Irish stew - Irský guláš





Irský guláš - jeden z mnoha možných způsobů úpravy tentokrát z hovězího masa - Irish stew.
Postup přípravy
Maso nakrájíme na větší kostky. Mrkev očistíme a nakrájíme na silnější kolečka, cibuli oloupeme a nakrájíme na silné 1 cm plátky. Oba druhy brambor oloupeme a nakrájíme na 2,5 cm kostky.
Ve velkém hrnci si na rozpáleném oleji osmahneme kostky masa, přidáme česnek a chvíli mícháme. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, přivedeme k varu a pomalu dusíme zhruba hodinu, až hodinu a půl. Během dušení odebíráme pěnu tvořící se na povrchu.
Poté přidáme cibuli, moučné brambory a mrkev, osolíme a dále dusíme nezakryté 10 minut. Pak přidáme lístky ze snítek tymiánu a lojovité brambory, hrnec zakryjeme a necháme pomalu dusit dalších 15-20 minut, dokud není maso velmi měkké. Moučné brambory se rozvaří a zahustí omáčku, lojovité brambory zůstanou v celku.
Nakonec vmícháme nasekanou petrželku a podáváme.
Možnosti inovace
Maso v základu můžeme podlít skleničkou piva Guiness nebo červeného vína. Opravdový originál používá jehněčí či skopové maso.
Často se také přidává zelí.
Rada
Doba vaření záleží na kvalitě masa. Není přední jako přední.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Pilsner Urguell, Guinness Doporučené přílohy: Chléb tmavý český Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 909 cal Jednoduché jídlo: ano Způsob úpravy: Příprava (15min), Dušení (2h) Doba vaření 10 porcí: 2h 15min
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Masa » Hovězí a telecí » České dělění » Hovězí přední kližka
- Recepty dle surovin » Zelenina » Čerstvá zelenina » Kořenová zelenina
- Recepty dle chodu » Hlavní chod
- Recepty dle regionu » Evropa » Anglie
- Recepty dle nákladů » Levné
- Recepty dle úpravy » Dušení
- Recepty dle kuchaře » Jiří Novák
Statistiky
- Datum vložení: 24.03.2014
- Recept zobrazen: 8682x