Rajská omáčka

Rajská omáčka Rajská omáčka Rajská omáčka Rajská omáčka Rajská omáčka

Velmi oblíbená rajská omáčka. V Čechách je rajská omáčka fenoménem jako svíčková omáčka. Tak pojďme na ní.

Seznam surovin

zobrazit množství pro porcí
Rostlinný olej, 0,012 l 0,54
Vepřový špek, 0,008 kg 0,65 Řeznictví Blahuta
Cibule standard, 0,020 kg 0,35 ŠANDER ovoce zelenina
Celer bulva, 0,010 kg 0,25 ŠANDER ovoce zelenina
Rajčatový protlak, 0,035 kg 1,49
Ocet kvasný, 0,008 l 0,09
Mouka žitná hladká, 0,013 kg 0,32
Cukr krystal, 0,008 kg 0,17
Bobkový list sušený, 0,001 kg 0,03
Nové koření celé, 0,001 kg 0,04
Hřebíček, 0,001 kg 0,05
Sůl krystal, 0,002 kg 0,04
Pepř černý mletý 0,001 kg 0,15
přidat zaškrtnuté na nákupní seznam celkem 3,96 Kalorie v 1 porci: 202 cal

Postup přípravy

Na oleji a špeku osmažíme nakrájenou cibuli a celer dozlatova, přidáme protlak, cukr, ocet, vodu. Divoké koření můžeme vařit vedle a vývar z něj po 20 minutách slijeme k omáčce. Omáčku vaříme po celou dobu úpravy masa, nebo plněných lusků, nebo masových mletých koulí atd. k omáčce.

Po upečení masa koulí nebo lusků slijeme to, co nám pustili do pekáče k omáčce. Omáčku rozmixujeme ponorným mixerem a zahustíme jíškou nebo jen moukou rozmíchanou ve vodě. Dochutíme octem a cukrem, popřípadě solí a pepřem. Znovu povaříme 20 minut.

Hotovou omáčku můžeme ještě pro zjemnění přepasírovat přes jemný špičák.

Jednodušší provedení

Bez celeru.

Možnosti inovace

Už tento recept je trochu jiný než klasika. Přidávám opravdu i minimum divokého koření s hřebíčkem.

Rada

Lépe výrazněji než obráceně. Když máme nějaký výpek, nebo vývar z úpravy masa k omáčce, tak samozřejmě přidáme a znovu provaříme.

Doplňující informace

Doporučené nápoje: Pilsner Urguell Doporučené přílohy: Houskové knedlíky, Rýže Parboiled standard dušená, Vařená kolínka Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 202 cal Jednoduché jídlo: ne Způsob úpravy: Příprava (20min), Restování pro základ (10min), Vaření (30min), Kompletace (5min) Doba vaření 10 porcí: 1h 5min

Zařazení receptu

Statistiky

  • Datum vložení: 12.12.2013
  • Recept zobrazen: 13263x

Nový komentář - před komentováním se musíte přihlásit

Hledání receptů:

Spustili  jsme provoz nového portálu plného gastronomie.

Poznejte nový svět, který vás provede světem i profesionální kuchyně. 

Využijte nepřeberné množství variant jak najít inspiraci na cokoliv v gastronomii.

Můžete si převést Vaši domácí kuchařku ze zamaštěných papírků do elektronické podoby - a později jí využívat např. z tabletu ve Vaší kuchyni.

A můžete se do toho pustit ihned. Stačí se jen přihlásit. Zjistíte jak je to jednoduché!

Založením si profilu jako profesionál, získáte unikátní stránku na portálu profikuchari.cz/jmeno.prijmeni  s dokonalým formulářem na prezentační životopis i s vašimi jídly, s možností svého blogu a pod.

Budeme vděčni za jakékoliv postřehy.

Vaše redakce!

Přihlášení
Registrovat se
TOP recepty
Beef steak na gratinovaných bramborách se smaženou cibulí hlavní chod, rychlé, grilování, pečení, gratinování Beef steak na gratinovaných bramborách se smaženou cibulí
Hovězí na česneku hlavní chod, dietní, vaření Hovězí na česneku