Hovězí líčka na červeném víně s cipolinami





Dnes stále populárnější surovina, buď telecí či hovězí líčka.
Postup přípravy
Líčka jen lehce okrájíme od nejtučnějších částí, které jsou mimo výšku masa. Větší líčka krájíme maximálně na 1/4 nebo 1/3, menší na polovic nebo vůbec. To ale záleží na tom, zda jsou telecí či hovězí a zda to chceme podávat v celku nebo v kouskách.
Pokrájenou zeleninu orestujeme na špeku a sádle do tmava. Přidáme líčka a stále zprudka restujeme. Nebo si líčka orestujeme jako první, dáme je stranou a potom v tom restujeme zeleninu.
Když je zelenina dostatečně tmavá, přidáme protlak, víno, vývar nebo demi glace, koření, maso a dolijeme vodou.
Vaříme do měkka. Telecí tak 80 minut, hovězí i tři čtyři hodiny. Záleží na plemeni a stáří býka.
Když jsou líčka měkká (překrojitelné vidličkou), tak je vyndáme. Omáčku dál provaříme, zredukujeme na potřebnou konzistenci a dochutíme. Přepasírujeme přes jemný špičák. Na posledních 5 minut dáme nakládané cibulky.
Možnosti inovace
Houby
Rada
Líčka potom co jsou měkká, nesmíme dál vařit, protože už se začnou rozpadat.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Budvar Budweiser Doporučené přílohy: Bramborová Kaše Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 1 069 cal Jednoduché jídlo: ne Způsob úpravy: Příprava (25min), Restování pro základ (20min), Dušení (1h 20min), Kompletace (15min) Doba vaření 10 porcí: 2h 20min
Restaurace, kde toto jídlo podávají
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Masa » Hovězí a telecí » České dělění » Hovězí líčka
- Recepty dle surovin » Zelenina » Čerstvá zelenina
- Recepty dle surovin » Zelenina » Čerstvá zelenina » Kořenová zelenina
- Recepty dle surovin » Nápoje » Alkoholické nápoje » Vína
- Recepty dle chodu » Hlavní chod
- Recepty dle regionu » Evropa » Francie
- Recepty dle úpravy » Restování pro základ, Dušení,
- Recepty dle kuchaře » Mirek 0777
- Nej recepty
Statistiky
- Datum vložení: 11.12.2013
- Recept zobrazen: 7055x