Rizoto z rýže Arborio

Rizoto z rýže Arborio Rizoto z rýže Arborio Rizoto z rýže Arborio Rizoto z rýže Arborio Rizoto z rýže Arborio Rizoto z rýže Arborio Rizoto z rýže Arborio Rizoto z rýže Arborio Rizoto z rýže Arborio

Italské krémové rizoto. Risotto z Arborio nebo Carnaroli rýže.

Seznam surovin

zobrazit množství pro porcí
Rýže Arborio, 0,100 kg 5,74
Máslo, 0,010 kg 1,40
Olivový olej sansa, 0,005 l 0,40 Lesa s.r.o.
Sůl standard, 0,001 kg 0,00 Fany gastroservis
Pepř bílý mletý, 0,001 kg 0,08
Recept zeleninový vývar zakladní, 1,000 porce 5,04
Bílé víno alkohol 0,030 l 3,52
přidat zaškrtnuté na nákupní seznam celkem 15,41 Kalorie v 1 porci: 610 cal

Postup přípravy

Rýži neproplachujeme. Máslo a olivový olej rozpustíme v kastrolu a přidáme najemno nakrájenou šalotku (když není tak cibuli), tu pomalu zpěníme po dobu 5 minut, nesmí zlátnout.

Pak přisypeme rýži a necháme smažit. Když se rýže začne přichytávat ke dnu, tak přilijeme bílé víno, necháme ho vsáknout a odpařit. Když se nám rýže opět začne lepit ke dnu, přilijeme naběračku vývaru. Opět necháme vstřebat. To děláme, dokud máme vývar, tedy tak 2,5 l a cca 15 minut přilévání.

Nyní máme krémové, ale stále velmi al dente (pevnou na skus) rýži. Přilijeme nahoru poslední naběračku horké vody, přiklopíme a necháme dojít bez vaření 20 minut.

Při podávání na pánvi prohřejeme rizoto s trochou vody, nastrouhaného parmazánu a případně zjemníme smetanou.

Možnosti inovace

Do základu přidáme česnek a celer. Na fotkách je i pesto se šafránem, což rozhodně doporučuji.

Rada

Dopoledne připravené rizoto se musí podávat ten den, nejlépe v poledne. Druhý den už to není rizoto.

Doplňující informace

Doporučené nápoje: Bílé víno sladké Doporučené přílohy: Bez doporučené přílohy Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 610 cal Jednoduché jídlo: ano Způsob úpravy: Příprava (15min), Vaření (25min) Doba vaření 10 porcí: 40min

Restaurace, kde toto jídlo podávají

Zařazení receptu

Statistiky

  • Datum vložení: 06.10.2012
  • Recept zobrazen: 36764x

Nový komentář - před komentováním se musíte přihlásit

Hledání receptů:

Spustili  jsme provoz nového portálu plného gastronomie.

Poznejte nový svět, který vás provede světem i profesionální kuchyně. 

Využijte nepřeberné množství variant jak najít inspiraci na cokoliv v gastronomii.

Můžete si převést Vaši domácí kuchařku ze zamaštěných papírků do elektronické podoby - a později jí využívat např. z tabletu ve Vaší kuchyni.

A můžete se do toho pustit ihned. Stačí se jen přihlásit. Zjistíte jak je to jednoduché!

Založením si profilu jako profesionál, získáte unikátní stránku na portálu profikuchari.cz/jmeno.prijmeni  s dokonalým formulářem na prezentační životopis i s vašimi jídly, s možností svého blogu a pod.

Budeme vděčni za jakékoliv postřehy.

Vaše redakce!

Přihlášení
Registrovat se
TOP recepty
Hráškový krém s krutony polévka, rychlé, restování pro základ, vaření Hráškový krém s krutony
Vepřové řízečky s wasabi kaší hlavní chod, rychlé, smažení-fritování Vepřové řízečky s wasabi kaší
Hovězí ragů s houbami a brokolicí hlavní chod, rychlé, restování pro základ, dušení Hovězí ragů s houbami a brokolicí