Špagety ala Amatriciana italsky spaghetti





Klasická italská omáčka, ze špeku, vepřových líček a loupaných rajčat. Pocházející z města Amatrice, Amatriciana je jedním z nejznámějších omáček na těstoviny v římské a italské kuchyně. Omáčka byla vyhlášena jako Lazio Prodotto agroalimentare tradizionale.
Postup přípravy
Uvaříme špagety méně než al dente. Po uvaření zchladíme ve studené vodě, scedíme a pokapeme olivovým olejem.
Připravíme základ pro omáčku:
Na co nejjemněji nakrájíme šalotku, zpěníme na olivovém oleji, přidáme na nudličky pokrájenou panchetu guanciale, nadrobno nakrájenou vypeckovanou chilli papričku a podlijeme bílým vínem. Víno vyredukujeme na polovinu a přidáme loupaná rajčata, nejlépe s označením DOP. A úplně nejlépe Marzano.
Omáčku provaříme i s trochou škrobové vody, která nám zbyla od uvařených špaget. Vaříme 15-20 minut. Dochutíme solí a pepřem.
Před podáváním špagety 2-3 minuty prohřejeme v omáčce a prosypeme nadrobno nastrouhaným pecorínem, nejlépe Pecorino Romano. A ihned podáváme.
Recept opravdu neobsahuje česnek, ale pokud jej přidáte, tak neublíží.
Jídlo je lehce navinulé po pecorinu Romano a rajčatech. S vůní po sušeném špeku guanchiale, který je z vepřových líček.
Jednodušší provedení
Bez šalotky, vlastně některé oblasti v Itálii jej opravdu nepoužívají.
Možnosti inovace
Přidáním sádla.
Rada
Zde je to jako v mnoha receptech jen a jen o kvalitě surovin. Takže, pokud chcete ochutnat opravdové Amatriciana dejte tam pecorino Románo a opravdovou panchetu guaciale. Stejně i špagety jsou levné a dražší, tak sáhněte alespoň po značce Deco.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Rulandské bílé Doporučené přílohy: Ciabatta Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 813 cal Jednoduché jídlo: ano Způsob úpravy: Příprava (10min), Restování pro základ (5min), Vaření (15min), Provaření (2min) Doba vaření 10 porcí: 32min
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Moučné produkty » Těstoviny a zavářka
- Recepty dle surovin » Zelenina » Sterilovaná kompotovaná a nakládaná
- Recepty dle surovin » Mléčné výrobky » Sýry » Tvrdé sýry
- Recepty dle surovin » Masa » Uzeniny a paštiky
- Recepty dle chodu » Pasta (Těstoviny)
- Recepty dle regionu » Evropa » Itálie
- Recepty dle úpravy » Restování pro základ, Vaření,
- Recepty dle kuchaře » Mirek 0777
- Nej recepty
Statistiky
- Datum vložení: 27.05.2013
- Recept zobrazen: 14971x