Staropolský bigos

Směs dušeného hovězího, vepřového, klobásy se zelím, houbami a rajčaty.

Seznam surovin

zobrazit množství pro porcí
Hovězí zadní, 0,070 kg 11,96
Vepřová plec, 0,050 kg 4,63
Anglická slanina, 0,010 kg 1,43
Papriková klobása, 0,025 kg 2,68 Řeznictví Blahuta
Olej řepkový, 0,010 l 0,50
Cibule standard, 0,017 kg 0,30 ŠANDER ovoce zelenina
Sůl standard, 0,003 kg 0,02 Fany gastroservis
Pepř černý mletý, 0,001 kg 0,06
Voda pitná standard, 0,040 l 0,05
Zelí bílé kysané, 0,200 kg 4,87
Mouka pšeničná hladká, 0,005 kg 0,07 Food and frends
Rajčatový protlak, 0,005 kg 0,21
Houbová směs mražená, 0,010 kg 2,21
Bobkový list sušený, 0,001 kg 0,03
Cukr krupice, 0,003 kg 0,07
Česnek kuchyňský, 0,001 kg 0,08
Majoránka sušená, 0,001 kg 0,04
Víno červené alkohol 0,010 l 1,13
přidat zaškrtnuté na nákupní seznam celkem 28,89 Kalorie v 1 porci: 1 072 cal

Postup přípravy

Maso nakrájíme na drobné nudle. Na 1/3 oleje zpěníme oloupanou cibuli nakrájenou nadrobno, přidáme nakrájené hovězí, krátce osmahneme, osolíme, opepříme, podlijeme menším množstvím vody, přikryjeme poklicí a dusíme doměkka. Přibližně v polovině dušení přidáme vepřové a uzený bůček a dodusíme doměkka.

Kysané zelí propláchneme, necháme okapat a překrájíme.

Ze zbytku oleje a mouky připravíme zásmažku, přidáme rajčatový protlak, dle potřeby zalijeme vlažnou vodou, promícháme a povaříme.

Přidáme zelí, houby (propláchnuté a překrájené), bobkový list, cukr, utřený česnek se solí, majoránku, pepř a zvolna dusíme, dokud zelí nebude měkké. Poté přidáme dušené maso, oloupanou a na kolečka nakrájenou klobásu osmaženou na oleji, promícháme a podusíme. Nakonec přilijeme červené víno a opět podusíme.

Rada

Zelí proplachovat nemusíme, já osobně tu chuť nálevu tam mám rád.

Doplňující informace

Doporučené nápoje: Gambrinus Doporučené přílohy: Chléb tmavý český, Brambory vařené Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 1 072 cal Jednoduché jídlo: ne Způsob úpravy: Příprava (20min), Restování pro základ (15min), Dušení (40min), Vaření (30min), Kompletace (10min) Doba vaření 10 porcí: 1h 55min

Zařazení receptu

Statistiky

  • Datum vložení: 07.05.2013
  • Recept zobrazen: 10813x

Nový komentář - před komentováním se musíte přihlásit

Hledání receptů:

Spustili  jsme provoz nového portálu plného gastronomie.

Poznejte nový svět, který vás provede světem i profesionální kuchyně. 

Využijte nepřeberné množství variant jak najít inspiraci na cokoliv v gastronomii.

Můžete si převést Vaši domácí kuchařku ze zamaštěných papírků do elektronické podoby - a později jí využívat např. z tabletu ve Vaší kuchyni.

A můžete se do toho pustit ihned. Stačí se jen přihlásit. Zjistíte jak je to jednoduché!

Založením si profilu jako profesionál, získáte unikátní stránku na portálu profikuchari.cz/jmeno.prijmeni  s dokonalým formulářem na prezentační životopis i s vašimi jídly, s možností svého blogu a pod.

Budeme vděčni za jakékoliv postřehy.

Vaše redakce!

Přihlášení
Registrovat se
TOP recepty
Filé z mořského vlka s baby zeleninou hlavní chod, dietní, rychlé, blanšírování Filé z mořského vlka s baby zeleninou
Vepřové řízečky s wasabi kaší hlavní chod, rychlé, smažení-fritování Vepřové řízečky s wasabi kaší