Hovězí svíčková na smetaně

Hovězí svíčková na smetaně Hovězí svíčková na smetaně Hovězí svíčková na smetaně

Typické české jídlo, které je chloubou české gastronomie už mnohu let.

Seznam surovin

zobrazit množství pro porcí
Hovězí zadní, 0,200 kg 34,18
Vepřový špek, 0,038 kg 3,24 Řeznictví Blahuta
Mrkev standard, 0,030 kg 0,46 ŠANDER ovoce zelenina
Celer bulva, 0,030 kg 0,76 ŠANDER ovoce zelenina
Cibule standard, 0,175 kg 3,05 ŠANDER ovoce zelenina
Pepř černý celý, 0,001 kg 0,12
Nové koření celé, 0,001 kg 0,19
Bobkový list sušený, 0,001 kg 0,15
Tymián drcený, 0,001 kg 0,16
Citrón, 0,013 kg 0,65 ŠANDER ovoce zelenina
Cukr krystal, 0,005 kg 0,10
Sůl standard, 0,002 kg 0,01 Fany gastroservis
Mouka pšeničná hladká, 0,013 kg 0,17 Food and frends
Máslo, 0,010 kg 1,40
Smetana nad 30%, 0,050 l 4,25
Recept hovězí vývar základní, 0,250 porce 1,26
Ocet vinný červený, 0,013 l 0,73
Rostlinný olej, 0,008 l 0,34
Voda pitná standard, 0,013 l 0,02
Recept houskový kynutý knedlík 0,250 porce 1,89
přidat zaškrtnuté na nákupní seznam celkem 50,57 Kalorie v 1 porci: 1 105 cal

Postup přípravy

Špek si nakrájíme na julieny a necháme zmrznout (pro lepší špikování). Hovězí maso prošpikujeme špekem, zbylý špek nakrájíme na kostky do základu, nakrájíme si celer, mrkev a cibuli na kostky, vše vložíme do nádoby. Přidáme ještě koření (bobkový list, černý pepř celý, nové koření, tymián), necháme odležet 1-2 dny. Poté maso opečeme na tuku ze všech stran, aby maso udrželo v sobě šťávu. Na tuku opečeme nakrájenou zeleninu a špek dozlatova. Přidáme nakrájený citrón na čtvrtky, přidáme cukr, který necháme zkaramelizovat. Poté podlijeme vývarem, přidáme ocet a vhodíme zatažené hovězí maso a dusíme do měkka. Po dobu varu maso podléváme vývarem a maso otáčíme. Vedle si necháme vařit koření klidně hodinu a poté přecedíme do omáčky.

Měkké maso vyjmeme a omáčku propasírujeme přes jemný cedník nebo omáčku rozmixujeme, přidáme máslovou jíšku zředěnou vodou a provaříme 20 minut. Na konec omáčku zjemníme smetanou.

Jednodušší provedení

Při větším množství zeleniny v základu po rozmixování nemusíme zahušťovat máslovou jíškou a můžeme zjemnit jen smetanou. A budeme to mít bezlepkové.

Možnosti inovace

Na ozdobu se přidává již tradičně plátek citrónu, šleháčka a brusinky.

Rada

Hlavní je uhlídat dobrý základ jako při každé omáčce!

Doplňující informace

Doporučené nápoje: Pilsner Urguell Doporučené přílohy: Houskové knedlíky Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 1 105 cal Jednoduché jídlo: ne Způsob úpravy: Nakládání (25h), Příprava (15min), Restování (15min), Dušení (1h 30min), Provaření (20min) Doba vaření 10 porcí: 27h 20min

Zařazení receptu

Statistiky

  • Datum vložení: 24.10.2013
  • Recept zobrazen: 8057x

Nový komentář - před komentováním se musíte přihlásit

Hledání receptů:

Spustili  jsme provoz nového portálu plného gastronomie.

Poznejte nový svět, který vás provede světem i profesionální kuchyně. 

Využijte nepřeberné množství variant jak najít inspiraci na cokoliv v gastronomii.

Můžete si převést Vaši domácí kuchařku ze zamaštěných papírků do elektronické podoby - a později jí využívat např. z tabletu ve Vaší kuchyni.

A můžete se do toho pustit ihned. Stačí se jen přihlásit. Zjistíte jak je to jednoduché!

Založením si profilu jako profesionál, získáte unikátní stránku na portálu profikuchari.cz/jmeno.prijmeni  s dokonalým formulářem na prezentační životopis i s vašimi jídly, s možností svého blogu a pod.

Budeme vděčni za jakékoliv postřehy.

Vaše redakce!

Přihlášení
Registrovat se
TOP recepty
Degustační trojkombinace degustační teplý, vaření Degustační trojkombinace
Zavináč hlavní chod, nakládání, postupy studené kuchyně, marinování Zavináč