Dalamánky ze starého chleba

Dalamánky ze starého chleba Dalamánky ze starého chleba

Recept jak zpracovat starý chléb na dobré čerstvé dalamánky.

Seznam surovin

zobrazit množství pro porcí
Droždí, 0,004 kg 2,46
Voda pitná standard, 0,100 l 0,13
Mouka žitná hladká, 0,025 kg 0,63
Chléb tmavý, 0,055 kg 2,43
Mouka pšeničná hladká, 0,025 kg 0,34 Food and frends
Kmín celý 0,001 kg 0,03
přidat zaškrtnuté na nákupní seznam celkem 5,72 Kalorie v 1 porci: 309 cal

Postup přípravy

Starý chléb natrháme na malé kousky a zalijeme pitnou vodou tak, aby byl celý ponořený. Takto namočený ho necháme zhruba půl hodiny, až změkne na kaši. Slijeme přebytečnou vodu, doporučuji doslova vyždímat. Takto upravený chléb rozmixujeme na hladkou kaši.

Vedle si připravíme kvásek: rozdrobené droždí rozmícháme s troškou cukru krupice (opravdu na špičku nože) tak, aby se úplně rozpustilo, zasypeme troškou hladké mouky pšeničné. K tomu přidáme teplé mléko nebo vodu, vše smícháme v řídké těsto a necháme vykvasit.

Kvásek přidáme k rozmixovanému chlebu, dobře promícháme a dále přidáváme hladkou mouku pšeničnou s trochou žitné a zpracováváme, až vznikne hladké těsto. Posypeme jej opět hladkou moukou pšeničnou a necháme zhruba hodinu kynout, přikryté utěrkou. Těsto by mělo svůj objem přinejmenším zdvojnásobit.

Z vykynutého těsta zpracováváme malé bochánky - dalamánky, které připravíme na pečícím papírem vyloženém plechu a opět necháme zhruba půl hodiny kynout.

Před pečením troubu rozehřejeme na 200 stupňů a dalamánky potřeme vodou, ve které rozmícháme trochu soli. Posypeme celým kmínem.

Pečeme zhruba půl hodiny na 190 stupňů, až dalamánky zčervenají. Dále snížíme teplotu na 150 stupňů a dopékáme další půlhodinu. Hotové dalamánky potřeme opět vodou se solí a necháme vychladnout.

Možnosti inovace

Do zpracovaného těsta před kynutím můžeme přidat: dýňová semínka, na kousky nakrájené olivy, sušená rajčata, sezamová semínka, česnek.

Rada

Pokud neslijete vodu z chleba dostatečně, budete potřebovat velké množství mouky na zahuštění.

Doplňující informace

Doporučené nápoje: Nápoj není potřebný Doporučené přílohy: Bez doporučené přílohy Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 309 cal Jednoduché jídlo: ano Způsob úpravy: Příprava (10min), Kynutí těsta (1h), Kynutí těsta (25min), Pečení pečiva (25min), Pečení pečiva (25min) Doba vaření 10 porcí: 2h 25min

Zařazení receptu

Statistiky

  • Datum vložení: 30.08.2012
  • Recept zobrazen: 7485x

Nový komentář - před komentováním se musíte přihlásit

Hledání receptů:

Spustili  jsme provoz nového portálu plného gastronomie.

Poznejte nový svět, který vás provede světem i profesionální kuchyně. 

Využijte nepřeberné množství variant jak najít inspiraci na cokoliv v gastronomii.

Můžete si převést Vaši domácí kuchařku ze zamaštěných papírků do elektronické podoby - a později jí využívat např. z tabletu ve Vaší kuchyni.

A můžete se do toho pustit ihned. Stačí se jen přihlásit. Zjistíte jak je to jednoduché!

Založením si profilu jako profesionál, získáte unikátní stránku na portálu profikuchari.cz/jmeno.prijmeni  s dokonalým formulářem na prezentační životopis i s vašimi jídly, s možností svého blogu a pod.

Budeme vděčni za jakékoliv postřehy.

Vaše redakce!

Přihlášení
Registrovat se
TOP recepty
Empanadas teplý předkrm, rychlé, pečení Empanadas
Hovězí svíčková s houskovým knedlíkem hlavní chod, marinování, restování pro základ, vaření Hovězí svíčková s houskovým knedlíkem
Dušené hovězí plátky v tamarindové omáčce s rýží hlavní chod, dietní, rychlé, restování pro základ, dušení Dušené hovězí plátky v tamarindové omáčce s rýží