Rajská omáčka





Velmi oblíbená rajská omáčka. V Čechách je rajská omáčka fenoménem jako svíčková omáčka. Tak pojďme na ní.
Postup přípravy
Na oleji a špeku osmažíme nakrájenou cibuli a celer dozlatova, přidáme protlak, cukr, ocet, vodu. Divoké koření můžeme vařit vedle a vývar z něj po 20 minutách slijeme k omáčce. Omáčku vaříme po celou dobu úpravy masa, nebo plněných lusků, nebo masových mletých koulí atd. k omáčce.
Po upečení masa koulí nebo lusků slijeme to, co nám pustili do pekáče k omáčce. Omáčku rozmixujeme ponorným mixerem a zahustíme jíškou nebo jen moukou rozmíchanou ve vodě. Dochutíme octem a cukrem, popřípadě solí a pepřem. Znovu povaříme 20 minut.
Hotovou omáčku můžeme ještě pro zjemnění přepasírovat přes jemný špičák.
Jednodušší provedení
Bez celeru.
Možnosti inovace
Už tento recept je trochu jiný než klasika. Přidávám opravdu i minimum divokého koření s hřebíčkem.
Rada
Lépe výrazněji než obráceně. Když máme nějaký výpek, nebo vývar z úpravy masa k omáčce, tak samozřejmě přidáme a znovu provaříme.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Pilsner Urguell Doporučené přílohy: Houskové knedlíky, Rýže Parboiled standard dušená, Vařená kolínka Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 202 cal Jednoduché jídlo: ne Způsob úpravy: Příprava (20min), Restování pro základ (10min), Vaření (30min), Kompletace (5min) Doba vaření 10 porcí: 1h 5min
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Koření » Octy, redukce, studené omáčky, ochucené oleje
- Recepty dle chodu » Omáčka
- Recepty dle regionu » Evropa » Čechy a Morava
- Recepty dle nákladů » Levné
- Recepty dle úpravy » Restování pro základ, Vaření,
- Recepty dle kuchaře » Vaclav Langer
- Nej recepty
Statistiky
- Datum vložení: 12.12.2013
- Recept zobrazen: 16361x