Čokoládovo lanýžový dort

Čokoládovo lanýžový dort Čokoládovo lanýžový dort Čokoládovo lanýžový dort Čokoládovo lanýžový dort Čokoládovo lanýžový dort Čokoládovo lanýžový dort Čokoládovo lanýžový dort

Čokoládový dort s čokoládovým korpusem, krémem a polevou. Prostě všude čokoláda.

Seznam surovin

zobrazit množství pro porcí
Čokoláda na vaření, 0,047 kg 8,21
Máslo, 0,020 kg 2,85
Vejce 1ks=45g, 0,008 kg 0,64
Mouka pšeničná polohrubá, 0,028 kg 0,38
Cukr krupice, 0,025 kg 0,57
Cukr moučkový, 0,019 kg 0,54
Smetana nad 30%, 0,013 l 1,06
Lanýžový olej, 0,001 l 0,66 Lesa s.r.o.
Sýr mascarpone 0,013 kg 2,58
přidat zaškrtnuté na nákupní seznam celkem 16,66 Kalorie v 1 porci: 774 cal

Postup přípravy

16 porcí je jeden celý dort. Vymažte dortovou formu a předehřejte troubu na 170°C.

Ve vodní lázni nebo v kastrolu se silným dnem rozpustíme 400 g čokolády, 225 g másla a 600 ml vody. Odstavte a nechte lehce vychladnout.

V míse rozšlehejte vejce s trochou cukru. Potom k vejcím přidejte vychladlou čokoládovou směs.

Prosátou mouku smícháme s jedním práškem do pečiva a krupicovým cukrem. To postupně smícháváme s čokoládovou směsí. Mícháme tak dlouho až je vše perfektně hladké a promísené.

Nalijeme těsto do formy. Pečeme 45 minut, nebo dokud špejle zabodnutá do středu dortu nezůstane po vytažení čistá. Necháme korpus po upečení úplně vychladnout na drátěném roštu.

Teď si připravíme lanýžový krém.

Ve vodní lázní /tedy v misce nad hrncem s mírně vroucí vodou/ za stálého míchání rozpustíme 140 g čokolády, necháme 5 minut vychladnout. Přimícháme moučkový cukr, zbývající máslo, 200 g mascarpone a 5 lžic smetany. Mícháme, dokud není krém hladký a vláčný.

Vychladlý dortový korpus seřízneme o horní bouli, tak aby horní plocha dortu byla vodorovná. Potom vodorovně podřízneme na tři vrstvy.

Připravíme si polevu na dort. Opět ve vodní lázni rozpustíme zbytek čokolády a smetany. Přidáme lanýžový olej a znovu promícháme. Udržujeme teplé.

Složíme dort, střídavě korpus a krém. Snažíme se, aby všechny plochy byli co nejrovnější. Každý důlek nebo nerovnost v bocích dortu dohlaďte krémem. Necháme 10 minut v lednici.

Potom zalijeme teplou polevou na střed dortu tak, aby se rozlila po celém povrchu dortu.

Možnosti inovace

Bez prášku do pečiva. Piškot (korpus) dortu po rozkrojení na vrstvy, můžeme pokapat pomerančovým likérem.

Rada

Vždy zbude trochu krému, čokoládové polevy, ale třeba i mascarpone. Všechno tohle smíchám a vyšlehám v lehký zdobící krém. Cukrářským pytlíkem se zdobící špičkou můžeme třeba dozdobit dolní nebo horní obvod dortu. To co zbyde, si nechám na polevu při servírování.

Myslím, že tohle se nejdřív jednou musí nepovést, aby se to později povedlo správně.

Doplňující informace

Doporučené nápoje: Laté, Mléko, Espresso Doporučené přílohy: Bez doporučené přílohy Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 774 cal Jednoduché jídlo: ne Způsob úpravy: Příprava (40min), Pečení (45min), Ve vodní lázni (15min) Doba vaření 10 porcí: 1h 40min

Restaurace, kde toto jídlo podávají

Zařazení receptu

Statistiky

  • Datum vložení: 02.10.2012
  • Recept zobrazen: 19650x

Komentáře - před komentováním se musíte přihlásit

Děkuji moc za super stránky, přesně něco takového, trochu složitejšiho na pečení a vaření jsem hledala! A Mirkovi 0777 velké díky za recept na tento užasny moučník. Upekla jsem, je jak od profíka. Ovšem v receptu jsou nejasnosti např. ohledně průměru formy a možná i chybka v kalkulaci na krém. . . Mascarpone určitě 2 ks, čili 50 dkg a moučkového cukru na těch 14 dkg čokolady 15 dkg. Masla jsem dala 10 dkg jak je uvedeno v receptu. Takhle jsem udělala já a krému vyšlo akurát, nic nezbylo. Příště cukru do krému dam jen 10 dkg. Korpus péct určitě na pečicím vymazaném papíru, nechat nekolik hodin vychladnout, nejlépe do druhého dne. Tentýž den, po upečení, nemate šanci poskládat dort (bez cukrářskych figlu) aniž by se nepoškodil korpus. Tak neuvěřitelně nadýchaný a křehký tenhle korpus je. Pekla jsem dle kalkulace na 16 porcí ve formě průměrem 28 cm a byl zbytečně vysoky. Příště surovin na korpus ubrat 1/4, čili na 11 porcí. Krém nechat jak je v mém popisu výše. A bude sama dokonalost. Přesně tak jak ho dělají v našim vyhlášeném lesním hotelu kde jsem ho vlastně ochutnala poprvé. Naprosta dokonalost! Mate rádi Vídenský dort? Když ochutnaté tenhle, Vídenský už péct nebudete :-)
Hledání receptů:

Spustili  jsme provoz nového portálu plného gastronomie.

Poznejte nový svět, který vás provede světem i profesionální kuchyně. 

Využijte nepřeberné množství variant jak najít inspiraci na cokoliv v gastronomii.

Můžete si převést Vaši domácí kuchařku ze zamaštěných papírků do elektronické podoby - a později jí využívat např. z tabletu ve Vaší kuchyni.

A můžete se do toho pustit ihned. Stačí se jen přihlásit. Zjistíte jak je to jednoduché!

Založením si profilu jako profesionál, získáte unikátní stránku na portálu profikuchari.cz/jmeno.prijmeni  s dokonalým formulářem na prezentační životopis i s vašimi jídly, s možností svého blogu a pod.

Budeme vděčni za jakékoliv postřehy.

Vaše redakce!

Přihlášení
Registrovat se
TOP recepty
Zavináč hlavní chod, nakládání, postupy studené kuchyně, marinování Zavináč
Upečena Pražma královská v troubě hlavní chod, dietní, rychlé, pečení, vaření Upečena Pražma královská v troubě