Guláš Petra Voka





Kousky hovězího a vepřového masa v načervenalé omáčce, silné chuti po leču a víně.
Postup přípravy
Opláchnuté hovězí a vepřové nakrájíme na přibližně stejné kousky.
Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, osmahneme dorůžova na oleji, přidáme sladkou papriku, necháme zpěnit, přidáme osolené a opepřené hovězí. Necháme opéct, zalijeme částí vlažného vývaru, 3/4 červeného vína, přikryjeme poklicí a necháme dusit.
K poloměkkému masu přisypeme vepřové a dusíme do změknutí obou druhů masa.
Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, chvilku osmahneme, zalijeme vývarem, rozšleháme a důkladně provaříme.
Poté procedíme šťávu na maso, přidáme lečo i s nálevem a provaříme. Před koncem přilijeme zbytek červeného vína a krátce povaříme.
Možnosti inovace
Koupené lečo samozřejmě nahradíme čerstvou zeleninou na lečo.
Do oleje na základ přidávám pokrájený špek.
Rada
Fáze restování cibule do lehce hněda je asi nejpodstatnější, hranice správně lehce nahořklé chuti a hořké až připálené, je tady i při přisypávání mleté papriky. Jako každá surovina, tak i víno je o kvalitě, tedy spíše sladké s výrazným aroma.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Krušovice tmavé Doporučené přílohy: Houskové knedlíky Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 522 cal Jednoduché jídlo: ne Způsob úpravy: Příprava (15min), Restování pro základ (15min), Dušení (40min), Kompletace (15min) Doba vaření 10 porcí: 1h 25min
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Masa » Hovězí a telecí » České dělění » Hovězí zadní
- Recepty dle surovin » Masa » Vepřové maso » Vepřová plec
- Recepty dle surovin » Zelenina » Sterilovaná kompotovaná a nakládaná
- Recepty dle surovin » Nápoje » Alkoholické nápoje » Vína
- Recepty dle chodu » Hlavní chod
- Recepty dle regionu » Evropa » Čechy a Morava
- Recepty dle úpravy » Restování pro základ, Dušení,
- Recepty dle kuchaře » Vítek Preiszler
Statistiky
- Datum vložení: 02.05.2013
- Recept zobrazen: 8528x