Špagety ala Amatriciana italsky spaghetti

Špagety ala Amatriciana italsky spaghetti Špagety ala Amatriciana italsky spaghetti Špagety ala Amatriciana italsky spaghetti Špagety ala Amatriciana italsky spaghetti Špagety ala Amatriciana italsky spaghetti Špagety ala Amatriciana italsky spaghetti

Klasická italská omáčka, ze špeku, vepřových líček a loupaných rajčat. Pocházející z města Amatrice, Amatriciana je jedním z nejznámějších omáček na těstoviny v římské a italské kuchyně. Omáčka byla vyhlášena jako Lazio Prodotto agroalimentare tradizionale.

Seznam surovin

zobrazit množství pro porcí
Špagety, 0,100 kg 4,46 Lesa s.r.o.
Rajčata loupaná (rajčatová polpa), 0,150 kg 3,42 Lesa s.r.o.
Olivový olej extra virgin, 0,015 l 1,88 Lesa s.r.o.
Šalotka cibule, 0,010 kg 1,26 ŠANDER ovoce zelenina
Paprika chilli celá čerstvá, 0,001 kg 1,08
Sýr pecorino, 0,010 kg 3,06
Bílé víno alkohol, 0,018 l 2,05
Pancetta Guanciale 0,075 kg 22,68
přidat zaškrtnuté na nákupní seznam celkem 37,99 Kalorie v 1 porci: 813 cal

Postup přípravy

Uvaříme špagety méně než al dente. Po uvaření zchladíme ve studené vodě, scedíme a pokapeme olivovým olejem.

Připravíme základ pro omáčku:

Na co nejjemněji nakrájíme šalotku, zpěníme na olivovém oleji, přidáme na nudličky pokrájenou panchetu guanciale, nadrobno nakrájenou vypeckovanou chilli papričku a podlijeme bílým vínem. Víno vyredukujeme na polovinu a přidáme loupaná rajčata, nejlépe s označením DOP. A úplně nejlépe Marzano.

Omáčku provaříme i s trochou škrobové vody, která nám zbyla od uvařených špaget. Vaříme 15-20 minut. Dochutíme solí a pepřem.

Před podáváním špagety 2-3 minuty prohřejeme v omáčce a prosypeme nadrobno nastrouhaným pecorínem, nejlépe Pecorino Romano. A ihned podáváme.

Recept opravdu neobsahuje česnek, ale pokud jej přidáte, tak neublíží.

Jídlo je lehce navinulé po pecorinu Romano a rajčatech. S vůní po sušeném špeku guanchiale, který je z vepřových líček.

Jednodušší provedení

Bez šalotky, vlastně některé oblasti v Itálii jej opravdu nepoužívají.

Možnosti inovace

Přidáním sádla.

Rada

Zde je to jako v mnoha receptech jen a jen o kvalitě surovin. Takže, pokud chcete ochutnat opravdové Amatriciana dejte tam pecorino Románo a opravdovou panchetu guaciale. Stejně i špagety jsou levné a dražší, tak sáhněte alespoň po značce Deco.

Doplňující informace

Doporučené nápoje: Rulandské bílé Doporučené přílohy: Ciabatta Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 813 cal Jednoduché jídlo: ano Způsob úpravy: Příprava (10min), Restování pro základ (5min), Vaření (15min), Provaření (2min) Doba vaření 10 porcí: 32min

Zařazení receptu

Statistiky

  • Datum vložení: 27.05.2013
  • Recept zobrazen: 10983x

Komentáře - před komentováním se musíte přihlásit

Na fotky jsem pospíchal, takže foceno iphonem a v polední výdejové špičce. Dám lepší.
Na fotky jsem pospíchal, takže foceno iphonem a v polední výdejové špičce. Dám lepší.
Hledání receptů:

Spustili  jsme provoz nového portálu plného gastronomie.

Poznejte nový svět, který vás provede světem i profesionální kuchyně. 

Využijte nepřeberné množství variant jak najít inspiraci na cokoliv v gastronomii.

Můžete si převést Vaši domácí kuchařku ze zamaštěných papírků do elektronické podoby - a později jí využívat např. z tabletu ve Vaší kuchyni.

A můžete se do toho pustit ihned. Stačí se jen přihlásit. Zjistíte jak je to jednoduché!

Založením si profilu jako profesionál, získáte unikátní stránku na portálu profikuchari.cz/jmeno.prijmeni  s dokonalým formulářem na prezentační životopis i s vašimi jídly, s možností svého blogu a pod.

Budeme vděčni za jakékoliv postřehy.

Vaše redakce!

Přihlášení
Registrovat se
TOP recepty
Rajská omáčka omáčka, restování pro základ, vaření Rajská omáčka
Velikonoční telecí roláda hlavní chod, pečení, postupy studené kuchyně, vaření Velikonoční telecí roláda