povaříme.

Možnosti inovace

Vkládáním dalších ingrediencí jako např. žampiony, klobása, okurky děláme další varianty gulášů, viz další recepty.

Do oleje na základ přidávám pokrájený špek.

Rada

Fáze restování cibule do lehce hněda je asi nejpodstatnější, hranice správně lehce nahořklé chuti a hořké až připálené je tady i při přisypávání mleté papriky.

Doplňující informace

Doporučené nápoje: Krušovice tmavé Doporučené přílohy: Chléb tmavý český Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 655 cal Jednoduché jídlo: ne Způsob úpravy: Příprava (15min), Restování pro základ (15min), Dušení (30min), Vaření (20min) Doba vaření 10 porcí: 1h 20min

Zařazení receptu

Statistiky

  • Datum vložení: 01.05.2013
  • Recept zobrazen: 5733x

Nový komentář - před komentováním se musíte přihlásit

Hledání receptů:

Spustili  jsme provoz nového portálu plného gastronomie.

Poznejte nový svět, který vás provede světem i profesionální kuchyně. 

Využijte nepřeberné množství variant jak najít inspiraci na cokoliv v gastronomii.

Můžete si převést Vaši domácí kuchařku ze zamaštěných papírků do elektronické podoby - a později jí využívat např. z tabletu ve Vaší kuchyni.

A můžete se do toho pustit ihned. Stačí se jen přihlásit. Zjistíte jak je to jednoduché!

Založením si profilu jako profesionál, získáte unikátní stránku na portálu profikuchari.cz/jmeno.prijmeni  s dokonalým formulářem na prezentační životopis i s vašimi jídly, s možností svého blogu a pod.

Budeme vděčni za jakékoliv postřehy.

Vaše redakce!

Přihlášení
Registrovat se
TOP recepty
Filé z mořského vlka s baby zeleninou hlavní chod, dietní, rychlé, blanšírování Filé z mořského vlka s baby zeleninou
Vepřové ledvinky s rýží hlavní chod, dietní, rychlé, dušení Vepřové ledvinky s rýží
Hovězí líčka na červeném víně s cipolinami hlavní chod, restování pro základ, dušení Hovězí líčka na červeném víně s cipolinami