Pečené plněné brambory mletým masem





Pečené brambory na smetanovo-houbové omáčce. Plněné mletým hovězím. V Čechách oblíbené recepty v kategorii mletá masa.
Postup přípravy
Brambory oloupeme a do nich vyvrtáme díru, takovou vývrtkou k tomu určenou, viz foto. Mleté hovězí smícháme s pokrájenou cibulí a pokrájeným špekem, dochutíme klidně i kořením, které uznáte sami, přidáme na deset porcí jedno vejce.
Brambory naplníme mletým a dochuceným masem, potřeme olejem, posypeme kořením a dáme péct na 170°C, 40 minut.
Houbovou omáčku: na másle zpěníme cibulku a přidáme pokrájené houby na čtvrtky, restujeme cca 4-5 minut a zalijeme vývarem, demi glace a po pěti minutách smetanou. Dochutíme a vypneme.
Podáváme první omáčku na celé dno talíře, tři překrojené brambory dáme na střed řezem nahoru. Z vyvrtávání brambor nám zbyli spirálky, které usmažíme a dáme na střed talíře se zakysanou smetanou.
Možnosti inovace
Do houbové omáčky a jejího základu přidáme řapíkatý celer a plochou petržel.
Rada
Spirálky smažíme do křupava. Tedy relativně do tmava.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Veltlínské zelené Doporučené přílohy: Bez doporučené přílohy Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 1 288 cal Jednoduché jídlo: ano Způsob úpravy: Příprava (20min), Pečení (45min), Čas na základní omáčku (20min), Kompletace (5min) Doba vaření 10 porcí: 1h 30min
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Zelenina » Čerstvá zelenina » Lilkovité
- Recepty dle surovin » Masa » Hovězí a telecí » České dělění » Hovězí mleté
- Recepty dle surovin » Zelenina » Houby a řasy
- Recepty dle chodu » Nedělní oběd, Hlavní chod
- Recepty dle regionu » Evropa » Ukrajina
- Recepty dle úpravy » Pečení,
- Recepty dle kuchaře » Mirek 0777
- Nej recepty
Statistiky
- Datum vložení: 09.01.2014
- Recept zobrazen: 11548x