Staropolský bigos





Směs dušeného hovězího, vepřového, klobásy se zelím, houbami a rajčaty.
Postup přípravy
Maso nakrájíme na drobné nudle. Na 1/3 oleje zpěníme oloupanou cibuli nakrájenou nadrobno, přidáme nakrájené hovězí, krátce osmahneme, osolíme, opepříme, podlijeme menším množstvím vody, přikryjeme poklicí a dusíme doměkka. Přibližně v polovině dušení přidáme vepřové a uzený bůček a dodusíme doměkka.
Kysané zelí propláchneme, necháme okapat a překrájíme.
Ze zbytku oleje a mouky připravíme zásmažku, přidáme rajčatový protlak, dle potřeby zalijeme vlažnou vodou, promícháme a povaříme.
Přidáme zelí, houby (propláchnuté a překrájené), bobkový list, cukr, utřený česnek se solí, majoránku, pepř a zvolna dusíme, dokud zelí nebude měkké. Poté přidáme dušené maso, oloupanou a na kolečka nakrájenou klobásu osmaženou na oleji, promícháme a podusíme. Nakonec přilijeme červené víno a opět podusíme.
Rada
Zelí proplachovat nemusíme, já osobně tu chuť nálevu tam mám rád.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Gambrinus Doporučené přílohy: Chléb tmavý český, Brambory vařené Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 1 072 cal Jednoduché jídlo: ne Způsob úpravy: Příprava (20min), Restování pro základ (15min), Dušení (40min), Vaření (30min), Kompletace (10min) Doba vaření 10 porcí: 1h 55min
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Masa » Hovězí a telecí » České dělění » Hovězí zadní
- Recepty dle surovin » Masa » Vepřové maso » Vepřová plec
- Recepty dle surovin » Masa » Uzeniny a paštiky
- Recepty dle surovin » Zelenina » Sterilovaná kompotovaná a nakládaná
- Recepty dle surovin » Zelenina » Houby a řasy
- Recepty dle chodu » Hlavní chod
- Recepty dle regionu » Evropa » Čechy a Morava
- Recepty dle úpravy » Restování pro základ, Dušení, Vaření,
- Recepty dle kuchaře » Mirek 0777
Statistiky
- Datum vložení: 07.05.2013
- Recept zobrazen: 10813x