Suši

Suši

Jako korunu japonského kuchařského umění označujeme suši.

Seznam surovin

zobrazit množství pro porcí
Rýže nišiki, 0,070 kg 2,94
Rýžový ocet, 0,008 l 0,60
Sůl standard, 0,001 kg 0,01 Fany gastroservis
Cukr krystal, 0,005 kg 0,11
Mrkev standard, 0,040 kg 0,61 ŠANDER ovoce zelenina
Okurka salátová, 0,060 kg 2,75 ŠANDER ovoce zelenina
Rýžové víno, 0,008 l 0,60
Sůl standard, 0,004 kg 0,03 Fany gastroservis
Plátky nori z mořské řasy (sušené) pro shushi, 0,200 ks 0,67
Wasabi prášek, 0,200 kg 57,60
Losos filet s kůži, 0,030 kg 10,20 Food and frends
Kaviar lososový červený, 0,004 kg 5,04
Ledový salát, 0,002 kg 0,14 ŠANDER ovoce zelenina
Avokádo, 0,014 kg 1,17
Citrónová štáva lemonka, 0,001 l 0,03
Krabí maso Surimi, 0,060 kg 7,19
Plátky nori z mořské řasy (sušené) pro shushi, 0,200 ks 0,67
Sojová omáčka, 0,006 l 0,54
Zázvor růžový nakládaný 0,040 kg 10,08
přidat zaškrtnuté na nákupní seznam celkem 96,21 Kalorie v 1 porci: 819 cal

Postup přípravy

1). Pro přípravu suši rýže, musíme dát rýži do hustého cedníku a důkladně propláchnout studenou vodou. Proplachujeme, dokud nevytéká úplně čistá voda. Rýži vaříme ve 400 ml vody na silném ohni 2 minuty, pak oheň stáhneme a pod pokličkou rýži dusíme 10-20 minut (podle návodu na obalu). Pak by měla být právě akorát.

2). Rýži stáhneme z ohně, sundáme pokličku, hrnec zakryjeme utěrkou a rýži necháme ještě 10 minut stát. Rozmícháme rýžový ocet s 3/4 lžičky soli a cukrem, vše se musí dokonale rozpustit.

3). Rýži rozložíme na plochou mísu a pokapeme ochuceným octem. Aby rýže lépe chladla, dřevěnou naběračkou ji opatrně nadzvedáváme a obracíme.

4). Pro hosomaki suši, oloupeme mrkev a nakrájíme ji na kolečka silná asi 1/2 cm. Ta pak rozkrájíme na nudličky široké také asi 1/2 cm. Okurku omyjeme, osušíme a podélně rozpůlíme. Odstraníme semena a zbytek nakrájíme na nudličky široké 1/2 cm.

5). Svaříme saké, 2 lžíce vody, cukr a 1/4 lžičky soli. V této tekutině povaříme 1 minutu mrkev. Stáhneme z ohně, přidáme nudličky okurky a necháme zchladnout. Zeleninu pak vybereme a osušíme.

6). Oba listy nori šikmo rozpůlíme a hladkou stranou dolů, každý z nich rozložíme na bambusovou podložku. Listy tence potřeme pastou wasabi. Na tu pak upravíme 1 cm silnou vrstvu suši rýže. Doprostřed rýžové plochy dáme kousky zeleniny. Nadzvedneme bambusovou podložku a s její pomocí listy s rýží zavineme okolo náplně. Podložku odstraníme. Každý závitek rozdělíme na šest stejně velkých kousků. Suši servírujeme řeznou plochou nahoru.

7). Pro nigri suši, nakrájíme filet z lososa šikmo přes vlákno na 8 tenkých plátků velkých asi 3x5 cm. Plátky z jedné strany potřeme pastou wasabi.

8). Suši rýži zformujeme namočenýma rukama do 8 šištiček. Plátky lososa si položíme na dlaň namazanou stranou nahoru. Položíme na ně rýžové šištičky a lehce zmáčkneme. Suši obrátíme a opatrně shora stejnoměrně válcovitě stlačíme, aby vznikl typický oblý tvar. Suši ozdobíme lososím kaviárem.

9). Pro temaki suši, omyjeme a osušíme salát. Kus avokáda podélně rozkrojíme na 4 proužky a pokapeme citrónem. Krabí tyčinky surimi osušíme.

10). Listy nori šikmo rozpůlíme. Ze suši rýže navlhčenýma rukama tvarujeme 4 kuličky. Každý list nori položíme hladkou stranou na dlaň. Na horní konec listů dáme kuličky z rýže a špičkami prstů je potřeme pastou wasabi. Na kuličku položíme čtvrtinu připravené náplně a lehce stiskneme. Listy i s náplní svineme do kornoutu a špičku dole uzavřeme. Vnější okraj listů pevně slepíme dvěma zrnky rýže.

Doplňující informace

Doporučené nápoje: Nápoj není potřebný Doporučené přílohy: Bez doporučené přílohy Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 819 cal Jednoduché jídlo: ne Způsob úpravy: Příprava (1h), Pošírování (5min), Postupy studené kuchyně (30min) Doba vaření 10 porcí: 1h 35min

Zařazení receptu

Statistiky

  • Datum vložení: 02.04.2014
  • Recept zobrazen: 4528x

Nový komentář - před komentováním se musíte přihlásit

Hledání receptů:

Spustili  jsme provoz nového portálu plného gastronomie.

Poznejte nový svět, který vás provede světem i profesionální kuchyně. 

Využijte nepřeberné množství variant jak najít inspiraci na cokoliv v gastronomii.

Můžete si převést Vaši domácí kuchařku ze zamaštěných papírků do elektronické podoby - a později jí využívat např. z tabletu ve Vaší kuchyni.

A můžete se do toho pustit ihned. Stačí se jen přihlásit. Zjistíte jak je to jednoduché!

Založením si profilu jako profesionál, získáte unikátní stránku na portálu profikuchari.cz/jmeno.prijmeni  s dokonalým formulářem na prezentační životopis i s vašimi jídly, s možností svého blogu a pod.

Budeme vděčni za jakékoliv postřehy.

Vaše redakce!

Přihlášení
Registrovat se
TOP recepty
Kuřecí prsíčko supreme na zeleninovém tian nedělní oběd, dietní, pečení Kuřecí prsíčko supreme na zeleninovém tian
Kuřecí stehýnka v římském hrnci hlavní chod, rychlé, dušení, pečení, z jednoho hrnce Kuřecí stehýnka v římském hrnci