Sacher dort originál

Sacher dort originál Sacher dort originál

Recept na Sacher dort je tajný a opravdový originál znají jen v hotelu Sacher a já :)

Seznam surovin

zobrazit množství pro porcí
Čokoláda na vaření, 0,013 kg 2,25
Mouka pšeničná hladká, 0,013 kg 0,17 Food and frends
Cukr krupice, 0,006 kg 0,15
Vejce 1ks=45g, 0,018 kg 1,35
Sůl standard, 0,001 kg 0,00 Fany gastroservis
Máslo, 0,013 kg 1,80
Cukr moučkový, 0,006 kg 0,19
Marmeláda meruňková, 0,029 kg 6,84
Čokoláda na vaření, 0,018 kg 3,13
Smetana nad 30% 0,004 l 0,30
přidat zaškrtnuté na nákupní seznam celkem 15,41 Kalorie v 1 porci: 454 cal

Postup přípravy

Dortovou formu o průměru 23 - 25 cm počítám na 14 porcí.

Vyšleháme do pěny povolené máslo s moučkovým cukrem. Oddělíme bílky od žloutků.

Poté si rozpustíme a důkladně promícháváme čokoládu ve vodní lázni (což je ohnivzdorná miska položená do kastrolu s takřka vařící vodou) čokoládu 180g na přípravu těsta. Čokoláda na vaření je správnou variantou, protože tento recept je o čokoládě a její kvalita se promítne na celkové chuti dortu. Odebírám od firmy puratos, belgickou ve formě velkých lentilek, speciál pro cukráře.

Do máslové pěny pomalu přidáváme rozpuštěnou, ale ne horkou čokoládu. Pak přidáme 6 rozšlehaných žloutků do pěny. Z bílků, špetky soli a krupicového cukru si vyšleháme pevný sníh. Sníh a čokoládovou hmotu pomalu promícháme s hladkou moukou v pevnější, našlehané a ne tekuté těsto. Těsto dáme do vymazané a vysypané dortové formy, na dně s pečícím papírem. Pečeme na 175°C, 45 minut, podle typu trouby. I tady platí pravidlo suché špejle, po vpíchnutí do středu korpusu. A také to, že se začínají kraje těsta lehce oddělovat od stěny formy. Korpus dortu ať je po upečení aspoň 3 a více cm vysoký a poměrně s rovným vrškem.

Po upečení necháme korpus vychladnout na pokojovou teplotu a podřízneme na půl. Důkladně potřeme meruňkovou marmeládou, kterou můžeme dosladit meruňkovým sirupem a rozehřát na potřebnou konzistenci. Korpus potřeme marmeládou ještě zvenku.

Necháme 30 minut vychladit v lednici a pak polijeme čokoládovou polevu. Tu vyrobíme velmi jednoduše, ve vodní lázni smícháme 100g čokolády a 0,05l 30% smetany. Dort krájíme po ztuhnutí v lednici po třech hodinách.

Jednodušší provedení

Pakliže se nám nedaří dosáhnout správné nadýchanosti korpusu (většinou špatným postupem vmíchávání mouky a sněhu do čokoládové hmoty) pomůžeme si trochou prášku do pečiva.

Možnosti inovace

Pomerančový likér Grand Marnier na pokapání korpusu nebo do marmelády.

Rada

Dort poléváme naběračkou a to tak, že na střed dortu pomalu nalijeme čokoládu a krouživým pohybem od středu rovnoměrně roztáhneme až ke kraji, nebo nalijeme na střed dlouhou plochou stěrkou roztáhneme čokoládu po celém povrchu. Nebo tak jako na druhé fotografii rustikálně s přiznanými vlnkami. Vždy podáváme s neslazenou doma vyšlehanou šlehačkou.

Každé sousto dortu si zaslouží lžičku šlehačky. Tak ať vám chutná.

Doplňující informace

Doporučené nápoje: Espresso Doporučené přílohy: Bez doporučené přílohy Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 454 cal Jednoduché jídlo: ne Způsob úpravy: Příprava (10min), Ve vodní lázni (20min), Pečení (45min), Kompletace (30min) Doba vaření 10 porcí: 1h 45min

Videa

Zařazení receptu

Statistiky

  • Datum vložení: 15.03.2014
  • Recept zobrazen: 7232x

Nový komentář - před komentováním se musíte přihlásit

Hledání receptů:

Spustili  jsme provoz nového portálu plného gastronomie.

Poznejte nový svět, který vás provede světem i profesionální kuchyně. 

Využijte nepřeberné množství variant jak najít inspiraci na cokoliv v gastronomii.

Můžete si převést Vaši domácí kuchařku ze zamaštěných papírků do elektronické podoby - a později jí využívat např. z tabletu ve Vaší kuchyni.

A můžete se do toho pustit ihned. Stačí se jen přihlásit. Zjistíte jak je to jednoduché!

Založením si profilu jako profesionál, získáte unikátní stránku na portálu profikuchari.cz/jmeno.prijmeni  s dokonalým formulářem na prezentační životopis i s vašimi jídly, s možností svého blogu a pod.

Budeme vděčni za jakékoliv postřehy.

Vaše redakce!

Přihlášení
Registrovat se
TOP recepty
Kantonské kuře hlavní chod, smažení-fritování Kantonské kuře
Hovězí ragú s mrkví a hráškem hlavní chod, dušení Hovězí ragú s mrkví a hráškem
Kančí svíčková s jehněčí kotletkou a kachním prsíčkem. hlavní chod, grilování, vaření, restování pro základ Kančí svíčková s jehněčí kotletkou a kachním prsíčkem.