Čokoládovo lanýžový dort





Čokoládový dort s čokoládovým korpusem, krémem a polevou. Prostě všude čokoláda.
Postup přípravy
16 porcí je jeden celý dort. Vymažte dortovou formu a předehřejte troubu na 170°C.
Ve vodní lázni nebo v kastrolu se silným dnem rozpustíme 400 g čokolády, 225 g másla a 600 ml vody. Odstavte a nechte lehce vychladnout.
V míse rozšlehejte vejce s trochou cukru. Potom k vejcím přidejte vychladlou čokoládovou směs.
Prosátou mouku smícháme s jedním práškem do pečiva a krupicovým cukrem. To postupně smícháváme s čokoládovou směsí. Mícháme tak dlouho až je vše perfektně hladké a promísené.
Nalijeme těsto do formy. Pečeme 45 minut, nebo dokud špejle zabodnutá do středu dortu nezůstane po vytažení čistá. Necháme korpus po upečení úplně vychladnout na drátěném roštu.
Teď si připravíme lanýžový krém.
Ve vodní lázní /tedy v misce nad hrncem s mírně vroucí vodou/ za stálého míchání rozpustíme 140 g čokolády, necháme 5 minut vychladnout. Přimícháme moučkový cukr, zbývající máslo, 200 g mascarpone a 5 lžic smetany. Mícháme, dokud není krém hladký a vláčný.
Vychladlý dortový korpus seřízneme o horní bouli, tak aby horní plocha dortu byla vodorovná. Potom vodorovně podřízneme na tři vrstvy.
Připravíme si polevu na dort. Opět ve vodní lázni rozpustíme zbytek čokolády a smetany. Přidáme lanýžový olej a znovu promícháme. Udržujeme teplé.
Složíme dort, střídavě korpus a krém. Snažíme se, aby všechny plochy byli co nejrovnější. Každý důlek nebo nerovnost v bocích dortu dohlaďte krémem. Necháme 10 minut v lednici.
Potom zalijeme teplou polevou na střed dortu tak, aby se rozlila po celém povrchu dortu.
Možnosti inovace
Bez prášku do pečiva. Piškot (korpus) dortu po rozkrojení na vrstvy, můžeme pokapat pomerančovým likérem.
Rada
Vždy zbude trochu krému, čokoládové polevy, ale třeba i mascarpone. Všechno tohle smíchám a vyšlehám v lehký zdobící krém. Cukrářským pytlíkem se zdobící špičkou můžeme třeba dozdobit dolní nebo horní obvod dortu. To co zbyde, si nechám na polevu při servírování.
Myslím, že tohle se nejdřív jednou musí nepovést, aby se to později povedlo správně.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Laté, Mléko, Espresso Doporučené přílohy: Bez doporučené přílohy Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 774 cal Jednoduché jídlo: ne Způsob úpravy: Příprava (40min), Pečení (45min), Ve vodní lázni (15min) Doba vaření 10 porcí: 1h 40min
Restaurace, kde toto jídlo podávají
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Oleje, másla, tuky
- Recepty dle surovin » Moučné produkty » Mouky
- Recepty dle chodu » Dezerty
- Recepty dle regionu » Evropa » Rakousko
- Recepty dle úpravy » Pečení, Ve vodní lázni
- Recepty dle kuchaře » Mirek 0777
- Nej recepty
Statistiky
- Datum vložení: 02.10.2012
- Recept zobrazen: 19650x