Zeleninový vývar základní





Čirý zeleninový vývar i pro dochucování jiných jídel.
Postup přípravy
Celer, mrkev a petržel omyjeme, neloupeme. Cibuli a česnek zbavíme jen těch nejsvrchnějších slupek a překrojíme napříč.
Nať petržele a řapíku překrojíme na půl.
Na oleji opečeme půlky cibule a česnek řezem dolů. Až nám zhnědne, přidáme mrkev, celer, kořen petržele, které nakrájíme na kostky, přihodíme lžíci másla a necháme minutu. Pak zalijeme vodou.
Přidáme nať petržele, řapíku, sůl, pepř a necháme 90 minut lehkým varem táhnout.
Vývar necháme odstát, aby si sedl kal, pak scedíme přes jemný špičák nebo plátýnko. A tak, že nepřecedíme vše ode dna.
Jednodušší provedení
Chemie.
Možnosti inovace
Když mám povadlou jakoukoli jinou zeleninu, tak jí tam dám.
Rada
Když chci, aby se vývar nekazil tak musí 1) ideálně vychladnout 2) co nejlepší a nejčistější scezení.
Doplňující informace
Doporučené nápoje: Nápoj není potřebný Doporučené přílohy: Bez doporučené přílohy Dietní jídlo: ano Kalorie v jedné porci: 33 cal Jednoduché jídlo: ano Způsob úpravy: Vaření (2h 20min) Doba vaření 10 porcí: 2h 20min
Zařazení receptu
- Recepty dle surovin » Zelenina
- Recepty dle surovin » Zelenina » Čerstvá zelenina » Naťová zelenina
- Recepty dle surovin » Zelenina » Čerstvá zelenina » Kořenová zelenina
- Recepty dle surovin » Zelenina » Čerstvá zelenina
- Recepty dle chodu » Polévka
- Recepty dle regionu » Evropa » Čechy a Morava
- Recepty dle nákladů » Levné
- Recepty dle úpravy » Vaření
- Recepty dle kuchaře » Mirek 0777
Statistiky
- Datum vložení: 06.10.2012
- Recept zobrazen: 25639x