Těsto na pizzu





Recept na těsto pro pizzu.
Postup přípravy
Když budeme dělat těsto z čerstvého droždí (cca 1/4 kostky), tak si uděláme kvásek z vlažné vody, trochou mouky a cukru.
Když použijeme sušené droždí, tak smícháme s moukou, dáme do hnětače a přidáme všechny suroviny, olivový olej na závěr hnětení.
Vláčné a nelepivé těsto necháme 20 minut odpočinout. A můžeme ho buď vytáhnout rukama jako pizzař, nebo trochu vyválet a potom vmačkat do formy na pizzu.
Přesto asi nebudeme hnětat tři porce, potom se poměr vody může měnit. Pizzař má těsto v oku a tuhost těsta prostě pozná.
Pro poznání jeho správného nakynutí, ostrým nožem odřízněte kus těsta a jeho pórovitá struktura napoví.
Při dělání více porcí si těsto nabochánkujeme, nenecháme ho 20 minut odpočinout, ale rovnou si ho nagramážujeme. Bochánky se snažme dělat tak, že okraje těsta stále přetahujeme do spodního středu. To vše tak, aby bochánek neměl prasklinky a spáry. Prostě co nejhladší povrch.
Takto připravené porce těsta narovnáme na plech a přikryjeme.
Necháme 20 minut už jen minimálně kynout. Takto připravené můžeme i uskladnit v lednici na celý den. Před pečením pizzy ho musíme 20 minut předem vyndat. Tento proces odpočívání těsta je důležitý a opravdu je lepší udělat toto ráno a večer péct.
Ten kdo bude péct doma, tedy v troubě má dvě varianty, jak jsem již napsal. Na plech nebo do formy na pizzu. A válet, nebo se učit jako správný pizzař ručně vytahat.
Než vložím video aspoň stručný popis.
Bochánek posypeme moukou. Položíme na pomoučněnou pracovní plochu. Lehce středem dlaně zmáčkneme střed těsta. Potom vezmeme již placatější tvar bochánku do ruky a vymačkáváme okraje tak, aby se vytvořil cca 1 cm okraj kolem celého bochánku. Znovu položíme na plochu a prsty vnitřní obvod těsta tlačíme a zároveň roztahujeme. To vše tak, aby se nám tam vešli obě ruce a mohli působit na těsto celou plochou ruky.
Grif, který nám umožní si těsto zvednout a prohodit získáme tak po 20 porcích pod dohledem člověka, který to umí. Takže doma trochu déle. Tenkost těsta je asi jeden milimetr, okraje tak 5-7 mm.
A jdeme péct. Když to opravdu dělám doma, tak nemám ani lopatu na pizzu. Pro upečení křupavé pizzy, potřebujeme syrovou pizzu dát na horký povrch. Takže vezmu silný plech, dám rozpálit troubu na maximum i 300°C a až je ten plech na těchto stupních, vyndám ho. Položím na něj vytažené těsto položené na pečícím papíru s již připravenými ingrediencemi (sugo z loupaných rajčat, mozzarella, bazalka, atd.). Dám co nejrychleji zpět do trouby. Pizza je hotová, když má své charakteristické tygrování okraje. Vyndáme, okraje potřeme olivovým olejem a porcujeme.
Jednodušší provedení
Vyválet a dát do formy na pizzu. Pizza, ale nebude ze spodu tak dobře upečená, anebo bude pečená pomalu a to také není dobře.
Možnosti inovace
Receptur na těsto je více a každý si ho trochu šperkuje, znám Chorvaty, kteří si přidávají minerálku nebo jinak perlivou vodu. Někdo nechá nakynout celé těsto, pak ho porcuje na bochánky a ty nechá znovu trochu kynout. Ale taky když se pospíchá, tak se těsto udělá za 5 minut (dá se více droždí a teplé vody), za dalších 10 minut se už jedou placky. Ale to nedoporučuji. Všechno má svůj čas.
Rada
Koupit si domácí mini pec na pizzu.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Nápoj není potřebný Doporučené přílohy: Bez doporučené přílohy Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 552 cal Jednoduché jídlo: ano Způsob úpravy: Příprava (5min), Kynutí těsta (20min), Pečení (8min) Doba vaření 10 porcí: 33min
Videa
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Moučné produkty » Mouky
- Recepty dle chodu » Pečivo
- Recepty dle regionu » Evropa » Itálie
- Recepty dle nákladů » Levné
- Recepty dle úpravy » Pečení
- Recepty dle kuchaře » Mirek 0777
- Nej recepty
Statistiky
- Datum vložení: 03.06.2013
- Recept zobrazen: 61217x