Sýrová omáčka quatro formaggi





Omáčka čtyř sýrů, je velkou paletou variant provedení, i když ta rádoby pravá Italská je možná jedna.
Postup přípravy
V mléce pomalu vaříme nastrouhané sýry, kromě parmazánu.
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku. Přilijeme zeleninový vývar a rozmícháme.
Hned na to přidáme v mléce rozpuštěné sýry a smetanu. Provaříme velmi krátce a ponorným mixerem rozmixujeme.
Chceme-li ještě jemnější konzistenci tak přepasírujeme přes jemné síto či špičák s jemným sítem.
Čtvrtý sýr do omáčky je parmazán a ten sypeme až na hotovou omáčku či konkrétní pokrm.
Jednodušší provedení
Všechny sýry rozvaříme v mléce, rozmixujeme a zjemníme smetanou, nebo kupovaný paskvil jako polotovar.
Možnosti inovace
V levnější variantě tady v Čechách si každý Italský sýr můžeme nahradit stejně tak kvalitní českou variantou. A to opravdu myslím vážně. Tak tedy originální parmazán je drahý jen proto, že má tu ochrannou známku regionu, ve kterém je vyroben, podobně jako šampaňské ve Francii a myslím, že je mnoho sektů, které rádoby originál překonají. U nás vyráběný Gran Moravia je opravdu perfektní sýr parmazánového tipu. Dále, gorgonzola je opravdu specifická a neříkám, že nivou ji nahradíme, ale v poměru ostatních surovin nic nezkazíme. I když teď spousty gurmánů šílí. A teď Fontina - lze nahradit kvalitním eidamem, ementálem či goudou. Mascarpone je jemný termizovaný mladý čerstvý sýr, tedy lučina.
Rada
Pakliže hotovou omáčku pasírujeme, můžeme si dovolit i do vaření přidat levný strouhaný parmazán, který přidá chuť, a jeho nerozvařitelné hrudky nebudou vadit v omáčce.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Nápoj není potřebný Doporučené přílohy: Bez doporučené přílohy Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 373 cal Jednoduché jídlo: ne Způsob úpravy: Příprava (15min), Vaření (20min) Doba vaření 10 porcí: 35min
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Mléčné výrobky » Sýry » Sýry s plísní v těstě
- Recepty dle surovin » Mléčné výrobky » Sýry » Velmi tvrdé sýry
- Recepty dle surovin » Mléčné výrobky » Sýry » Měkké sýry a sýry s bílou plísní.
- Recepty dle surovin » Mléčné výrobky » Sýry » Čerstvé měkké sýry
- Recepty dle chodu » Omáčka
- Recepty dle regionu » Evropa » Itálie
- Recepty dle úpravy » Vaření
- Recepty dle kuchaře » Mirek 0777
- Nej recepty
Statistiky
- Datum vložení: 10.12.2013
- Recept zobrazen: 20138x