Rizoto z rýže Arborio





Italské krémové rizoto. Risotto z Arborio nebo Carnaroli rýže.
Postup přípravy
Rýži neproplachujeme. Máslo a olivový olej rozpustíme v kastrolu a přidáme najemno nakrájenou šalotku (když není tak cibuli), tu pomalu zpěníme po dobu 5 minut, nesmí zlátnout.
Pak přisypeme rýži a necháme smažit. Když se rýže začne přichytávat ke dnu, tak přilijeme bílé víno, necháme ho vsáknout a odpařit. Když se nám rýže opět začne lepit ke dnu, přilijeme naběračku vývaru. Opět necháme vstřebat. To děláme, dokud máme vývar, tedy tak 2,5 l a cca 15 minut přilévání.
Nyní máme krémové, ale stále velmi al dente (pevnou na skus) rýži. Přilijeme nahoru poslední naběračku horké vody, přiklopíme a necháme dojít bez vaření 20 minut.
Při podávání na pánvi prohřejeme rizoto s trochou vody, nastrouhaného parmazánu a případně zjemníme smetanou.
Možnosti inovace
Do základu přidáme česnek a celer. Na fotkách je i pesto se šafránem, což rozhodně doporučuji.
Rada
Dopoledne připravené rizoto se musí podávat ten den, nejlépe v poledne. Druhý den už to není rizoto.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Bílé víno sladké Doporučené přílohy: Bez doporučené přílohy Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 610 cal Jednoduché jídlo: ano Způsob úpravy: Příprava (15min), Vaření (25min) Doba vaření 10 porcí: 40min
Restaurace, kde toto jídlo podávají
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Moučné produkty » Rýže
- Recepty dle surovin » Oleje, másla, tuky
- Recepty dle surovin » Nápoje » Alkoholické nápoje » Vína
- Recepty dle chodu » Příloha, Teplý předkrm
- Recepty dle regionu » Evropa » Itálie
- Recepty dle úpravy » Vaření
- Recepty dle kuchaře » Mirek 0777
Statistiky
- Datum vložení: 06.10.2012
- Recept zobrazen: 36764x