Babiččina vánočka

Babiččina vánočka Babiččina vánočka Babiččina vánočka Babiččina vánočka Babiččina vánočka Babiččina vánočka

Pletená vánoční (pomlázka), aneb poctivá máslová vánočka z osmy copů.

Seznam surovin

zobrazit množství pro porcí
Mouka pšeničná polohrubá, 0,464 kg 6,35
Máslo, 0,100 kg 14,02
Cukr krystal, 0,071 kg 1,62
Cukr vanilkový, 0,007 kg 0,36
Vejce 1ks=45g, 0,039 kg 2,97
Sůl standard, 0,002 kg 0,02 Fany gastroservis
Citrón, 0,007 kg 0,37 ŠANDER ovoce zelenina
Droždí, 0,018 kg 10,45
Mléko polotučné, 0,250 l 5,07 Food and frends
Rozinky, 0,036 kg 2,56
Mandle lupínky 0,021 kg 6,99
přidat zaškrtnuté na nákupní seznam celkem 48,38 Kalorie v 1 porci: 3 120 cal

Postup přípravy

Jednou za rok mne vždy v práci čeká peklo v podobě vánoček:)

A může za to moje babí (zdravím tam nahoru babičko). Může za to, že každý rok jich peču víc a víc - nejen pro běh restaurace, ale i pro hosty co si je berou za nemalé peníze celé domů, tak i pro známé a rodinu.

Hurá do receptu - mám ho napsaný na více porcí, tak jsem to snad správně přepočítal na dobře velké vánočky. Ono je to tak, že čím více porcí děláte dohromady jako jednu várku těsta, tím méně stačí droždí, vajec i másla. Jelikož jich dělám jako jednu várku vždy 60, tak přepočet nemůže být jen matematický.

Smícháme povolené máslo do pěny s moučkovým cukrem, žloutky, solí, citrónovou kůrou, vanilkou nebo vanilkovým cukrem a dáme stranou. Cca z 1/5 mléka, mouky, trocha cukru a celého droždí si smícháme kvásek. Necháme ho tak 20 minut v teplé místnosti vzejít, případně déle.

Ze zbylého mléka a mouky vypracujeme v hnětači (kuchyňském robotu) těsto, přidáme do něj vyšlehané máslo, mandle, rozinky a kvásek.

Těsto je hotové, až když se začnou rozinky oddělovat od těsta a stěn nádoby. Necháme ho 15 minut odpočinout.

Nabochánkujeme po cca 900g a ty opět necháme pod utěrkou lehce nakynout 15 minut. Bochánek rozřízneme na 8 stejných dílů.

Z nich vyválíme 25 cm dlouhé, jak malíček tlusté copy.

Nejprve pleteme ze čtyř tak, aby to byl plochý pletenec. Do něj vprostřed podélně vytlačíme důlek. Pak upleteme jednodušší ze tří a opět naplacato. Ten položíme na ten již upletený ze čtyř. Z poslední nudle uděláme podélným rozkrojením dva díly a ty do sebe zatočíme a položíme na již hotová dvě patra.

Kraje ze všech tří pater zmáčkneme a zahneme pod vánočku.

Jestli jste se z toho mého textu nezamotali, tak přendáme na plech, pro stabilitu zafixujeme špejlemi, přikryjeme utěrkou a necháme opět 30 minut nakynout.

Před pečením potřeme vyšlehaným vejcem a posypeme lupínky mandlí.

Pečeme nejprve 35 minut na 160°C, poté 35 minut na 175°C. Upečenou vánočku poznáme podle toho, že když vpíchneme novou špejli a vyndáme ji tak musí být suchá bez nalepenin.

Po upečení hned vytáhneme špejle.

Rada

Někdy je těsto po uhnětení moc mastné - poté se nebojte přidat trochu mouky. Vlastně konzistenci těsta se musíte naučit, doladit podle zkušeností. I proto, že každá trouba peče jinak. Některá drží vlhkost moc, jiná jí moc odvádí. Na některé nastavíte 180°C a realita podle teploměru je 8°C rozdíl, takže držet se přesně gramáže nejde, spíš pochopit poměry a pamatovat si jaké má mít těsto strukturu, vlhkost, tuhost a povrch. A to platí pro všechny těsta od pizzy až po knedlíky.

Doplňující informace

Doporučené nápoje: Káva, Mléko Doporučené přílohy: Bez doporučené přílohy Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 3 120 cal Jednoduché jídlo: ne Způsob úpravy: Příprava (20min), Kynutí těsta (30min), Pečení (50min) Doba vaření 10 porcí: 1h 40min

Zařazení receptu

Statistiky

  • Datum vložení: 25.11.2013
  • Recept zobrazen: 7391x

Nový komentář - před komentováním se musíte přihlásit

Hledání receptů:

Spustili  jsme provoz nového portálu plného gastronomie.

Poznejte nový svět, který vás provede světem i profesionální kuchyně. 

Využijte nepřeberné množství variant jak najít inspiraci na cokoliv v gastronomii.

Můžete si převést Vaši domácí kuchařku ze zamaštěných papírků do elektronické podoby - a později jí využívat např. z tabletu ve Vaší kuchyni.

A můžete se do toho pustit ihned. Stačí se jen přihlásit. Zjistíte jak je to jednoduché!

Založením si profilu jako profesionál, získáte unikátní stránku na portálu profikuchari.cz/jmeno.prijmeni  s dokonalým formulářem na prezentační životopis i s vašimi jídly, s možností svého blogu a pod.

Budeme vděčni za jakékoliv postřehy.

Vaše redakce!

Přihlášení
Registrovat se
TOP recepty
Dušené hovězí plátky v tamarindové omáčce s rýží hlavní chod, dietní, rychlé, restování pro základ, dušení Dušené hovězí plátky v tamarindové omáčce s rýží
Bramborák a bramboráčky příloha, rychlé, smažení-fritování Bramborák a bramboráčky
Krkonošské kyselo polévka, rychlé, vaření Krkonošské kyselo