Irish stew - Irský guláš

Irish stew - Irský guláš

Irský guláš - jeden z mnoha možných způsobů úpravy tentokrát z hovězího masa - Irish stew.

Seznam surovin

zobrazit množství pro porcí
Hovězí přední, 0,250 kg 15,21
Cibule standard, 0,200 kg 3,48 ŠANDER ovoce zelenina
Česnek kuchyňský, 0,001 kg 0,16
Mrkev standard, 0,100 kg 1,52 ŠANDER ovoce zelenina
Brambory standard A-B, 0,200 kg 2,69
Sůl standard, 0,001 kg 0,01 Fany gastroservis
Pepř černý mletý, 0,001 kg 0,30
Tymián čerstvý, 0,002 kg 0,97
Recept hovězí vývar základní, 1,000 porce 5,04
Brambory moučné 0,100 kg 3,78
přidat zaškrtnuté na nákupní seznam celkem 31,58 Kalorie v 1 porci: 909 cal

Postup přípravy

Maso nakrájíme na větší kostky. Mrkev očistíme a nakrájíme na silnější kolečka, cibuli oloupeme a nakrájíme na silné 1 cm plátky. Oba druhy brambor oloupeme a nakrájíme na 2,5 cm kostky.

Ve velkém hrnci si na rozpáleném oleji osmahneme kostky masa, přidáme česnek a chvíli mícháme. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, přivedeme k varu a pomalu dusíme zhruba hodinu, až hodinu a půl. Během dušení odebíráme pěnu tvořící se na povrchu.

Poté přidáme cibuli, moučné brambory a mrkev, osolíme a dále dusíme nezakryté 10 minut. Pak přidáme lístky ze snítek tymiánu a lojovité brambory, hrnec zakryjeme a necháme pomalu dusit dalších 15-20 minut, dokud není maso velmi měkké. Moučné brambory se rozvaří a zahustí omáčku, lojovité brambory zůstanou v celku.

Nakonec vmícháme nasekanou petrželku a podáváme.

Možnosti inovace

Maso v základu můžeme podlít skleničkou piva Guiness nebo červeného vína. Opravdový originál používá jehněčí či skopové maso.

Často se také přidává zelí.

Rada

Doba vaření záleží na kvalitě masa. Není přední jako přední.

Doplňující informace

Doporučené nápoje: Pilsner Urguell, Guinness Doporučené přílohy: Chléb tmavý český Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 909 cal Jednoduché jídlo: ano Způsob úpravy: Příprava (15min), Dušení (2h) Doba vaření 10 porcí: 2h 15min

Zařazení receptu

Statistiky

  • Datum vložení: 24.03.2014
  • Recept zobrazen: 8506x

Nový komentář - před komentováním se musíte přihlásit

Hledání receptů:

Spustili  jsme provoz nového portálu plného gastronomie.

Poznejte nový svět, který vás provede světem i profesionální kuchyně. 

Využijte nepřeberné množství variant jak najít inspiraci na cokoliv v gastronomii.

Můžete si převést Vaši domácí kuchařku ze zamaštěných papírků do elektronické podoby - a později jí využívat např. z tabletu ve Vaší kuchyni.

A můžete se do toho pustit ihned. Stačí se jen přihlásit. Zjistíte jak je to jednoduché!

Založením si profilu jako profesionál, získáte unikátní stránku na portálu profikuchari.cz/jmeno.prijmeni  s dokonalým formulářem na prezentační životopis i s vašimi jídly, s možností svého blogu a pod.

Budeme vděčni za jakékoliv postřehy.

Vaše redakce!

Přihlášení
Registrovat se
TOP recepty
Losos welington hlavní chod, rychlé, pečení, ve vodní lázni Losos welington
Krevetový salát s kuskusem studený předkrm, dietní, rychlé, restování, postupy studené kuchyně Krevetový salát s kuskusem
Chobotnice v rajčatech hlavní chod, dietní, vaření Chobotnice v rajčatech