Hovězí na koprové omáčce





Koprová omáčka patří mezi české stálice.
Postup přípravy
Hovězí maso prošpikujeme hranolky špeku. Opečeme ze všech stran a vložíme do mírně vařící osolené vody, kam přidáme kořenovou zeleninu a koření až maso bude měkké, vyjmeme, uschováme ho v teple a vývar přecedíme.
Poté si z másla a hladké mouky uděláme světlou jíšku, kterou přidáme do čistého vývaru, který nám vznikl vařením masa, vše dobře rozmícháme. Poté přidáme sůl, když bude vývar osolený, opepřený, povaříme 20 minut. Pak přidáme převařený ocet a cukr, vše provaříme dalších 20 minut.
Omáčku přecedíme a přidáme pokrájený čerstvý kopr.
Nakonec do omáčky přidáme mléko, smetanu, máslo a 4 minuty provaříme.
Podáváme s houskovým knedlíkem.
Jednodušší provedení
Můžeme podávat místo hovězího masa vajíčko, potom můžeme tento pokrm zařadit mezi vegetariánská jídla, nebo také jako příloha se můžou dát brambory, ale houskový knedlík je přeci jenom tradičnější u tohoto pokrmu.
Možnosti inovace
Navrh, můžeme dát větvičku čerstvého kopru pro ozdobu.
Rada
Důležité je uhlídat světlou jíšku, aby se nám nepřichytila.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Velkopovický Kozel světlý, Pilsner Urguell Doporučené přílohy: Houskové knedlíky Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 1 154 cal Jednoduché jídlo: ne Způsob úpravy: Příprava (15min), Vaření (1h 40min), Provaření (5min) Doba vaření 10 porcí: 2h
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Masa » Hovězí a telecí » České dělění » Hovězí zadní
- Recepty dle surovin » Koření » Octy, redukce, studené omáčky, ochucené oleje
- Recepty dle surovin » Koření » Čerstvé bylinky
- Recepty dle chodu » Hlavní chod
- Recepty dle regionu » Evropa » Čechy a Morava
- Recepty dle úpravy » Vaření,
- Recepty dle kuchaře » Jan Saňa
Statistiky
- Datum vložení: 31.10.2013
- Recept zobrazen: 7889x