Rizoto se zeleným a bílým chřestem





Krémové italské rizoto s dýňovým olejem.
Postup přípravy
Rýži Arborio neproplachujeme. Na rozpálený olivový olej dáme zpěnit nadrobno nakrájenou šalotku se šafránem (můžeme i bílou cibuli). Hned nato vsypeme rýži a necháme chvilku restovat v oleji. Když se začne přichytávat ke dnu, přilijeme víno, potom připravený čistý vývar. Vždy po naběračce, kterou necháme vstřebat do rizota a teprve potom přiléváme další naběračku. 1 kg rýže pojme 2 a více litru vývaru.
Stále promícháváme rýži ode dna. Podle síly vývaru osolíme a opepříme. Poté necháme rizoto pod pokličkou dalších 20 minut stát.
Na pánvi si rozpustíme máslo a v něm prohřejeme oloupaný chřest. Přidáme bílé víno, trochu vývaru a další 4 minuty blanšírujeme chřest v pánvi.
Při podávání před připraveného rizota ho musíme znovu povolit na pánvi smetanou, vývarem a dochutit lehce parmazánem.
Rada
Čerstvý chřest se loupe od špičky tak, že horní 1/3 neloupeme. A poslední 2-3 cm odřízneme, jsou už moc tvrdé. Chřest při podávání má stále zůstat lehce křupavý a šťavnatý. Proto si ho kupujeme čerstvý.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Bílé víno suché Doporučené přílohy: Bez doporučené přílohy Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 760 cal Jednoduché jídlo: ano Způsob úpravy: Příprava (10min), Dušení (40min), Blanšírování (7min) Doba vaření 10 porcí: 57min
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Moučné produkty » Rýže
- Recepty dle surovin » Oleje, másla, tuky
- Recepty dle surovin » Zelenina » Čerstvá zelenina » Cibulová zelenina
- Recepty dle surovin » Koření » Sušené bylinky a kořenící směsi
- Recepty dle surovin » Mléčné výrobky » Jogurty ,smetany, mléka
- Recepty dle surovin » Mléčné výrobky » Sýry » Velmi tvrdé sýry
- Recepty dle chodu » Hlavní chod, Teplý předkrm
- Recepty dle regionu » Evropa » Itálie
- Recepty dle úpravy » Dušení, Blanšírování
- Recepty dle kuchaře » Mirek 0777
Statistiky
- Datum vložení: 04.10.2012
- Recept zobrazen: 2971x