Suši





Jako korunu japonského kuchařského umění označujeme suši.
Postup přípravy
1). Pro přípravu suši rýže, musíme dát rýži do hustého cedníku a důkladně propláchnout studenou vodou. Proplachujeme, dokud nevytéká úplně čistá voda. Rýži vaříme ve 400 ml vody na silném ohni 2 minuty, pak oheň stáhneme a pod pokličkou rýži dusíme 10-20 minut (podle návodu na obalu). Pak by měla být právě akorát.
2). Rýži stáhneme z ohně, sundáme pokličku, hrnec zakryjeme utěrkou a rýži necháme ještě 10 minut stát. Rozmícháme rýžový ocet s 3/4 lžičky soli a cukrem, vše se musí dokonale rozpustit.
3). Rýži rozložíme na plochou mísu a pokapeme ochuceným octem. Aby rýže lépe chladla, dřevěnou naběračkou ji opatrně nadzvedáváme a obracíme.
4). Pro hosomaki suši, oloupeme mrkev a nakrájíme ji na kolečka silná asi 1/2 cm. Ta pak rozkrájíme na nudličky široké také asi 1/2 cm. Okurku omyjeme, osušíme a podélně rozpůlíme. Odstraníme semena a zbytek nakrájíme na nudličky široké 1/2 cm.
5). Svaříme saké, 2 lžíce vody, cukr a 1/4 lžičky soli. V této tekutině povaříme 1 minutu mrkev. Stáhneme z ohně, přidáme nudličky okurky a necháme zchladnout. Zeleninu pak vybereme a osušíme.
6). Oba listy nori šikmo rozpůlíme a hladkou stranou dolů, každý z nich rozložíme na bambusovou podložku. Listy tence potřeme pastou wasabi. Na tu pak upravíme 1 cm silnou vrstvu suši rýže. Doprostřed rýžové plochy dáme kousky zeleniny. Nadzvedneme bambusovou podložku a s její pomocí listy s rýží zavineme okolo náplně. Podložku odstraníme. Každý závitek rozdělíme na šest stejně velkých kousků. Suši servírujeme řeznou plochou nahoru.
7). Pro nigri suši, nakrájíme filet z lososa šikmo přes vlákno na 8 tenkých plátků velkých asi 3x5 cm. Plátky z jedné strany potřeme pastou wasabi.
8). Suši rýži zformujeme namočenýma rukama do 8 šištiček. Plátky lososa si položíme na dlaň namazanou stranou nahoru. Položíme na ně rýžové šištičky a lehce zmáčkneme. Suši obrátíme a opatrně shora stejnoměrně válcovitě stlačíme, aby vznikl typický oblý tvar. Suši ozdobíme lososím kaviárem.
9). Pro temaki suši, omyjeme a osušíme salát. Kus avokáda podélně rozkrojíme na 4 proužky a pokapeme citrónem. Krabí tyčinky surimi osušíme.
10). Listy nori šikmo rozpůlíme. Ze suši rýže navlhčenýma rukama tvarujeme 4 kuličky. Každý list nori položíme hladkou stranou na dlaň. Na horní konec listů dáme kuličky z rýže a špičkami prstů je potřeme pastou wasabi. Na kuličku položíme čtvrtinu připravené náplně a lehce stiskneme. Listy i s náplní svineme do kornoutu a špičku dole uzavřeme. Vnější okraj listů pevně slepíme dvěma zrnky rýže.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Nápoj není potřebný Doporučené přílohy: Bez doporučené přílohy Dietní jídlo: ne Kalorie v jedné porci: 819 cal Jednoduché jídlo: ne Způsob úpravy: Příprava (1h), Pošírování (5min), Postupy studené kuchyně (30min) Doba vaření 10 porcí: 1h 35min
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Moučné produkty » Rýže
- Recepty dle surovin » Koření » Octy, redukce, studené omáčky, ochucené oleje
- Recepty dle surovin » Zelenina » Sušená zelenina
- Recepty dle surovin » Ryby a plody moře » Ryby » Mořské ryby čerstvé
- Recepty dle chodu » Malá chuťovka (k navození chuti na další chod)
- Recepty dle regionu » Asie » Japonsko
- Recepty dle úpravy » Pošírování, Postupy studené kuchyně
- Recepty dle kuchaře » Lenka
Statistiky
- Datum vložení: 02.04.2014
- Recept zobrazen: 5999x