Hovězí svíčková na smetaně





Typické české jídlo, které je chloubou české gastronomie už mnohu let.
Postup přípravy
Špek si nakrájíme na julieny a necháme zmrznout (pro lepší špikování). Hovězí maso prošpikujeme špekem, zbylý špek nakrájíme na kostky do základu, nakrájíme si celer, mrkev a cibuli na kostky, vše vložíme do nádoby. Přidáme ještě koření (bobkový list, černý pepř celý, nové koření, tymián), necháme odležet 1-2 dny. Poté maso opečeme na tuku ze všech stran, aby maso udrželo v sobě šťávu. Na tuku opečeme nakrájenou zeleninu a špek dozlatova. Přidáme nakrájený citrón na čtvrtky, přidáme cukr, který necháme zkaramelizovat. Poté podlijeme vývarem, přidáme ocet a vhodíme zatažené hovězí maso a dusíme do měkka. Po dobu varu maso podléváme vývarem a maso otáčíme. Vedle si necháme vařit koření klidně hodinu a poté přecedíme do omáčky.
Měkké maso vyjmeme a omáčku propasírujeme přes jemný cedník nebo omáčku rozmixujeme, přidáme máslovou jíšku zředěnou vodou a provaříme 20 minut. Na konec omáčku zjemníme smetanou.
Jednodušší provedení
Při větším množství zeleniny v základu po rozmixování nemusíme zahušťovat máslovou jíškou a můžeme zjemnit jen smetanou. A budeme to mít bezlepkové.
Možnosti inovace
Na ozdobu se přidává již tradičně plátek citrónu, šleháčka a brusinky.
Rada
Hlavní je uhlídat dobrý základ jako při každé omáčce!
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Pilsner Urguell Doporučené přílohy: Houskové knedlíky Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 1 105 cal Jednoduché jídlo: ne Způsob úpravy: Nakládání (25h), Příprava (15min), Restování (15min), Dušení (1h 30min), Provaření (20min) Doba vaření 10 porcí: 27h 20min
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Masa » Hovězí a telecí » České dělění » Hovězí zadní
- Recepty dle chodu » Hlavní chod
- Recepty dle regionu » Evropa » Čechy a Morava
- Recepty dle úpravy » Nakládání, Restování, Dušení,
- Recepty dle kuchaře » Jan Saňa
Statistiky
- Datum vložení: 24.10.2013
- Recept zobrazen: 8057x