Svatomartinská husa





Křupavá a šťavnatá husí 1/4 s nádivkou z drobů, červeného zelí a bramborový knedlík.
Postup přípravy
Husu přepůlíme podél páteře. Odsekneme křídla. Pořádně nasolíme na kůži a lehce i zevnitř. Můžeme nasolit tak 3 hodiny dopředu.
Naskládáme do pekáče (do velké gastro nádoby 3 půlky). Posypeme kmínem, kolem dáme lístky bobkového listu a celý pepř.
V konvektomatu pečeme na kombinaci s párou 135°C, 50 minut. V klasické troubě na 140°C pod poklicí. Poté obrátíme kůží dolů a pečeme 30 minut. Poté vrátíme kůží nahoru, zvedneme teplotu na 150°C a pečeme na barvu cca 40 minut. Po 10 minutách přeléváme vypečeným tukem celý povrch husí kůže. Na posledních deset minut zvedneme teplotu na 190°C
Po upečení necháme 15 minut odpočinout a zbavíme půlky páteřních a hrudních kostí. Půlku přepůlíme.
Z výpeku, krků a křídel provaříme šťávu, přidáme trochu vývaru a cca 50 minut táhneme. Přelijeme přes špičák a šťávu znovu provaříme s trochou jíšky. Jíšky opravdu málo, aby to byla pořád šťáva a ne omáčka.
Možnosti inovace
Toto je klasika, a zde inovace ani nepřipadá v úvahu. Přeci jen snad, k pečení vedle husy přidáme 1/4 jablek. Ale i knedlík někdo upřednostní houskový.
Rada
Pečeme klidně i déle při nižší teplotě. A jen na závěr dopékáme na vyšší stupeň pro barvu a křupavost kůžičky.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Červené víno polosuché, Pilsner Urguell Doporučené přílohy: Bramborové knedlíky, Horácké knedlíky, Houskové knedlíky Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 4 258 cal Jednoduché jídlo: ano Způsob úpravy: Příprava (20min), Pečení (3h), Vaření (50min) Doba vaření 10 porcí: 4h 10min
Restaurace, kde toto jídlo podávají
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Masa » Drůbež a Ptáci » Husí maso
- Recepty dle surovin » Podkalkulace
- Recepty dle chodu » Hlavní chod, Nedělní oběd
- Recepty dle regionu » Evropa » Čechy a Morava
- Recepty dle úpravy » Pečení, Vaření
- Recepty dle kuchaře » Mirek 0777
- Nej recepty
Statistiky
- Datum vložení: 14.11.2013
- Recept zobrazen: 10727x