Suši nigiri a maki





Japonské nejznámější jidlo, nigiri a maki suši.
Postup přípravy
Rýži propláchneme ve vlažné vodě tak, aby již netekla mléčná voda, asi tak 8x, abychom ji zbavili veškerého škrobu. Uvedeme dvojnásobné množství vody než váha rýže k varu a rýži povaříme cca 10 minut. Poté ji necháme dalších 20 minut dojít pod pokličkou. Vychladlou rýži smícháme s rýžovým octem.
Na bambusovou podložku pro suši položíme plátek mořské řasy, který si o 1/3 zkrátíme. Na vzniklí obdélník do dolní 1/3, podélně rozložíme rýži asi 5 mm vrstvu. Na ni položíme žlutou sterilovanou ředkev a salátovou okurku, nakrájené na dlouhé hranolky (julieny).
Pomocí podložky začneme rolovat plátek řasy s rýží tak, aby nám vznikl čtvercový profil cca 2,5 cm. A máme maki, které při servírování nakrájíme na 2 cm kousky. Dále připravíme 35g kuličky rýže, které vytvarujeme do mini ''banánků''.
Ty potřeme lehce wasabi pastou. Na ně nanášíme čerstvé plátky lososa, tuňáka, krevet, vařených plátků chobotnice, sardelky, shitake houby, řezem vaječné omelety, atd.
Ze zbývajícího kusu plátku řasy nakrájíme pásky, které obtočíme přes střed nigiri.
Podáváme s wasabi pastou, kvalitní sójovou omáčkou a sterilovaným růžovým zázvorem.
Možnosti inovace
Když postup maki obrátíme, vzniknou nám california maki.
Rada
Prodává se mnoho značek rýže pro suši. Každá má trochu jiný postup uvaření. A to tak, že někde uvádějí - vařte 3 minuty a potom 15 minut nechat dojít. Já sám mám rád, když si do nikiši rýže přidám po uvaření ještě jasmínovou. Japonec by s toho asi šilhal, ale Vietnamec už ne. Originál a hezky česky je na tomto odkaze: http://www.sushiqueen.cz/jak-spravne-pripravit-sushi-ryzi/.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Pilsner Urguell Doporučené přílohy: Bez doporučené přílohy Dietní jídlo: ano Kalorie v jedné porci: 585 cal Jednoduché jídlo: ano Způsob úpravy: Vaření (30min), Postupy studené kuchyně (30min) Doba vaření 10 porcí: 1h
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Moučné produkty » Rýže
- Recepty dle surovin » Koření » Octy, redukce, studené omáčky, ochucené oleje
- Recepty dle chodu » Degustační studený
- Recepty dle regionu » Asie » Japonsko
- Recepty dle úpravy » Vaření, Postupy studené kuchyně
- Recepty dle kuchaře » Mirek 0777
Statistiky
- Datum vložení: 29.09.2012
- Recept zobrazen: 4440x