Kuřecí špíz Saltimbocca





Kuřecí prsíčko s parmskou šunkou a čerstvou šalvějí.
Postup přípravy
Kuřecí prsíčko naporcujeme na 50-60 gramové plátky. Dáme do misky k marinování, potřeme olivovým olejem, přilijeme víno Marsala, přidáme pár lístků šalvěje a šťávu z citrónu nebo limetky. Necháme marinovat aspoň 3 hodiny.
Potom na kuřecí plátky položíme lístek čerstvé šalvěje a ovineme plátky parmské šunky. Podélně protáhneme špejlí, tak abychom připojili parmskou šunku.
Na pánvi povolíme máslo a zpěníme nadrobno nakrájenou šalotku, přidáme malé špízy, trochu oleje, vína z marinování a opečeme. Špízy odebereme a do pánve přidáme demi glace. Provaříme a přepasírujeme.
Podáváme na omáčku, jako přílohu můžeme použít bucatini nebo pečeným lilek.
Jednodušší provedení
Viz foto, parmskou šunku položíme na prsíčko a na ní šalvěj.
Nemusíme marinovat.
Možnosti inovace
Šalvěj lze nahradit bazalkou nebo šťovíkem.
Rada
Saltimbocca je italská specialita, pravděpodobně z Říma nebo z Brescie, který znamená "skočit do úst". Klasická verze je plátek sušené šunky s lístkem šalvěje připojené k telecímu řízečku s párátkem. Tady to děláme s kuřecími řízečky. Podoba a šťávy se mohou lišit. Proto je maso někdy rolované, kapsovité, nebo na špízu. To jim v Itálii dává různá jména: Rollatini, Bauletti, Involtini.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Tramín červený Doporučené přílohy: Bucatini, Kapustičky dušené se slaninou Dietní jídlo: ano Kalorie v jedné porci: 656 cal Jednoduché jídlo: ano Způsob úpravy: Příprava (15min), Restování (5min), Pečení (8min), Kompletace (6min) Doba vaření 10 porcí: 34min
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Masa » Drůbež a Ptáci » Kuřecí maso » Kuřecí prsa
- Recepty dle surovin » Masa » Uzeniny a paštiky
- Recepty dle surovin » Koření » Čerstvé bylinky
- Recepty dle surovin » Oleje, másla, tuky
- Recepty dle chodu » Teplý předkrm, Hlavní chod, Rautové občerstvení
- Recepty dle regionu » Evropa » Itálie
- Recepty dle úpravy » Restování, Pečení,
- Recepty dle kuchaře » Mirek 0777
- Nej recepty
Statistiky
- Datum vložení: 30.05.2013
- Recept zobrazen: 11017x