Rizoto se zeleným a bílým chřestem

Rizoto se zeleným a bílým chřestem

Krémové italské rizoto s dýňovým olejem.

Seznam surovin

zobrazit množství pro porcí
Rýže Arborio, 0,100 kg 5,74
Olivový olej sansa, 0,010 l 0,81 Lesa s.r.o.
Šalotka cibule, 0,015 kg 1,88 ŠANDER ovoce zelenina
Šafrán, 0,018 g 3,85 Lesa s.r.o.
Smetana nad 30%, 0,025 l 2,13
Grana padano, 0,010 kg 4,08 Lesa s.r.o.
Chřest zelený, 0,035 kg 5,06
Máslo, 0,020 kg 2,80
Bílé víno alkohol, 0,040 l 4,69
Sůl standard, 0,001 kg 0,01 Fany gastroservis
Pepř bílý mletý, 0,001 kg 0,12
Chřest bílý 0,035 kg 6,62
přidat zaškrtnuté na nákupní seznam celkem 35,98 Kalorie v 1 porci: 760 cal

Postup přípravy

Rýži Arborio neproplachujeme. Na rozpálený olivový olej dáme zpěnit nadrobno nakrájenou šalotku se šafránem (můžeme i bílou cibuli). Hned nato vsypeme rýži a necháme chvilku restovat v oleji. Když se začne přichytávat ke dnu, přilijeme víno, potom připravený čistý vývar. Vždy po naběračce, kterou necháme vstřebat do rizota a teprve potom přiléváme další naběračku. 1 kg rýže pojme 2 a více litru vývaru.

Stále promícháváme rýži ode dna. Podle síly vývaru osolíme a opepříme. Poté necháme rizoto pod pokličkou dalších 20 minut stát.

Na pánvi si rozpustíme máslo a v něm prohřejeme oloupaný chřest. Přidáme bílé víno, trochu vývaru a další 4 minuty blanšírujeme chřest v pánvi.

Při podávání před připraveného rizota ho musíme znovu povolit na pánvi smetanou, vývarem a dochutit lehce parmazánem.

Rada

Čerstvý chřest se loupe od špičky tak, že horní 1/3 neloupeme. A poslední 2-3 cm odřízneme, jsou už moc tvrdé. Chřest při podávání má stále zůstat lehce křupavý a šťavnatý. Proto si ho kupujeme čerstvý.

Doplňující informace

Doporučené nápoje: Bílé víno suché Doporučené přílohy: Bez doporučené přílohy Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 760 cal Jednoduché jídlo: ano Způsob úpravy: Příprava (10min), Dušení (40min), Blanšírování (7min) Doba vaření 10 porcí: 57min

Zařazení receptu

Statistiky

  • Datum vložení: 04.10.2012
  • Recept zobrazen: 2971x

Nový komentář - před komentováním se musíte přihlásit

Hledání receptů:

Spustili  jsme provoz nového portálu plného gastronomie.

Poznejte nový svět, který vás provede světem i profesionální kuchyně. 

Využijte nepřeberné množství variant jak najít inspiraci na cokoliv v gastronomii.

Můžete si převést Vaši domácí kuchařku ze zamaštěných papírků do elektronické podoby - a později jí využívat např. z tabletu ve Vaší kuchyni.

A můžete se do toho pustit ihned. Stačí se jen přihlásit. Zjistíte jak je to jednoduché!

Založením si profilu jako profesionál, získáte unikátní stránku na portálu profikuchari.cz/jmeno.prijmeni  s dokonalým formulářem na prezentační životopis i s vašimi jídly, s možností svého blogu a pod.

Budeme vděčni za jakékoliv postřehy.

Vaše redakce!

Přihlášení
Registrovat se
TOP recepty
Enchiladas hlavní chod, rychlé, restování, smažení-fritování Enchiladas
Toskánská pizza Siena hlavní chod, dietní, rychlé, pečení Toskánská pizza Siena