Suši nigiri a maki

Suši nigiri a maki Suši nigiri a maki Suši nigiri a maki Suši nigiri a maki

Japonské nejznámější jidlo, nigiri a maki suši.

Seznam surovin

zobrazit množství pro porcí
Rýže nišiki, 0,100 kg 4,20
Rýžový ocet, 0,010 l 0,76
Sojová omáčka, 0,050 l 4,49
Wasabi prášek, 0,005 kg 1,44
Plátky nori z mořské řasy (sušené) pro shushi, 1,000 ks 3,36
Zázvor růžový nakládaný, 0,060 kg 15,12
Žlutá ředkev steril, 0,030 kg 5,26
Losos filet s kůži, 0,030 kg 10,20 Food and frends
Tuňák v kvalitě sushimi v plátýnku, 0,030 kg 18,89
Okurka salátová, 0,030 kg 1,38 ŠANDER ovoce zelenina
Krevety loupané 30/40 garnát 0,025 kg 5,35 Food and frends
přidat zaškrtnuté na nákupní seznam celkem 69,51 Kalorie v 1 porci: 585 cal

Postup přípravy

Rýži propláchneme ve vlažné vodě tak, aby již netekla mléčná voda, asi tak 8x, abychom ji zbavili veškerého škrobu. Uvedeme dvojnásobné množství vody než váha rýže k varu a rýži povaříme cca 10 minut. Poté ji necháme dalších 20 minut dojít pod pokličkou. Vychladlou rýži smícháme s rýžovým octem.

Na bambusovou podložku pro suši položíme plátek mořské řasy, který si o 1/3 zkrátíme. Na vzniklí obdélník do dolní 1/3, podélně rozložíme rýži asi 5 mm vrstvu. Na ni položíme žlutou sterilovanou ředkev a salátovou okurku, nakrájené na dlouhé hranolky (julieny).

Pomocí podložky začneme rolovat plátek řasy s rýží tak, aby nám vznikl čtvercový profil cca 2,5 cm. A máme maki, které při servírování nakrájíme na 2 cm kousky. Dále připravíme 35g kuličky rýže, které vytvarujeme do mini ''banánků''.

Ty potřeme lehce wasabi pastou. Na ně nanášíme čerstvé plátky lososa, tuňáka, krevet, vařených plátků chobotnice, sardelky, shitake houby, řezem vaječné omelety, atd.

Ze zbývajícího kusu plátku řasy nakrájíme pásky, které obtočíme přes střed nigiri.

Podáváme s wasabi pastou, kvalitní sójovou omáčkou a sterilovaným růžovým zázvorem.

Možnosti inovace

Když postup maki obrátíme, vzniknou nám california maki.

Rada

Prodává se mnoho značek rýže pro suši. Každá má trochu jiný postup uvaření. A to tak, že někde uvádějí - vařte 3 minuty a potom 15 minut nechat dojít. Já sám mám rád, když si do nikiši rýže přidám po uvaření ještě jasmínovou. Japonec by s toho asi šilhal, ale Vietnamec už ne. Originál a hezky česky je na tomto odkaze: http://www.sushiqueen.cz/jak-spravne-pripravit-sushi-ryzi/.

Doplňující informace

Doporučené nápoje: Pilsner Urguell Doporučené přílohy: Bez doporučené přílohy Dietní jídlo: ano Kalorie v jedné porci: 585 cal Jednoduché jídlo: ano Způsob úpravy: Vaření (30min), Postupy studené kuchyně (30min) Doba vaření 10 porcí: 1h

Zařazení receptu

Statistiky

  • Datum vložení: 29.09.2012
  • Recept zobrazen: 3324x

Nový komentář - před komentováním se musíte přihlásit

Hledání receptů:

Spustili  jsme provoz nového portálu plného gastronomie.

Poznejte nový svět, který vás provede světem i profesionální kuchyně. 

Využijte nepřeberné množství variant jak najít inspiraci na cokoliv v gastronomii.

Můžete si převést Vaši domácí kuchařku ze zamaštěných papírků do elektronické podoby - a později jí využívat např. z tabletu ve Vaší kuchyni.

A můžete se do toho pustit ihned. Stačí se jen přihlásit. Zjistíte jak je to jednoduché!

Založením si profilu jako profesionál, získáte unikátní stránku na portálu profikuchari.cz/jmeno.prijmeni  s dokonalým formulářem na prezentační životopis i s vašimi jídly, s možností svého blogu a pod.

Budeme vděčni za jakékoliv postřehy.

Vaše redakce!

Přihlášení
Registrovat se
TOP recepty
Omáčka rouille omáčka, rychlé Omáčka rouille
Burritos hlavní chod, rychlé, restování, dušení, vaření Burritos
Dušené hovězí plátky v tamarindové omáčce s rýží hlavní chod, dietní, rychlé, restování pro základ, dušení Dušené hovězí plátky v tamarindové omáčce s rýží