Hovězí na houbách





Hovězí maso na houbách s rýží nebo houskovým knedlíkem?
Postup přípravy
Osmažíme cibuli na oleji a špeku. Čisté nakrájené plátky masa o tloušťce 1 cm přidáme do základu, osolíme, opepříme, podlijeme vodou, přidáme rozemletý česnek a dusíme pod pokličkou tak 30 minut. Pak přidáme rozmražené houby a dusíme dál, dokud maso není měkké cca dalších 20-30 minut. To ale záleží na kvalitě masa, když budete mít loupanou plec z mladého býka a kvalitního plemene tak čas je poloviční. Dle potřeby promícháme a doléváme vodu.
Měkké maso a houby vyjmeme a šťávu vydusíme na tuk a lehce zaprášíme moukou. Poté přidáme vodu a zahustíme jíškou nebo rozmíchanou moukou s vodou a provaříme minimálně 25 minut.
Nakonec houby i maso vrátíme do omáčky a necháme 5 minut vařit.
Možnosti inovace
Na závěr přidávám i majoránku a zjemním to zakysanou, nebo normální smetanou. Houby mohou být i sušené, ale raději čerstvé nebo mražené. Když jsou čerstvé, orestuji si je stranou a potom přidávám k dušení do omáčky.
Rada
Houby ať jsou krájeny na velké kousky.
V profesionální kuchyni má kuchař k dispozici svůj demi glace (viz samostatný recept), který pomáhá zvýraznit každou omáčku.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Pilsner Urguell Doporučené přílohy: Rýže Parboiled standard dušená, Houskové knedlíky Dietní jídlo: ano Kalorie v jedné porci: 782 cal Jednoduché jídlo: ne Způsob úpravy: Příprava (15min), Vaření (50min), Čas na přílohu (40min), Kompletace (5min) Doba vaření 10 porcí: 1h 50min
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Masa » Hovězí a telecí » České dělění » Hovězí zadní
- Recepty dle surovin » Zelenina » Čerstvá zelenina
- Recepty dle surovin » Zelenina » Houby a řasy
- Recepty dle chodu » Hlavní chod
- Recepty dle regionu » Evropa » Čechy a Morava
- Recepty dle úpravy » Vaření,
- Recepty dle kuchaře » Zdeněk
- Nej recepty
Statistiky
- Datum vložení: 04.01.2014
- Recept zobrazen: 71066x