Svatomartinská husa

Svatomartinská husa Svatomartinská husa Svatomartinská husa Svatomartinská husa Svatomartinská husa Svatomartinská husa Svatomartinská husa Svatomartinská husa Svatomartinská husa Svatomartinská husa Svatomartinská husa Svatomartinská husa Svatomartinská husa Svatomartinská husa

Křupavá a šťavnatá husí 1/4 s nádivkou z drobů, červeného zelí a bramborový knedlík.

Seznam surovin

zobrazit množství pro porcí
Husa, 0,938 kg 177,19
Kmín celý, 0,001 kg 0,07
Sůl standard, 0,004 kg 0,03 Fany gastroservis
Pepř černý celý, 0,001 kg 0,12
Bobkový list sušený, 0,001 kg 0,07
Recept bramborové knedlíky, 1,000 porce 6,36
Recept nádivka s droby, 0,500 porce 5,70
Recept červené dušené zelí 1,000 porce 8,88
přidat zaškrtnuté na nákupní seznam celkem 188,82 Kalorie v 1 porci: 4 258 cal

Postup přípravy

Husu přepůlíme podél páteře. Odsekneme křídla. Pořádně nasolíme na kůži a lehce i zevnitř. Můžeme nasolit tak 3 hodiny dopředu.

Naskládáme do pekáče (do velké gastro nádoby 3 půlky). Posypeme kmínem, kolem dáme lístky bobkového listu a celý pepř.

V konvektomatu pečeme na kombinaci s párou 135°C, 50 minut. V klasické troubě na 140°C pod poklicí. Poté obrátíme kůží dolů a pečeme 30 minut. Poté vrátíme kůží nahoru, zvedneme teplotu na 150°C a pečeme na barvu cca 40 minut. Po 10 minutách přeléváme vypečeným tukem celý povrch husí kůže. Na posledních deset minut zvedneme teplotu na 190°C

Po upečení necháme 15 minut odpočinout a zbavíme půlky páteřních a hrudních kostí. Půlku přepůlíme.

Z výpeku, krků a křídel provaříme šťávu, přidáme trochu vývaru a cca 50 minut táhneme. Přelijeme přes špičák a šťávu znovu provaříme s trochou jíšky. Jíšky opravdu málo, aby to byla pořád šťáva a ne omáčka.

Možnosti inovace

Toto je klasika, a zde inovace ani nepřipadá v úvahu. Přeci jen snad, k pečení vedle husy přidáme 1/4 jablek. Ale i knedlík někdo upřednostní houskový.

Rada

Pečeme klidně i déle při nižší teplotě. A jen na závěr dopékáme na vyšší stupeň pro barvu a křupavost kůžičky.

Doplňující informace

Doporučené nápoje: Červené víno polosuché, Pilsner Urguell Doporučené přílohy: Bramborové knedlíky, Horácké knedlíky, Houskové knedlíky Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 4 258 cal Jednoduché jídlo: ano Způsob úpravy: Příprava (20min), Pečení (3h), Vaření (50min) Doba vaření 10 porcí: 4h 10min

Restaurace, kde toto jídlo podávají

Zařazení receptu

Statistiky

  • Datum vložení: 14.11.2013
  • Recept zobrazen: 10727x

Komentáře - před komentováním se musíte přihlásit

Možná červené, možná bílé zelí co je obvyklejší kdo ví ?
Hledání receptů:

Spustili  jsme provoz nového portálu plného gastronomie.

Poznejte nový svět, který vás provede světem i profesionální kuchyně. 

Využijte nepřeberné množství variant jak najít inspiraci na cokoliv v gastronomii.

Můžete si převést Vaši domácí kuchařku ze zamaštěných papírků do elektronické podoby - a později jí využívat např. z tabletu ve Vaší kuchyni.

A můžete se do toho pustit ihned. Stačí se jen přihlásit. Zjistíte jak je to jednoduché!

Založením si profilu jako profesionál, získáte unikátní stránku na portálu profikuchari.cz/jmeno.prijmeni  s dokonalým formulářem na prezentační životopis i s vašimi jídly, s možností svého blogu a pod.

Budeme vděčni za jakékoliv postřehy.

Vaše redakce!

Přihlášení
Registrovat se
TOP recepty
Tuňáková pomazánka pomazánky, pěny a koktejly, rychlé, postupy studené kuchyně Tuňáková pomazánka
Bujabéza -Bouillabaissa polévka, restování pro základ, vaření, postupy studené kuchyně Bujabéza -Bouillabaissa
Burritos hlavní chod, rychlé, restování, dušení, vaření Burritos