Masové koule na rajské omáčce





Z mletého masa pečené koule na české rajské omáčce. Rajská omáčka s masovými kuličkami.
Postup přípravy
Mleté maso mírně osolíme, přidáme vejce, strouhanku a uvařenou rýži (200g má po uvaření 400g - v kalkulaci je uvedeno 200g před vařením), promícháme. Na jednom malém kousku vyzkoušíme, zda jsme správně dochutili, a to tak, že si jednu kuličku uvaříme nebo opečeme.
Vypracujeme stejně velké kuličky a vyskládáme do pekáče, lehce podlijeme a dáme péct na 180°C, 10 minut, potom přiklopíme a pečeme dalších 15 minut.
Mezitím si na oleji a špeku osmažíme nakrájenou cibuli a celer do zlatova, přidáme protlak, cukr, ocet, vodu. Divoké koření můžeme vařit vedle a vývar z něj po 20 minutách slijeme k omáčce. Omáčku vaříme po celou dobu pečení lusků.
Po upečení lusků slijeme to, co nám pustili do pekáče k omáčce. Omáčku rozmixujeme ponorným mixerem a zahustíme jíškou, nebo jen moukou rozmíchanou ve vodě. Dochutíme octem a cukrem, popřípadě solí a pepřem. Znovu povaříme 20 minut.
Hotovou omáčku můžeme přelít na papriky do pekáče a krátce podusit.
Jednodušší provedení
Bez celeru.
Možnosti inovace
Už tento recept je trochu jiný než klasika. Přidávám opravdu i minimum divokého koření s hřebíčkem.
Rada
Lépe výrazněji než obráceně.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Pilsner Urguell Doporučené přílohy: Vařená kolínka, Rýže Parboiled standard dušená Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 648 cal Jednoduché jídlo: ne Způsob úpravy: Příprava (20min), Restování pro základ (10min), Dušení (30min), Kompletace (5min) Doba vaření 10 porcí: 1h 5min
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Masa » Mleté mix
- Recepty dle surovin » Koření » Octy, redukce, studené omáčky, ochucené oleje
- Recepty dle chodu » Hlavní chod
- Recepty dle regionu » Evropa » Čechy a Morava
- Recepty dle úpravy » Restování pro základ, Dušení,
- Recepty dle kuchaře » Vaclav Langer
Statistiky
- Datum vložení: 12.12.2013
- Recept zobrazen: 16395x