Kapucínský hovězí guláš





Guláš se žampiony.
Postup přípravy
Čisté maso nakrájíme na cca 2 cm kostky. Cibuli nakrájíme na 2-3 mm kostičky a orestujeme na oleji s nadrobno nakrájeným špekem, anebo vše na sádle.
Cibulku necháme z hnědnout a přidáme maso. Vše zprudka, aby se maso zatáhlo. Hned nato nasypeme mletou červenou papriku, kterou necháme zpěnit. Poté hned přidáme protlak a ostatní koření, zalijeme vodou a dusíme pod pokličkou, dokud maso není měkké.
Přidáme vyrestované žampiony a zahustíme jíškou, nebo jen moukou rozmíchanou ve vodě.
Necháme znovu krátce provařit a dochutíme.
Možnosti inovace
Vkládání dalších ingredienci jako např. klobása, okurky děláme další varianty gulášů, viz další recepty.
Rada
Fáze restování cibule do lehce hněda je asi nejpodstatnější, hranice správně lehce nahořklé chuti a hořké až připálené je tady i při přisypávání mleté papriky. Vyrestovat žampiony znamená, že na samotné pánvi s olejem žampiony nakrájené na 1/2 max. na 1/4, děláme 5-8 minut zprudka. Žampiony ztratí 30-40 procent objemu, ale znásobí svojí chuť..
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Pilsner Urguell, Benešov - Sedm kulí Doporučené přílohy: Houskové knedlíky, Staročeská rýže se slaninou Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 734 cal Jednoduché jídlo: ne Způsob úpravy: Příprava (15min), Restování (10min), Dušení (1h) Doba vaření 10 porcí: 1h 25min
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Masa » Hovězí a telecí » České dělění » Hovězí zadní kližka
- Recepty dle surovin » Oleje, másla, tuky
- Recepty dle surovin » Zelenina » Houby a řasy
- Recepty dle chodu » Hlavní chod
- Recepty dle regionu » Evropa » Čechy a Morava
- Recepty dle úpravy » Restování, Dušení
- Recepty dle kuchaře » Karel 4 Hájek
Statistiky
- Datum vložení: 11.03.2012
- Recept zobrazen: 14572x